Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo kiritti terveysasemat kuntoon – rahaa säästyy ja hoitoon pääsee nopeammin

Tutkimuksen mukaan asiakastyytyväisyys parani ja hoitoonpääsy nopeutui

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Espoon kaupungin itse tuottamat terveyspalvelut ovat tehostuneet. Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan myös jonot ovat lyhentyneet.
Espoon kaupungin itse tuottamat terveyspalvelut ovat tehostuneet. Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan myös jonot ovat lyhentyneet. Kuva: Rio Gandara HS

Kaksi vuotta sitten Espoossa joutui kiireettömissä tapauksissa odottamaan hoitoon pääsyä 42 päivää.

Nyt jono on 19 päivää, ja syksyksi aika halutaan Espoon terveyspalvelujen johtajan Eetu Salusen mukaan kiriä kahteen viikkoon.

Espoo teki terveysasemillaan pilottikokeiluja, joiden tarkoitus oli parantaa asemien toimintaa. Aalto-yliopiston Tomi Malmströmin tekemä tutkimus seurasi terveysasemien tuloksien kehittymistä.

Yksityisten yritysten pyörittämät terveysasemat pärjäsivät hyvin Espoon terveysasemien välisessä vertailussa. Espoo ei silti suunnittele lisää ulkoistuksia.

"Yksityistämisen sijaan puhun mieluummin ulkoistamisesta tai alihankinnasta. Terveysasemat ovat julkista palvelua ja niissä on asiakkaille samat palvelut ja maksut", Salunen linjaa.

Eetu Salunen
Eetu Salunen

Hänen mukaansa kaupunkilaiset suosivat paitsi yksityisiä terveysasemia, myös lähellä Helsinkiä sijaitsevia terveysasemia.

Myös kaupungin itse tuottamat terveyspalvelut ovat tehostuneet ja hoitoonpääsy on nopeutunut.

Esimerkiksi Kivenlahden terveysasema oli asukasta kohden vertailtuna selvästi kustannustehokkaampi kuin Oma Lääkärisi Espoontori, jonka palvelut tuottaa yksityinen yritys.

Vertailussa Oma Lääkärisi Espoontori edusti palveluntuotantonsa ulkoistanutta terveysasemaa. Siellä käy keskivertoa vähemmän terveysasemien suurkuluttajia, eli kaikista sairaimpia ja vanhimpia asiakkaita.

Puolarmetsän terveysasema yksityistettiin viime syksynä, ja sen toiminta on parantunut puolessa vuodessa huomattavasti.

Salunen huomauttaa, että alku ei ole yksityisille palveluntuottajille helppo. Jokainen espoolainen valitsee oman terveysasemansa. Omaa asemaa vaihtavat muuttajien lisäksi ne, jotka sairastavat. Neljän terveysaseman vertailussa vaihtajat näyttivät suosivan ulkoistettuja palveluja.

Tästä on kyse

Espoon kaupunki kokeili vaihtoehtoisia tapoja tuottaa terveysasemapalveluja vuosina 2013–2015.

Aalto-yliopiston tutkimus seurasi, kuinka neljän eri tavalla toimivan terveysaseman tulokset kehittyivät.

Tutkimuksessa asemien tuloksia verrattiin toisiinsa ja myös Espoon terveysasemien keskiarvoon.

Tutkimuksen mukaan hoitoon pääsy ja tuottavuus parantuivat sekä asiakastyytyväisyys nousi asiakasmäärien kasvamisesta huolimatta.

"Omaa terveysasemaansa vaihtavat luultavasti myös käyttävät palveluita", Salunen sanoo.

Ulkoistettuna palvelu on kalliimpaa asukasta kohden, mutta koska yksityiset ovat hoitaneet paljon asiakkaita, hinta per asiakas ja etenkin käyntiä kohden laskee kaupungin keskiarvoa halvemmaksi.

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan rahaa on säästynyt, palvelu on tehostunut ja sekä asiakas- että työtyytyväisyys ovat kohonneet.

Yhtälö kuulostaa vaikealta, kun budjettia tai työntekijöitä ei ole lisätty suhteessa kasvaviin asiakasmääriin.

"Alisuoriutuvat yksiköt on pantu kuntoon ja vaatimustasoa on nostettu. Olemme vertailleet eri terveysasemia läpinäkyvästi", Salunen summaa keinoja tulosten takana.

Hyviä käytäntöjä aiotaan levittää myös pilotin ulkopuolisille terveysasemille.

Salunen kiittääkin henkilöstöä, joka on ottanut hankalan tilanteen parantamisen asiakseen.

Päämääriin päästäkseen asioita on Salusen mukaan tehty fiksummin, mutta välillä myös juostu kovemmin.

Työtyytyväisyys selittyy puolestaan asiakkaiden tyytyväisyydellä.

"On rankka tilanne tehdä töitä, jos asiakas on tyytymätön jo tullessaan. Kaikki ongelmat täytyisi hoitaa kerralla, kun vihdoin on päässyt hoitoon odotettuaan kohtuuttoman kauan", Salunen sanoo.

Pilottikokeilussa Espoon kaupungin terveysasemat saivat rahoitusta terveysaseman alueella asuvien, sen potentiaalisten käyttäjien määrän mukaan.

Rahoitukseen vaikutti myös, kuinka moni oli vaihtanut aseman lähiasemakseen.

Rahoitus oli määritelty ikäryhmittäin vuodeksi kerrallaan. Rahoitus ei ollut riippuvaista siitä, päätyivätkö lähialueen asukkaat lopulta käyttämään valitsemaansa asemaa vai pysyivätkö he terveinä.

Täydennys 8. kesäkuuta kello 9.57: Lisätty tutkijan nimi Tomi Malmström.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat