Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkää hipelöivät kuskit häiritsevät hälytysajoja

Erottajankulmassa etenemistä sotkevat turistit sekä muut satunnaiset liikkujat ja autoilijat

Kaupunki
 

Kun Erottajan pelastusasemalta ampaisee ajoneuvoja hälytysajoon, on kadulla ahdasta. Tavallisestikin kinkkisessä paikassa on viime päivät tehty tietöitä, ja pelastusajoneuvoilla on HS:n lukijan mukaan ollut isoja vaikeuksia päästä kadulta eteenpäin.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala vahvistaa ongelmat.

"Erottajankulma on pelastuslaitokselle liikenteellisesti yksi haastavimpia."

Risteyksessä on paljon liikennettä, jolle risteyksen rutiinit eivät ole tuttuja eli turisteja ja muita satunnaisia kulkijoita.

"Siitä kun lähdetään suoraan alamäkeä kaupungin ytimeen pillit soiden, monen kuljettajan on vaikea reagoida."

Hälytysajossa olevien pelastusajoneuvojen väistäminen on Helsingissä ylipäätään ongelmallista, ja on ollut sitä jo vuosia.

"Se on vaikeaa, mutta suuria muutoksia ei ole viime aikoina tapahtunut. Ihmiset ajavat radio päällä ja tekevät kaikkea, mitä autossa ei pitäisi tehdä", Hakala sanoo ja viittaa erityisesti kännykän käyttöön. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa ongelma.

"Ajoin hiljattain Lahdentietä Pihlajamäentien liittymästä ja jatkoin aina Helsinginkadulle asti. Koko sen ajan edessäni ajanut nainen meikkasi ja keskittyi pikemminkin ripsien kääntämiseen kuin muuhun liikenteeseen."

Kaupungissa keskittyminen ja ympäristön havainnointi herpaantuvat helposti, koska liikenne on usein hidasta ja ihmiset ajavat jatkuvasti samoja reittejä.

Hälytysajossa olevan pelastusajoneuvon ilmestyminen yllättää aina. Kaupungissa hälytysäänet vielä kaikuvat monesta eri suunnasta, mikä aiheuttaa sekaannuksia, Hakala sanoo. Hälytysäänen suuntaan ei siksi tule luottaa, vaan ympäristössä pitäisi ehtiä katsoa joka suuntaan.

Pelastuslaitos ymmärtää ihmisten havainnointivaikeudet. Ne otetaan Hakalan mukaan huomioon erityisesti, kun lähdetään asemalta. Liikennevirtaan mukaantulo on kriittinen osa pelastustehtävään lähtemistä.

"Esimerkiksi Kallion asemalla meillä on liikennevaloja, joilla voimme sulkea Kaarlenkadun, joka tulee aseman eteen pimeästä kulmasta."

Pelastusajoneuvon väistämiseen pätevät samat säännöt kuin tavalliseen liikenteeseen: väistä oikealle, ohita vasemmalta.

"Punaisia päin ajaminen on sallittua, jos risteys on tyhjä ja sen tekee erittäin varovasti. Mahdollinen kolari on kuitenkin aina punaisia päin ajaneen syy."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat