Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nurmijärveläisperhe kertoo, miltä tuntuu kun oma koti palaa – "Näin kodin, jossa vielä maanantaina elin normaalia elämää"

Viiden perheen rivitalo tuhoutui viime viikolla tulipalossa. Läheisten tuki on ollut perheille korvaamaton.

Kaupunki
 
Kotinsa menettäneitä autetaan heti tulipalopaikalla
Kotinsa menettäneitä autetaan heti tulipalopaikalla
Nurmijärvellä tuhoutui viime viikolla viiden perheen rivitalokoti tulipalossa. Asukkaiden kriisihoidossa auttaneet ensihoitoyksikön kenttäjohtaja Pasi Hiitomaa ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Hanna Ollila kertovat, miten kotinsa menettäneitä ihmisiä autetaan. Toimittaja: Verna Vuoripuro, kuvaaja: Tapio Vanhatalo, leikkaus: Hertta Tuomi

"Talo palaa!" huusi Sanja ja Janne Virolaisen 7-vuotias tytär ja hakkasi perheen rivitaloasunnon ovea. Hän oli ollut kaverinsa kanssa puistossa leikkimässä ja huomannut kotitalon olevan tulessa.

Huudon kuulleiden vanhempien ensimmäinen tunne oli epäusko.

"Ajattelin, että hirveästi savuahan täällä on, mutta ei se voi olla meidän koti", Sanja Virolainen muistelee.

"Ei siinä ehtinyt kenkiäkään laittamaan jalkaan, kun jo olin pihalla varmistamassa, että saamme kaikki ulos talosta", Janne Virolainen lisää.

Virolaisten ja neljän muun perheen rivitalo tuhoutui tulipalossa Nurmijärven Klaukkalassa viime viikon maanantaina.

Palon epäillään syttyneen ulkovarastossa olleen sähköpyörän akusta. Varastosta tuli levisi ullakon kautta nopeasti. Ennen palomiesten saapumista asukkaat ja ohikulkijat auttoivat ihmisiä ulos ja yrittivät sammuttaa tulta.

Tapio Vanhatalo
Viiden perheen rivitalo Nurmijärven Klaukkalassa tuhoutui palossa asuinkelvottomaksi. Talo pitää rakentaa kokonaan uudelleen.
Viiden perheen rivitalo Nurmijärven Klaukkalassa tuhoutui palossa asuinkelvottomaksi. Talo pitää rakentaa kokonaan uudelleen.

"Puutarhaletku mukana juoksin naapureiden kanssa takapihalla. Jotain oli pakko tehdä", Janne Virolainen sanoo.

Ihmiset ja lemmikit saatiin nopeasti turvaan, mutta talo tuhoutui asuinkelvottomaksi. Naapuritalojen asukkaita evakuoinut paloesimies Isto Saastamoinen kertoo, että operaatio sujui rauhallisesti. "Suurempaa paniikkia ei ollut."

Naapurukset jäivät evakuoinnin jälkeen vapaaehtoisesti seuraamaan sammutustöitä. Tämän jälkeen palomiehet hakivat raunioista perheiden arvotavarat, jotka voitiin vielä pelastaa.

Lopulta asukkaat menivät ystäviensä ja läheistensä luo. "Siinä tilanteessa ympärille tarvittiin jotain tuttua ja turvallista", Janne Virolainen toteaa.

Ensimmäinen vuorokausi meni valvoessa. Tulipalon aiheuttama tuho konkretisoitui vasta, kun perheet menivät ensimmäistä kertaa raunioille käymään.

"Näin kodin, jossa vielä maanantaina olin elänyt normaalia elämää. Sitten yhtäkkiä se oli palanut. Huonekalut pursuivat vettä, ja kaikkialla haisi palaneelle. Sitä vain katsoi, että mitä tämä on", talossa asunut Anne Villman kertoo.

Rivitalossa asuneet perheet ovat olleet yllättyneitä ja kiitollisia paikallisten avuliaisuudesta. Asukkaat saivat kriisiapua heti palopaikalla vapaaehtoiseen pelastuspalveluun kuuluvalta Keski-Uudenmaan henkisen ensiavun ryhmältä. Jälkikäteen palomiehet kävivät hakemassa raunioista Virolaisten tyttärien muotokuvataulun.

Tapio Vanhatalo
Palomiehet sammuttivat rivitalon tulipaloa viime viikon maanantaina Nurmijärven Klaukkalassa. Ennen palomiesten saapumista asukkaat ja ohikulkijat yrittivät sammuttaa tulta.
Palomiehet sammuttivat rivitalon tulipaloa viime viikon maanantaina Nurmijärven Klaukkalassa. Ennen palomiesten saapumista asukkaat ja ohikulkijat yrittivät sammuttaa tulta.

Vapaaehtoisryhmän perustaja Hanna Ollila kertoo, että vapaaehtoinen pelastuspalvelu on paikalla viranomaisten tukena. Tarkoitus on varmistaa, että asukkailla on lämmin ja riittävästi vaatteita. Lisäksi pyritään järjestämään syötävää ja juotavaa sekä avustamaan esimerkiksi apteekkikäynneissä.

"Me olemme läsnä ja kuuntelemme", Ollila sanoo.

Pian tulipalon jälkeen Facebookiin perustettiin lahjoituksia keräävä ryhmä, johon kuuluu jo lähes 1 500 ihmistä. Myös Virolaisten tilapäisasunto löytyi sosiaalisen median kautta.

"Tulee kovin etuoikeutettu olo. En voi vieläkään ihan käsittää tätä ihmisten hyvyyttä", Janne Virolainen toteaa.

Janne Virolaisen mukaan epätoivo ei kuitenkaan tunnu hiipuvan. Hän uskoo, että tilanne alkaa näyttää valoisammalta, kun perhe pääsee uuteen kotiin. Sanja Virolainen taas epäilee, että romahdus on vasta edessä.

"Nyt minun pitää koko ajan tehdä jotain. En voi rauhoittua hetkeksikään esimerkiksi katsomaan televisiota, vaan koko ajan pitää touhuta."

Maallisesta omaisuudesta perheet kertovat kaipaavansa eniten esineitä, joilla on tunnearvoa. "Esimerkiksi suvun 70 vuotta vanhan kastemekon arvoa ei mikään raha korvaa", Villman sanoo.

Hän kehottaakin ihmisiä varautumaan tällaisiin tilanteisiin. Villmanin perheellä oli tärkeät asiakirjat ja valokuvat kerätty lipastoihin, jotka säästyivät palossa.

Väliaikaisasunnossa päätettiin heti, että tiettyjä tärkeitä asioita säilytetään ulko-oven viereisessä kaapissa.

"Välillä pitää uskaltaa ajatella myös pahinta."

Tuhoutuneen talon taloyhtiössä vallitsee poikkeuksellinen yhteisöllisyys, joka on auttanut tulipalon uhreja selviytymään. "Meillä kaikki viisi perhettä on yksi perhe", Villman kuvailee.

Perheet kokoontuivat tämän viikon tiistaina Klaukkalan terveysasemalle jälkipalaveriin, jossa oli paikalla niin pelastushenkilökuntaa kuin vakuutusyhtiökin. Asukkaita informoitiin käytännön asioista, mutta aikaa jäi myös vertaistuelle. Tilaisuudessa halattiin, itkettiin ja viljeltiin mustaa huumoria. Uuden kodin rakentamisesta vanhalle tontillekin sovittiin jo.

Sekä Villmanin että Virolaisen pariskunnat korostavat, etteivät he kaipaa sääliä. Muiden ihmisten tuki ja apu ovat kuitenkin olleet korvaamattomia kriisin keskellä.

"Tämä opettaa nöyräksi", Villman sanoo. "Olen ensimmäisen kerran elämässäni sanonut ääneen, että tarvitsen muiden apua. Tästä ei selviä yksin."

HS uutisoi Nurmijärven tulipalosta 26. toukokuuta.
HS uutisoi Nurmijärven tulipalosta 26. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat