Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi Espoon kadonneista koneista löytyi poliitikolta

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan rikkinäinen kone oli unohtunut komeroon

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
Espoon yli 9 600 kadonneen pöytätietokoneen, kannettavan tietokoneen, näytön sekä tulostimen tapaus on yhä mysteeri.
Espoon yli 9 600 kadonneen pöytätietokoneen, kannettavan tietokoneen, näytön sekä tulostimen tapaus on yhä mysteeri. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Yksi Espoon lähes 10 000 kadonneesta laitteesta on löytynyt. Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr) löysi kadonneen tietokoneen omasta komerostaan.

Kasvi sai kaupungin kannettavan tietokoneen käyttöönsä, kun hän oli edellisen kerran kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, vuosina 2011–2012.

"Läppäristä meni tuolloin näyttö rikki, eikä kukaan osannut kertoa, mihin se olisi pitänyt lähettää huoltoon", Kasvi sanoo.

Vähitellen rikki mennyt kannettava jäi vaatekomeroon paperipinojen alle. Kun kadonneista koneista alettiin puhua, "kaivoin paperipinon esiin, ja siellähän se möllötti", Kasvi sanoo.

Kasvin mukaan kellään ei ollut tietoa, että tietokone olisi ollut edes olemassa, eikä sen perään kyselty missään vaiheessa.

"Onko siitä kuitenkin koko tämä aika laskutettu kaupunkia? Aika mielenkiintoista, jos se on osattu tehdä, mutta ei kertoa sitä, mihin lähettää kone huoltoon."

Espoon yli 9 600 kadonneen pöytätietokoneen, kannettavan tietokoneen, näytön sekä tulostimen tapausta Kasvin rikki menneen kannettavan kaltaiset tapaukset tuskin ratkaisevat.

"Luulen, että vastaavia unohduksia on korkeintaan jokunen kymmenen. Kaupungin henkilöstöltä laitteita on jo kysytty", Kasvi sanoo.

Espoon kadonneita laitteita on vuokrattu leasing-sopimuksella alan palveluntuottajilta. Tietokoneiden katoamisen jälkeen Espoo on vaihtanut tietokoneenkäyttäjiensä tuesta ja koneiden elinkaaresta vastaavaa alihankkijaa. Nyt koneita hoitaa CGI Suomi.

Espoo teki kadonneista laitteista rikosilmoituksen joulukuun alussa 2014. Poliisin tutkimukset keskittyvät muutaman viime vuoden ajalle.

Länsi-Uudenmaan poliisin arvion mukaan tapauksen selvittäminen kestää kuukausia, eikä se välttämättä ratkea koskaan.

"Sekä kaupunki että poliisi ovat tätä jo yrittäneet selvittää, eikä kukaan tahdo saada kokonaisuudesta tolkkua. Tieto siitä, mitä ja missä koneita on ollut, on puuttunut täysin", Kasvi sanoo.

Maanantaina Espoon kaupunginvaltuuston kokouksessa oli esillä kyberturvallisuutta käsitellyt Kurt Bymanin (ps/sit) tekemä aloite. Se ei suoraan liittynyt kadonneisiin koneisiin, sillä aloite tehtiin, ennen kuin kadonneista tietokoneista kerrottiin julkisuudessa. Espoon kaupungin virkamiesten vastauksesta aloitteeseen saa kuvan, että Espoossa kaikki on tietoturvan suhteen hallinnassa.

Kasvin mukaan näin ei kuitenkaan välttämättä ole esimerkiksi juuri kadonneiden tietokoneiden kohdalla.

"Ennen kuin tietää, mikä iso kuva on, on hirveän vaikea tehdä sellaisia korjaavia toimenpiteitä, että vastaavaa ei tapahdu uudestaan. Se tässä on hankalin asia."

Kasvin komerosta löytyneestä koneesta ei kukaan kaupungilla tiennyt tai kysellyt mitään. Kasvi myöntää, että olisi tietenkin voinut itse olla vielä aktiivisempi koneen korjaamisen kanssa. Jossain vaiheessa asia kuitenkin jäi, kun kukaan ei osannut kertoa, mitä koneelle olisi pitänyt tehdä.

Nyt kannettavalla ei enää tee mitään.

"Sillä alkaa olla lähinnä museaalista arvoa", Kasvi sanoo.

Kasvi ei usko, että kadonneiden laitteiden tapaus voisi enää muuttua absurdimmaksi.

"Nyt alkaisi jo olla synteesin aika, ja löytyä jokin selitys. Ovatko koneet todella kadonneet, vai onko niiden kirjauksessa vain sattunut jotain todella kummallista? Kukaan ei tiedä."

Yksi myönteinen puoli Kasvin komerosta löytyneessä kannettavassa kuitenkin on. Nyt kadonneita laitteita on enää 9 603.

Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat