Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo aikoo ottaa opiksi tietokoneiden katoamisesta

Espoon valtuustossa kyberturvallisuudesta syntyi absurdi väittely valtuutettujen välille

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Espoo pyysi poliisia selvittämään leasing-koneiden katoamisepäilyä. Nämä laitteet ovat tallella kaupungin tietotekniikkayksikössä.
Espoo pyysi poliisia selvittämään leasing-koneiden katoamisepäilyä. Nämä laitteet ovat tallella kaupungin tietotekniikkayksikössä. Kuva: Rio Gandara HS

Espoolla ei edelleenkään ole hajua siitä, mitä lähes 10 000:lle kaupungin käytöstä kadonneelle tietokoneelle on tapahtunut.

Kaupungilla on vielä harjoiteltavaa tietotekniikan ja muidenkin ulkopuolelta ostettujen palveluiden kanssa, sanoo Espoon palveluliiketoimen johtaja Mauri Suuperko.

Joukko espoolaisia valtuutettuja pyysi jo huhtikuussa kaupungilta selvitystä siitä, miten se varautuu kyberuhkiin. Kysymys esitettiin ennen kuin kadonneista tietokoneista kerrottiin julkisuudessa.

Kyberturvallisuutta käsitellyt aloite oli esillä myös Espoon valtuustossa maanantaina.

Aiheesta ei kuitenkaan syntynyt keskustelua vaan absurdi väittely aloitteen tehneen Kurt Bymanin (ps/sit) ja valtuuston puheenjohtajan Jyrki Kasvin (vihr) välille.

Byman varasi aiheesta puheenvuoron. Hän ehti puhua muutaman minuutin, kunnes Kasvi pysäytti hänet ja sanoi, ettei valtuustossa ole tarkoitus pitää luentoja.

Tämän jälkeen miehet väittelivät pari minuuttia aiheesta muiden valtuutettujen seuratessa tilannetta vierestä.

Lopulta Byman sai sanotuksi, ettei ole tyytyväinen kaupungin virkamiesten antamaan vastaukseen.

Virkamiesten vastauksesta saa kuvan, että Espoossa on kaikki on hallinnassa.

"Espoo vaatii kaikilta toimittajilta kaupungin tietoturvapolitiikan hyväksymistä ja noudattamista", Bymanille ja 18 muulle valtuutetuille vakuutettiin.

"Sopimuksiin sisällytetään myös toimittajan velvollisuudet tietoturvan varmistamiseksi ja tietoturvauhkiin reagoimiseksi."

Tietokoneiden katoamisen jälkeen Espoo on vaihtanut tietokoneenkäyttäjiensä tuesta ja koneiden elinkaaresta vastaavaa alihankkijaa. Nyt koneita hoitaa CGI Suomi.

Tietokoneiden katoamista tutkii Länsi-Uudenmaan poliisi, jonka arvion mukaan tapauksen selvittäminen kestää kuukausia. Mahdollista on, ettei koneiden kohtalo selviä koskaan.

Palveluntoimittajien ja hankintaosaamisen puutteiden sijaan valtuuston jäsenille esitettiin toinen Espoon kyberturvallisuutta rapauttava tekijä: Espoon kaupungin työntekijä.

Hänestä tulee riski, kun hän tekee vaikkapa etätöitä omalla koneellaan. Mahdollisesti työkin liukuu kaupungin omasta verkosta internetiin.

"Tämä edellyttää organisaatiolta merkittävää koulutukseen panostamista käyttäjien tietoturvaosaamisen ja -ymmärryksen lisäämiseksi. Espoon kaupungissa on tässä paljon kehitettävää."

Espoon tietotekniikkaosaaminen nousi nololla tavalla julkisuuteen viime syksynä, kun kaupunki julkaisi sisäisen tarkastuksen raportin, jossa osa tiedoista oli mustattu näkymättömiin.

Pian kuitenkin selvisi, että salaus oli pettänyt ja tiedot, jotka kaupunki oli halunnut salata, oli helppo saada näkyviin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat