Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKL täyttää 70 vuotta – Heikki Makkonen on ajanut yli puolet niistä vuosista raitiovaunua

Kaupunki
 
Liisa Takala
Eläkkeellä oleva raitiovaununkuljettaja Heikki Makkonen käy yhä silloin tällöin ajamassa HKL:n vuoroja.
Eläkkeellä oleva raitiovaununkuljettaja Heikki Makkonen käy yhä silloin tällöin ajamassa HKL:n vuoroja. Kuva: Liisa Takala

Presidentti Urho Kekkosen kolmatta presidenttikautta oli kulunut neljä vuotta, kun automaalari Heikki Makkonen palkattiin kuljettamaan Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL:n raitiovaunuja. Oli vuosi 1972.

Nyt, 43 vuotta myöhemmin, Makkonen, 67, on edelleen puikoissa.

"HKL on ollut hyvä työnantaja. Tili on aina tullut päivälleen. Pieni tili se on, mutta aina tullut ajallaan", Makkonen sanoo.

Lauantaina Makkonen kuljettaa HKL:n 70-vuotisjuhlatapahtumassa vanhaa, jo käytöstä poistettua raitiovaunua.

Paljon on muuttunut siitä, kun Helsingin Raitiotie ja Omnibus Oy muutettiin vuonna 1945 Helsingin kaupungin liikennelaitokseksi. Perusidea on kuitenkin edelleen tallella: kaupunki tarjoaa liikkumisvaihtoehtoja yksityisautoilulle.

Ja on HKL tehnyt kaupunkilaisten mahdollisuuksia tasa-arvoistavaa työtä muutenkin. HKL:n tekemän taidelinja.fi-juhlasivuston mukaan vuonna 1917 raitiovaunuissa aloittivat koko Euroopan ensimmäiset naisrahastajat.

Vuonna 1982 aloittanut metro taas yhdisti pienten lasten kotiäidit maailmaan. . . tai no, ainakin muuhun Helsinkiin. Näin kirjoitti nimimerkki "Mutsit metrolla maailmalle" vuonna 1998 Helsingin Sanomiin:

"Meri-Rastilasta pääsee sittenkin maailmalle. Vuosaaren metro vie äidit vaunuineen Itäkeskukseen tai Columbukseen parissa minuutissa. Tähän asti autottomat lapsiaan kotona hoitaneet naiset ovat jumiutuneet kotinurkille. Bussi kyllä kulki, mutta kyytiin ei mahtunut kovin monia rattaita."

Teknisesti ottaen joukkoliikenne on vuosien mittaan kehittynyt melkoisesti. Ennen kuin ratikka, raitsikka, spora ja skuru alkoivat vuonna 1900 kulkea sähköllä, Helsingissä operoi raitiovaunun esiaste, hevosen kiskoma omnibus. Omnibus-linjat kulkivat ennalta määrättyjä reittejä ja kyytiin saattoi hypätä mistä vaan.

Vielä omnibussin aikoihin vaunuilu oli herrojen huvia, mutta vuonna 1909 raitiovaunulippujen hintoja laskettiin niin merkittävästi, että raitiovaunusta tuli kaikkien helsinkiläisten kulkuväline.

Heikki Makkonen kertoo, että hänen uransa aikana varsinkin raitiovaunujen ajettavuus on kehittynyt huimasti. Ennen vaunut olivat "änkyrämpiä", ja syksyn "lehtikeleillä" piti olla jatkuvasti kieli keskellä suuta. Nykyään taas tarkkana pitää olla ihmissuhteissa.

"Ilmapiiri on jotenkin kiristynyt. Ihmiset loukkaantuvat nykyään hyvin helposti", Makkonen sanoo.

Hän arvioi, että asiakkaiden kireyteen vaikuttavat kuitenkin myös ankeat ajat.

"Kun on paljon työttömyyttä, niin se näkyy ulospäin. Mutta kyllä me voisimme olla suopeampia toisiamme kohtaan."

Pitkän uran aikana raitiovaunun arki on tullut Makkoselle tutuksi. Joskus on häiriöitä, mutta useimmiten asiakkaat käyttäytyvät rauhallisesti. Monet tervehtivätkin, ja kerran nuori mies oli vuokrannut itselleen koko Koffin raitiovaunun kosiakseen matkan aikana tyttöystäväänsä.

Vaikka Makkonen on ollut virallisesti eläkkeellä jo kaksi vuotta, hän käy edelleen silloin tällöin ajamassa HKL:n vuoroja. Rahallinen hyöty ei ole suuri, mutta kavereita tulisi kuulemma muuten ikävä.

"Ja kuuleehan siinä samalla uusimmat huulet."

Historialliset raitiovaunut nähtävissä HKL:n juhlissa Arkadiankadulla klo 11–14.

Oikaisu (HS 7.6.2015): Lauantaina 6. 6. sivulla A 25 kuvatekstit olivat entisajan raitiovaunuliikennettä käsitelleessä jutussa väärin päin. Lisäksi toisessa kuvatekstissä ihmiset jonottivat M-linjan raitiovaunuun, eivätkä 1-linjan vaunuun.

HKL:n museo
Matkustajat jonottavat M-linjan raitiovaunuun Erottajalla vuonna 1948.
Matkustajat jonottavat M-linjan raitiovaunuun Erottajalla vuonna 1948.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat