Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kasaa valtaa harvoille poliitikoille – tässä on uudistuksen viisi avainkysymystä

Helsingin politiikassa on pian luvassa suuria uudistuksia

Kaupunki
 
Vesa Laitinen
Helsingin kaupungintalo Pohjoisesplanadi 11-13:ssa.
Helsingin kaupungintalo Pohjoisesplanadi 11-13:ssa. Kuva: Vesa Laitinen

Helsinki uudistaa johtamistapansa täysin kevään 2017 jälkeen. Entä sitten? Miten se minuun vaikuttaa?

Ainakin niin, että Helsingin pitäisi olla paremmin meidän äänestäjien valitsemien johtajien näpeissä. Jatkossa kaupunginjohtajavalintoja ei myöskään enää seuraa mielikuvituksen rajat rikkovia salaliittoteorioita siitä, mitä pestien eteen on myyty sikarinsavuisissa kabineteissa.

Tausta

Helsinki haluaa siirtää vallan poliitikoille

Helsingin johtamisremontin taustalla on poliitikkojen turhautuminen virkamiesvaltaisuuteen ja kaupunginjohtajien valintatapaan.

Erityisesti kaupunginjohtajavalinnoista on tullut kuluttavia näytelmiä, joista halutaan eroon. Nykyisin kaupunginjohtajat ovat poliittisesti valittuja virkamiehiä. Heidät on valittu kaupungin johtoon poliittisten voimasuhteiden mukaan. Johtajien virkakausi on ollut seitsemän vuotta. Se on osoittautunut demokratian kannalta hankalaksi, sillä valtuusto istuu neljä vuotta kerrallaan.

Helsingin kaupunginhallituksen nimittämä johtamisen jaosto on pohtinut uudistusta puolitoista vuotta. Johtamistavan uudistamisesta on tarkoitus päättää vielä tämän vuoden lopussa. Mallin on tarkoitus astua voimaan kevään 2017 kuntavaalien jälkeen.

HS esittelee mylläystä viiden avainkysymyksen kautta.

1. Nähdäänkö Helsingissä jatkossa näyttäviä pormestarivaaleja?
Tuskin – ainakaan siinä muodossa, että helsinkiläiset äänestäisivät suoraan pormestaria. Suorat pormestarivaalit eivät ole nykylain mukaan mahdollisia, eivätkä vaaleja halua palavasti myöskään Helsingin suurpuolueet.

Todennäköisin vaihtoehto on se, että kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin keskuudestaan vaalien jälkeen. Tämä ei estä sitä, että puolueet asettavat pormestariehdokkaansa jo ennen vaaleja.

Tilanne muistuttanee jatkossa eduskuntavaaleja, joissa ihmiset äänestävät puoluetta ja ehdokasta tietäen, että suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee todennäköisesti pääministeri.

2. Mitä pormestari tekisi?
Johtaisi kaupunginhallitusta sekä vastaisi kaupungin talouden ja politiikan johtamisesta.

Pormestarit ja apulaispormestarit olisivat jatkossa kaupungin luottamushenkilöitä. Heitä ei siis koskisi virkavastuu. Heidän toimikautensa kestäisi neljä vuotta. Nykyisin kaupunginjohtajien virkakausi on seitsemän vuotta.

3. Mitä tapahtuu kaupunginhallitukselle?
Tämä on yksi uudistuksen kiistanalaisimmista kohdista. Kokoomus kannattaa mallia, jossa kaupunginhallitus koostuisi pormestarista, apulaispormestareista sekä valtuustoryhmien johtajista. Apulaispormestarit johtaisivat esimerkiksi Helsingin terveydenhuollosta, opetuksesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavia lautakuntia. Mallilla on kannatusta ainakin Sdp:ssä.

Demareissa saa kannatusta myös ajatus, jossa ylimmän johdon määrä rajattaisiin 10–15 henkilöön. Nykyisin Helsingin ylin johto koostuu viidestä kaupunginjohtajasta ja 15:stä kaupunginhallituksen jäsenestä.

Muun muassa vasemmistoliitto vastustaa suunnitelmia, sillä tällainen johtamismalli keskittäisi valtaa tietyille poliitikoille.

4. Keskittyykö valta tietyille poliitikoille?
Kyllä – ainakin jos kaavailtu kaupunginhallitusmalli toteutuu.

Tulevaisuudessa Helsingin asioista päättää todennäköisesti pienempi joukko ihmisiä kuin nyt. Karsimisvaraa on, sillä kaupungissa on noin 590 poliittisesti valittua luottamusmiestä.

Helsinkiläisillä ei ole ollut nimityksiin juuri sanavaltaa. Asukkaat ovat osallistuneet vain 85 kaupunginvaltuutetun ja heidän varajäsentensä valitsemiseen.

Luottamushenkilöiden ja lautakuntien määrän osalta uudistus on levällään. Molempien määrä todennäköisesti vähenee, sillä valtuuston enemmistö haluaa yksinkertaistaa päätöksentekoa ja sitoa lautakunnat toimimaan nykyistä tiukemmin valtuuston tahdon mukaisesti.

5. Siirtäisikö uudistus todella valtaa virkamiehiltä poliitikoille?
Kyllä, jos apulaispormestarit ovat voimakkaita poliitikkoja.

Apulaispormestarit muistuttaisivat ministereitä: ministeri voi olla joko vahva vallankäyttäjä, virkamiesten vietävissä tai jotain siltä väliltä.

Kokonaan virkamiesjohtajista ei aiota luopua. Tarkoitus on, että jatkossakin esimerkiksi terveydenhuollon asioiden valmistelusta vastaisi virkamiesjohtaja, joka työskentelisi apulaispormestarin ja lautakunnan kanssa.

Jatkossa virastot on tarkoitus saada tekemään nykyistä parempaa yhteistyötä. Pyrkimyksenä on myös vähentää virkamiesjohtajien määrää.

Muodollisesti poliitikkojen valta lisääntyisi jo siksi, ettei kaupunkia enää johtaisi virkamies vaan poliitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat