Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhat niittiä ja hakaneulaa – sambatanssijasta tulee karnevaalia varten punk-kuningatar

Helsinkiläinen sambakoulu poimi karnevaalipukuihinsa punkin historiaa. Helsinki Samba Carnaval järjestetään tänään 25. kertaa.

Kaupunki
 
Tämä samba-asu on punk – sisältää tuhat niittiä ja hakaneulaa
Tämä samba-asu on punk – sisältää tuhat niittiä ja hakaneulaa
Helsinkiläinen sambakoulu Império do Papagaio valitsi lauantain Helsinki Samba Carnavalin sambakulkueeseen teeman Papagaio on punk – Säpinää Helsingin kaduilla. Sambatanssija Noora Venäläinen on kulkueessa destaque, eli soolotanssija. Hänen pukunsa nimi on God Save The Queen, brittiläisen punkbändi Sex Pistolsin kappaleen mukaan. Meikkaamiseen ja pukeutumiseen menee kilpailupäivänä yli kaksi tuntia. Toimittaja: Annastiina Airaksinen, kuvaus ja leikkaus: Petri Krook.

Helsinki Samba Carnavalin sambakulkueessa näkyy nyt lauantaina muutakin kuin sulkia ja paljetteja.

Stadin sambakoulu Império do Papagaio, eli tuttavallisemmin Papagaio, on valinnut teemakseen punkin. Heidän asuissaan näkyy niittejä, hakaneuloja ja nippusiteitä.

Punkista on räväkkyyden lisäksi lainattu myös tee-se-itse-asennetta ja kapinaa. Puvuissa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja, kuten tölkin avausklipsuja, pullonkorkkeja ja vanhoja farkkuja.

Teema valikoitui jo alkusyksystä ennen kuin kansa tiesi Pertti Kurikan Nimipäivien edustavan Euroviisuissa.

"Punk voitti äänestyksen ylivoimaisesti. Idea tuli tanssijoilta, jotka ovat eläneet nuoruudessaan punkin kulta-aikaa", kertoo karnevaalipäällikkö Papagaion Johanna Vehmas.

Hallitsevana Suomen mestarina Papagaio kulkee karnevaalissa ensimmäisenä. Se tekee kilpailussa Suomen ennätyksen, kun kulkuetta säestämässä on huimat 61 punkrumpalia. Heidän rumpunsa on päällystetty asianmukaisesti jätesäkein. Ryhmän riveistä löytyy tänä vuonna myös pamputtavia poliiseja ja haiseva systeemi.

Papagaion punk-kulkueessa on 160 tanssijaa ja lähes 70 muusikkoa. Kuva bikineissä heiluvista sambaajista on liioiteltu, sillä vain yhdeksän näistä yli 200 esiintyjästä tanssii lauantaina bikiniasussa.

Sambakulkueeseen kuuluu paljon samban historiaa. Samban afrikkalaisiin juuriin viitataan baiana-hahmoin, jotka perinteisesti ovat kulkueen vanhimpia naisia massiivisissa brasilialaisissa perinneasuissa.

"He eivät halunneet olla vanhoja kukkahattutätejä ja koristelivat pukunsa spraymaalilla", Vehmas kertoo.

Noora Venäläinen on kulkueessa destaque eli soolotanssija, jolla on yllään näyttävä fantasiapuku.

Joka vuosi sambakoulut valitsevat kulkuetta varten teeman ja säveltävät siihen sopivan samban. Kulkueen eri osat ja puvut kertovat tarinaa valitun teeman ympärillä.

Venäläisen puku on nimeltään God Save the Queen, brittiläisen punkyhtye Sex Pistolsin ja kenties koko punkin historian tunnetuimman kappaleen mukaan.

Kulkue on Suomen-mestaruuskilpailu, ja tuomarit arvioivat ja pisteyttävät sambakouluja kymmenen eri kohdan perusteella. Kolme näistä liittyy musiikillisiin osa-alueisiin, kolme visuaalisiin, ja kolme tanssillisiin. Yhtenä arvostelukohtana on tarina, jonka kulkue kertoo.

Jokainen Papagaion tanssija on tehnyt asunsa itse. Yhteisissä pukutalkoissa on varmistettu, että niistä tulee yhtenäiset. Tämä on yksi kilpailun arvosteluperuste.

Asujen omaperäisyydestä punkilla saanee hyvin pisteitä.

Vehmaksen mukaan punk on näyttävä, mutta asujen täytyy myös olla sambamaisia. Tässä kohtaa on vaadittu luovuutta.

"Kun laitat sulkia ja paljetteja, asu on heti sambatyylinen."

Papagaion kulkueessa on keksitty kliseisten yksityiskohtien tilalle muuta.

Helsinki Samba Carnavalin kulkue kokoontuu lauantaina 6. kesäkuuta Senaatintorilla kello 14 ja lähtee liikkeelle kello 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat