Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastuskoirat laskeutuivat paloaseman tornista

Pelastuskoirat ovat apuna esimerkiksi kadonneiden etsimisessä

Kaupunki
 
JANI VISKARI HS
Pelastuskoiraharrastajat harjoittelivat lauantaina Kalliossa.
Pelastuskoiraharrastajat harjoittelivat lauantaina Kalliossa. Kuva: JANI VISKARI HS

Helsinkiläiset pääsivät lauantaina todistamaan harjoitusta, jossa etsintä- ja pelastuskoiria laskettiin köysien ja valjaiden varassa Kallion paloaseman tornista.

Harjoitus oli osa tapahtumaa, jossa kymmenet pelastuskoiraharrastajat pääsivät kokeilemaan omia ja koiriensa taitoja. Sellaisia ihmisiä ja koiria tarvitaan esimerkiksi silloin, kun muistisairas vanhus eksyy metsikköön, kertoi Helsingin etsintä- ja pelastuskoirien hälytysryhmän koulutusohjaaja Kirsi Myöhänen.

Myöhäsen mukaan Suomessa on satoja ihmisiä, jotka kouluttavat koiriaan pelastustehtäviin. Koirien roduilla ei ole suurempaa merkitystä, jopa sekarotuiset koirat kelpaavat tehtäviin.

"Mutta on tiettyjä ominaisuuksia, joita koiralla pitää olla. Sen täytyy olla sopivan kokoinen, että se pystytään nostamaan ja laskemaan. Ja sen täytyy pystyä liikkumaan nopeasti maastossa. Kovin pienet tai suuret koirat eivät välttämättä sovellu tällaisiin vaativampiin tehtäviin", Myöhänen kertoi.

Harjoituksessa koirat kiinnitettiin valjaisiin. Sen jälkeen ne laskettiin isäntineen ja emäntineen köysillä alas paloaseman tornin viidennestä kerroksesta.

Kun tassut koskivat maata ja koirat oli irrotettu valjaista, niiden piti löytää harjoituksen "maalimies", joka oli nainen ja nimeltään Anneli Kangas. Hän piileskeli pressulla peitetyssä häkissä.

Helsinkiläinen Mika Rahikainen ja hänen bordercolliensa Zulu olivat ensimmäistä kertaa lauantaisen kaltaisessa harjoituksessa. Matka ylhäältä alas sujui vaivattomasti, minkä lisäksi Zulu löysi pienen hapuilun jälkeen häkissä piileskelleen Anneli Kankaan.

Monet pelastuskoiraharrastajat olivat lauantaina väsyneitä, sillä edellinen yö oli mennyt maastossa suunnistaen ja erilaisia tehtäviä harjoitellen. Yön aikana sattui kuvitteellinen maanjäristys paikassa nimeltä Kathmandu.

"Kun tähän lähtee mukaan, niin siihen jää helposti koukkuun. Siitä tulee elämäntapa ja sydämen asia, että haluaa auttaa ihmisiä. Se antaa todella paljon", totesi Kirsi Myöhänen.

Myöhänen kuuluu hälytysryhmään, johon pääkaupunkiseudun viranomaiset ottavat yhteyttä hätätilanteissa. Hän kouluttaa omaa koiraansa kansainvälisiin pelastustehtäviin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat