Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa kiistellään maksuttomien parkkiruutujen määrästä

Kaupunginvaltuutettujen aloite peräänkuuluttaa maksuttomia pysäköintipaikkoja

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Tapiolan keskuksen tulevaisuus huolettaa Espoon kaupunginvaltuutettujen aloitteessa. Ilmakuva Tapiolan keskuksesta maaliskuussa.
Tapiolan keskuksen tulevaisuus huolettaa Espoon kaupunginvaltuutettujen aloitteessa. Ilmakuva Tapiolan keskuksesta maaliskuussa. Kuva: Sami Kero HS

Espoon kaupunginvaltuusto käsittelee tänään maanantaina aloitetta ilmaisten pysäköintipaikkojen säilyttämisestä ja lisäämisestä. Osa valtuutetuista toivoo, että maksuttomia pysäköintipaikkoja lisättäisiin siten, että niitä olisi aina vähintään 20 prosenttia tarjonnasta eli joka viides.

Parkkipaikkapäätökset ovat olleet Espoon päättäjälle vaikeita. Ilmaisista parkkipaikoista piti päättää jo toukokuussa, mutta lopulta valtuusto päätti yksimielisesti jättää pöydälle Kurt Bymanin (ps/sit) ja 16 muun valtuutetun aloitteen ilmaispaikoista.

Espoossa on 75 kaupunginvaltuutettua.

Kaupungin teknisen toimen laatimassa vastauksessa korostetaan, että kaupungin rahoittamien pysäköintilaitosten rakentamis- ja ylläpitokustannukset tulee kattaa pysäköinnistä kerättävillä tuloilla. Muutoin maksajiksi joutuisivat nekin kaupunkilaiset, jotka eivät tarvitse parkkipaikkoja.

Tällä haavaa kaikki yleinen pysäköinti Espoossa on maksutonta, mutta pääosin aikarajoitettua. Liiketilojen pysäköinti on pääosin maksutonta, mutta maksullisuudesta päättää yksityinen kiinteistön omistaja.

Kaupunki muistuttaa, että yksityiset yritykset voivat rakentaa enemmän parkkipaikkoja kuin asemakaavassa on määrätty.

Espoossa on valmisteltu suurta pysäköinnin periaatteiden uudistusta.

Suunnitelmissa on muuttaa julkinen kadunvarsipysäköinti maksulliseksi Matinkylän, Espoonlahden, Espoon keskuksen, Tapiolan ja Leppävaaran keskustoissa, joissa on pulaa parkkitilasta. Muutoin valtaosa Espoon julkisesta pysäköinnistä aiotaan pitää maksuttomana.

Bymanin aloitteessa muistutetaan, että Espoo on pitkälti rakennettu autoliikenteen varaan, eikä tilanne ole oleellisesti muuttumassa. Ilmaisten parkkiruutujen poistaminen lisää

Bymanin mielestä asiakaskatoa muun muassa Tapiolan yrityksissä.

"1980-luvulla Tapiolan liike-elämä puhkesi kukkaan, kun helsinkiläiset lähtivät ostoksille ilmaisen pysäköinnin houkuttelemana, kun Helsinki kiihtyvällä tahdilla ryhtyi rahastamaan pysäköimistä", Byman muistuttaa aloitteessaan.

"Nyt Tapiolasta viedään viimeiset maksuttomat pysäköintipaikat ja tilanne on menetetty. Tapiola on metron takia myllätty. Ennen Sokos ja Stockmann kilpailivat keskenään asiakkaista. Ainoa tuli Sokoksen tilalle ja siellä on kaikki kansainväliset merkkiliikkeet kuin muissakin liikekeskuksissa, mutta pysäköinti maksaa ja liikkeet kärsivät asiakaspulasta. Toivottavasti tämä virhe jää ainoaksi", Byman evästää muita valtuutettuja.

Johanna Mannila HS
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat