Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki sai oman Wall Streetin

OP-keskuksen pankkikorttelissa työskentelee pian jopa 5 000 ihmistä

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Katto on korkealla uudessa OP-finanssikorttelissa Helsingin Vallilassa. Geometrisestä lasikatosta tulvii valoa.
Katto on korkealla uudessa OP-finanssikorttelissa Helsingin Vallilassa. Geometrisestä lasikatosta tulvii valoa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Vallilaan kohosi Wall Street.

Tämä tulee mieleen, kun katselee Teollisuuskadun uudistunutta ja elävöitynyttä ilmettä.

OP-ryhmä rakentaa oman korttelinsa täyteen toimistotilaa ja on kunnostanut vanhat rakennuksensa. Vastapäisiin toimistokolosseihin majoittuvat Nordean ja S-ryhmän pankkiväki.

Pankkikortteliin tulee 5 000 työpaikkaa, kunhan viimeinen uusi rakennus valmistuu Vääksyntien kulmaan vuonna 2017. Silloin tilaa on saman verran kuin Itä-Helsingin Itiksessä eli 120 000 neliötä.

Korttelin pääsisäänkäyntiä viimeistellään parhaillaan. Kun siitä astuu sisään, niskat meinaavat mennä nurin.

Portaikko tuntuu johtavan suoraan taivaaseen. Geometrisen rytmikkäästä lasikatosta tulvii valoa seitsemännestä kerroksesta alas galleriakerrokseen ja katetulle valopihalle asti.

Kommentti

Pöhinää Vallilaan

Teollisuuskadusta kasvaa työpaikkojen akseli Pasilan ja Kalasataman välille. Kun Pasilan aseman seutu uudistuu ja Kalasatamaan valmistuu asuin- ja kauppa-alue Redi sekä kaupungin sote-palvelujen keskus, nämä tarvitsevat yhdyslenkin.

Suunnitteilla onkin Jokeri O-linja. Vielä parempi olisi vetää uusi raitiovaunulinja halkomaan kantakaupungin lupaavinta aluetta.

OP-kortteli tuo alueelle pöhinää, samoin Konepajan alueelle rakennettavat asunnot. Sitä kautta syntyy varmasti uusi tulevaisuus Konepajan suojelluille halleille, myös Vallilan vanhoille tehdasrakennuksille. Paikalla ovat jo luovan alan yrittäjät.

Marja Salmela
marja.salmela@hs.fi

"Osa uuden puolen kerroksista on jo kalustettu. Viime viikolla tänne muutti pari sataa työntekijää, pääjohtaja Reijo Karhinen etunenässä", kertoo projektijohtaja Erkki Böös.

Finanssikonserni kerää Vallilaan lähes kaikki pankki-, vakuutus- sekä varainhoidon 3 000 työntekijäänsä Lapinmäentien entisistä tiloista ja viidestä muusta paikasta.

Kun Böös esittelee Vallilan korttelin vanhaa ja uutta puolta yhdistävää galleriakäytävää, tulee mieleen, että täällähän ollaan kuin pienessä kaupungissa: on kampaajaa, kuntosalia ja fysikaalista hoitolaitosta.

Käytäväkatujen varrella on kuusi erilaista ravintolaa ja kahvilaa. Hiili tarjoaa grilliruokia, Hella lounasta, Paja eksoottisempia ruokia. Pannu-kahvilasta saa aamiaista ja salaattilounasta.

Poiminta

Verohallinto muuttaa Vallilaan vaiheittain

Verohallinto muuttaa vuokralaiseksi OP-kortteliin Vallilaan kolmessa vaiheessa.

Noin 400 työntekijää siirtyy Haapaniemenkadun verovirastosta vuoden 2016 alussa Vääksyntien puolelle.

Konserniverokeskuksen 250 virkamiestä muuttaa elokuussa 2016.

Viimeiseksi tulevat tietohallinnon 150 ammattilaista elokuussa 2017.

Muuton myötä verohallinto supistaa nykyiset tilansa 20 000 neliöstä puoleen eli noin 11 000 neliöön.

Parhaillaan Haapaniemenkadun rakennuksesta on käynnissä suunnittelukilpailu, jossa haetaan ideoita valtion virastojen uudenlaiselle työympäristölle.

Kilpailu ratkeaa tänä syksynä, minkä jälkeen Senaattikiinteistöt tekee päätöksen rakennuksen tulevaisuudesta.

"Työntekijät ovat olleet mukana suunnittelemassa vaihtoehtoja", projektinjohtaja Erkki Böös kertoo.

Galleriakäytävä laajenee toriksi. Sen perältä löytyy pikkuista kauppahallia muistuttava nurkkaus, josta voi ostaa hedelmiä tai vaikkapa hammastahnaa.

Koteloa muistuttavalla sohvalla näppäilee kannettavaansa OP:n kehitysjohtaja Pasi Pölönen.

"Koko kortteli on langaton eli voin tehdä työtäni missä tahansa", Pölönen kertoo. Hän on luopunut jo omasta työpisteestään.

"Täällä näkee ihmisiä. Ei tarvitse lähetellä sähköposteja tai soitella. Väärinkäsityksen määrä vähenee. Tämä on aito muutos meidän kaikkien työtavoissa", hän kuvaa.

Pölönen nauttii myös talon arkkitehtuurista. Sen on luonut arkkitehti Asmo Jaaksi.

"Valo on tärkeää pimeässä maassa. Pidän myös siitä, että vanhojen rakennusten karheat tiiliseinät on jätetty näkyviin", Pölönen sanoo.

Vaikuttavia ovat myös laajat puupinnat, kuten kahvilan katto, jossa vaneri aaltoilee kuin järven lämpimän värinen hiekka.

"Sisustuksen teemana on ollut Hiidenkivi, suomalainen peruskallio ja luonto, jota mukaillaan", kertoo sisustusarkkitehti Paula Salonen.

Suojapakkauksiin käärityt puiset tuolit ja muut kalusteet ovat miltei poikkeuksetta suomalaisten yritysten valmistamia.

Finanssikortteli on suunniteltu palvelemaan yritysasiakkaita, jotka tulevat sinne neuvotteluihin.

Galleriakerroksessa on pitkä rivi kabinetteja, jotka on nimetty suomalaisten kaupunkien mukaan.

Elokuussa avautuu myös finanssimyymälä, jossa henkilöasiakkaat voivat käydä hoitamassa pankki-, vakuutus- ja sijoitusasioitaan.

Samoihin aikoihin Vääksyntien ja Teollisuuskadun kulmaus puretaan. Ja viimeinen vaihe monen vuoden ja 250 miljoonan euron urakasta alkaa.

Moderni rakennus nousi vanhan Puu-Vallilan kupeeseen.
Moderni rakennus nousi vanhan Puu-Vallilan kupeeseen.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat