Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emma Kari luopuu vihreiden johtopestistä

Eduskuntaan valittu Kari jättää Helsingin vihreiden valtuustoryhmän johdon

Kaupunki
 
Emma Kari
Emma Kari

Helsingin toiseksi suurimman puolueen, vihreiden kaupunginvaltuustoryhmää johtava Emma Kari jättää tehtävänsä valtuustoryhmän johtajana.

Kari, 32, valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan huhtikuun vaaleissa. Vihreissä on ollut tapana, ettei kansanedustaja toimi valtuustoryhmän johdossa.

Käytäntö on johtunut siitä, että kansanedustajan ja valtuustoryhmän johtajan pestien on katsottu vievän liikaa aikaa toisiltaan. Toisaalta syynä on myös se, ettei valtaa haluta keskittää samoihin käsiin.

"Olemme demokraattinen liike. Meillä on ollut tapana jakaa valtaa", Kari sanoo HS:lle.

Helsingissä etenkin suurten valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat merkittäviä vallankäyttäjiä. Heidän keskeisimpiin tehtäviinsä kuuluu neuvottelu muiden ryhmien johtajien sekä kaupunginjohtajiston kanssa. Tehtävä tuo valtaa, mutta vie myös paljon aikaa.

Kari on johtanut vihreiden valtuustoryhmää koko tämän vaalikauden. Hänet valittiin tehtävään joulukuussa 2012.

Vihreät keskustelevat uudesta johtajastaan viikon päästä keskiviikkona ennen kaupunginvaltuuston kokousta.

HS:n haastattelemien vihreiden mielestä mahdollisia kandidaatteja Karin seuraajaksi ryhmän johtoon ovat esimerkiksi Hannu Oskala ja Otso Kivekäs.

Kari itse ei spekuloi asialla.

"Henkilövalinnat ovat ryhmän käsissä."

Kari luopuu pian myös paikastaan Helsingin kaupunginhallituksessa. Vihreät joutuvat siis etsimään valtuustoryhmän johtajan lisäksi myös uuden jäsenen kaupunginhallitukseen.

Kaupunginhallituspaikka menee todennäköisesti naiselle, sillä puolueen kaupunginhallitusryhmässä istuvat nykyisin Karin lisäksi Kivekäs ja Oskala.

Toistaiseksi vihreistä veikkaillaan, että vahvoilla kaupunginhallituspaikkaan voisivat olla esimerkiksi Jasmin Hamid tai Maria Ohisalo.

Hamid on ensimmäisen kauden valtuutettu ja kiinteistölautakunnan varapuheenjohtaja. Ohisalo on varavaltuutettu. Hän keräsi eduskuntavaaleissa yli 4 000 ääntä ja jäi hieman yli 100 äänen päähän kansanedustajuudesta.

Ryhmässä pidetään mahdollisena myös suurempaa paikkojen mylläystä.

HS:n haastattelemien vihreiden valtuutettujen mielestä vihreiden valtuustoryhmä on ollut varsin yhtenäinen.

"Toki meillä joitain jännitteitä on ollut, mutta ei mitään suurempaa", sanoo eräs valtuutettu.

Vihreiden sisäiset erimielisyydet purskahtivat julkisuuteen maaliskuun puolivälin jälkeen, kun Sirkku Ingervo ja Zahra Abdullah irrottautuivat vihreistä omaksi, punavihreäksi valtuustoryhmäkseen.

Kaksikon mielestä vihreiden valtuustoryhmä on siirtynyt "selvästi oikealle" viimeisten vuosien aikana.

Vihreillä on nykyisin 17 kaupunginvaltuutettua Helsingin valtuustossa. Helsingin valtuustossa on yhteensä 85 valtuutettua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat