Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Yorkin mullistanut liikennesuunnittelun supertähti kiittelee Helsinkiä

Janette Sadik-Khan teki Broadwaylle pyöräkaistat ja Times Squarelle kävelykadun. Liikennesuunnittelun supertähti uskoo, että Helsinki on valinnut oikean suunnan.

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
New Yorkin entinen liikennesuunnittelupäällikkö Janette Sadik-Khan kävi tutustumassa Helsinkiin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen johtamalla pyöräretkellä. "Helsingin satamien uudistustyö on vaikuttavaa", Sadik-Khan sanoo.
New Yorkin entinen liikennesuunnittelupäällikkö Janette Sadik-Khan kävi tutustumassa Helsinkiin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen johtamalla pyöräretkellä. "Helsingin satamien uudistustyö on vaikuttavaa", Sadik-Khan sanoo. Kuva: Markus Jokela HS

Ho-ho-ho-ho-ho. Entiseksi virkanaiseksi Janette Sadik-Khanista lähtee yllättävän hersyvä nauru. Mutta hotelli Klaus K:n kahvilassa istuva New Yorkin entinen liikennesuunnittelupäällikkö onkin viettänyt lähes puolet 2000-luvusta tehtävässä, jossa arastelijat syödään elävältä.

New Yorkissa asuu yli kahdeksan miljoonaa ihmistä ja lähes puolessa kotitalouksista on auto. Silti Sadik-Khan nousi vuodesta 2007 vuoteen 2013 kestäneen virkakautensa aikana maailmanmaineeseen aloittamalla ristiretken autouskontoa vastaan.

"Olemme priorisoineet autoja yli 60 vuotta. Nyt katujen hierarkiaa pitää muuttaa. Pyramidin huipulla pitäisi olla kävelijöitä. Ja sitten pyöräilijöitä. Ja sitten julkinen liikenne. Ja sitten vasta autot", sanoo tutustumismatkalle Helsinkiin tullut kaupunkisuunnittelukonsultti.

Sitten Sadik-Khan kaivaa esiin tutkimuksen, joka kiinnostaa helsinkiläisiäkin kaupunkisuunnittelijoita.

Lucas Jackson REUTERS
Vuonna 2009 osa New Yorkin Times Squaren ohittavista autokaistoista muutettiin kävelykaduksi. Näin liikenne soljui vuoden 2014 marraskuussa.
Vuonna 2009 osa New Yorkin Times Squaren ohittavista autokaistoista muutettiin kävelykaduksi. Näin liikenne soljui vuoden 2014 marraskuussa.

New Yorkin pormestarina vuosina 2002–2013 toiminut Michael Bloomberg tuli tunnetuksi datapormestarina. Bloomberg uskoi, että yhteiskunnallisen muutoksen oikea suunta löydetään mittaamalla ja testaamalla. Pormestarilla oli filosofiastaan sanontakin: "In God we trust. Everyone else bring data." (Uskomme Jumalaan. Kaikki muut tuokoon perusteluiksi dataa.)

Siksi myös Janette Sadik-Khanin oli käärittävä hihat ja käytävä tutkimaan.

"Tämä oli yksi ensimmäisistä tutkimuksistamme", Sadik-Khan sanoo ja näyttää kuvaa Manhattanin kahdeksannen ja yhdeksännen kadun risteyksestä. Kuvan päällä on mittaustuloksia.

Sen jälkeen, kun Manhattanin kahdeksannelle ja yhdeksännelle kadulle rakennettiin Yhdysvaltojen ensimmäiset turvavyöhykkeellä autotiestä erotetut pyöräkaistat, liikenneonnettomuuksien määrä väheni 35 prosenttia kahdeksannella ja 58 prosenttia yhdeksännellä kadulla. Samaan aikaan vähittäiskaupan myynti alueen liikkeissä kasvoi 49 prosenttia.

Mittaustuloksilla pystyttiin Sadik-Khanin mukaan vakuuttamaan ihmiset siitä, että autokaistojen karsiminen ja kevyen liikenteen suosiminen voivat oikeasti hyödyttää myös taloutta.

"Saimme ihmiset puolellemme", hän sanoo.

Ja kun luottamus oli voitettu, New Yorkissa alkoi tapahtua.

Kuka

Liikennesuunnittelun supertähti

 New Yorkin liikennesuunnittelupäällikkö vuosina 2007–2013.

 Teki New Yorkiin vallankumouksellisia pyöräilyä ja jalankulkua edistäviä liikenneratkaisuja.

 Työskentelee nykyään kansainvälisesti toimivassa kaupunkisuunnitteluun erikoistuneessa konsulttitoimistossa.

Sadik-Khanin aikana kaupunkiin rakennettiin lähes 650 kilometriä uusia pyöräkaistoja, 60 aukiota ja seitsemän pikabussikaistaa. Lisäksi aloitettiin suuri kaupunkipyöräkampanja.

Times Squarelle Sadik-Khan teki kävelykadun, Broadwaystä muokattiin viihtyisä.

Auto sai väistyä ihmisen tieltä. Janette Sadik-Khania alettiin kutsua puhumaan liikennesuunnittelusta tilaisuuksiin ympäri maailmaa.

Sadik-Khan hörppää teetä. Hän on juuri palannut pyöräretkeltä kylmästä Helsingistä. Entinen liikennesuunnittelupäällikkö työskentelee nykyään Michael Bloombergin perustamassa konsulttitoimistossa, joka tekee yhteistyötä maailman suurten kaupunkien pormestarien kanssa.

Helsinkiin hän on tullut omatoimiselle pikavisiitille ennen konferenssia Oslossa.

Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) delegaatioineen on pyöräilyttänyt konsulttia ympäri Helsinkiä. On käyty Baanalla miettimässä pyöräilyä ja Jätkäsaaressa pohtimassa kaupungin tiivistymistä.

Sadik-Khan kehuu Helsingin nykyistä liikennesuunnittelufilosofiaa. New Yorkin tavoin Helsinki odottaa tulevina vuosikymmeninä niin suurta väestönkasvua, että kaupungin liikenne ei voi pohjautua yksityisautoilulle.

"On maailmanluokan kaupungin merkki, että rakennetaan vaihtoehtoja auton käytölle", hän kehuu.

Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä. Kuten Helsingin kevyen liikenteen hankkeet, myös Sadik-Khan on saanut osakseen rankkaakin kritiikkiä. New Yorkin lehdistön mukaan Sadik-Khania on pyöräpolitiikan vastustajien parissa arvosteltu yhteistyökyvyttömäksi ja elitistiseksi autojen vihaajaksi.

Sadik-Khan on myöntänyt, että virheitäkin on tullut tehtyä. Itse asiastaan hän on varma. Koska suuret kaupungit kilpailevat nykyään maailmanlaajuisesti työvoimasta ja yrityksistä, on muuttovoittoisen kaupungin panostettava viihtyisyyteen, turvallisuuteen ja ekologisuuteen autokaistojen kustannuksella.

"Mutta kyse ei ole nollasummapelistä", Sadik-Khan sanoo. Vaikka Time Square suljettiin autoilta, kaupunki ei pysähtynyt.

"Liikenne on kuin vesi. Se löytää omat tiensä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat