Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö Helsinginkin ulkoistaa terveysasemiaan Espoon tyyliin? – "Harmi, jos sitä ei uskalleta kokeilla"

Kokoomus haluaa edelleen ottaa mallia Espoosta terveysasemien ulkoistuksessa

Kaupunki
 
Juhani Niiranen hs
Julia Lang toi kaksivuotiaan Albertin Viiskulman terveysasemalle neuvolatarkastukseen. Hän on tyytyväinen kaupungin järjestämiin terveyspalveluihin.
Julia Lang toi kaksivuotiaan Albertin Viiskulman terveysasemalle neuvolatarkastukseen. Hän on tyytyväinen kaupungin järjestämiin terveyspalveluihin. Kuva: Juhani Niiranen hs

Espoon kokeilut terveysasemien ulkoistamisesta eivät näytä leviävän muihin pääkaupunkiseudun kuntiin, vaikka kokoomuksessa niin toivottaisiin.

Helsingissä ulkoistamista ei ole kokeiltu, eikä sellaista ole suunnitteilla.

Tästä on kyse

 Espoon kaupunki kiritti terveysasemiaan parempiin tuloksiin pilottihankkeessa.

 Mukana oleilla terveysasemilla kokeiltiin uusia toimintamalleja. Osan toiminta oli ulkoistettu yksityiselle palveluntuottajalle.

 Aalto-yliopiston tekemän vertailututkimuksen mukaan sekä kaupungin itse pyörittämillä että ulkoistetulla terveysasemilla rahaa säästyi, palvelu tehostui ja sekä asiakas- että työtyytyväisyys kohosivat.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan ja kaupunginvaltuutetun Maija Anttilan (sd) mukaan sote-lautakunnassa ei edes käydä keskustelua ulkoistamisesta.

"Aihe ei ole noussut suureksi kysymykseksi. Tiedämme kyllä, että kokoomuksella on tarve viedä ulkoistamista eteenpäin."

Helsingin kokoomus on jo pitkään kannattanut erilaisten tuottamistapojen kokeilua.

Usein se tarkoittaa palvelujen ostamista kaupungin ulkopuoliselta taholta.

"Ulkoistaminen aiheuttaa kilpailua ja ideoiden levittämistä. Se ei ole itsetarkoitus, mutta on harmi, jos sitä ei uskalleta kokeilla", sanoo sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Seija Muurinen (kok).

Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja Hus-valtuuston jäsenenä Muurinen on ollut tiiviisti mukana suunnittelemassa kaupungin terveyspalveluiden tulevaisuutta.

"Ulkoistamisen kokeilemisesta tehtiin suunnitelma ja ehdotus pari vuotta sitten, mutta se ei mennyt läpi lautakunnassa. Tulevan vuoden budjetissa on lähinnä yleisluontoisia lausumia sosiaali- ja terveyspalvelujen aiempaa monimuotoisemmista ja yksilöllisemmistä järjestämis- ja tuottamistavoista", Muurinen summaa nykytilannetta.

Vantaa luopuu terveysasemien ulkoistuksista

Kaikki Vantaan terveysasemat ovat pian taas kaupungin omissa käsissä.

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiistaina, että Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen palvelut siirretään Attendolta takaisin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husille.

Kaupunki ilmoitti jo aiemmin ottavansa Hakunilan terveysaseman ulkoistetut palvelut takaisin kaupungin haltuun.

Palveluntuottaja Attendolla oli kaupungin kanssa vuoden sopimus palvelujen järjestämisestä ja nyt on meneillään sopimukseen kuulunut vuoden jatko-optio.

Peijaksessa on oltu tyytyväisiä yhteistyöhön Attendon kanssa, mutta ulkoistamisesta luovutaan uuden asetuksen takia. Asetuksen mukaan päivystysten on toimittava saman johdon alaisena. Peijaksessa on myös Husin johtamaa erikoissairaanhoitoa.

Hus kilpailuttaa erikoissairaanhoidon lääkäripalvelut, mutta hoitajat ovat samoja niin perus- kuin erikoissairaanhoidon puolella. Vantaan vs. terveyspalvelujen johtajan Eila Koivusen mukaan tiedonkulun ja turvallisuuden kannalta on hyvä, että hoitohenkilökunta ei vaihdu.

Korjattu 8.33: Peijaksen terveysasema korjattu Peijaksen terveyskeskuspäivystykseksi.

Toimintamalleja uudistamalla voi kehittää myös kaupungin omia terveysasemia. Uusien ideoiden ei Muurisen mukaan tarvitse aina tulla ulkopuoliselta toimijalta. Hän kuitenkin näkee kilpailun hyvänä kannustimena toiminnan tehostamiselle.

Anttilan mukaan kaupungin tavoite on nopeuttaa hoitoon pääsyä kiireettömissä tapauksissa. Nyt Helsingissä hoitoajan saa terveysasemasta riippuen parhaimmillaan parissa päivässä, pahimmillaan siihen menee jopa 40 vuorokautta. Tällä valtuustokaudella tavoitteena on saada keskimääräinen jonotusaika lyhennettyä kahteen viikkoon.

Holmströmien perhe odotti tiistaina Viiskulman terveysaseman vastaanotolla. Heidän mielestään tärkeintä on nopea hoitoonpääsy, ei se, kuka palvelun järjestää.

"Yhdeksältä aamulla soitimme ajanvarauspalveluun. Kahdelta soitettiin, että tulkaa ennen kolmea. Asumme Suomenlinnassa ja aikataulu oli pitkän jonotuksen jälkeen aika tiukka", helsinkiläinen Tuulikki Holmström kommentoi.

Hän myöntää palvelujen yksityistämisen olevan vähän pelottavaa.

"Mutta kun on kipeä, haluaa äkkiä hoitoon", Christina Holmström summaa.

Kaksivuotiasta Albertia ja viisivuotiasta Liviaa neuvolassa käyttänyt Julia Lang puolestaan on erittäin tyytyväinen ainakin lasten saamaan hoitoon.

"Voisin vaikka maksaa tästä kaupungille. Lasten ongelmat otetaan vakavasti", hän kiittelee.

Hänelle ei ole suurta merkitystä, onko palvelun tuottanut kaupunki itse vai sen palkkaama yritys.

Juhani Niiranen
Tuulikki ja Christina Holmström ovat turvautuneet yksityisiin terveyspalveluihin, koska jonot julkisella puolella ovat pitkiä.
Tuulikki ja Christina Holmström ovat turvautuneet yksityisiin terveyspalveluihin, koska jonot julkisella puolella ovat pitkiä.

Suuri osa terveyspalvelujen ulkoistuksesta on tähdännyt jonojen lyhentämiseen tai kustannusten leikkaamiseen. Helsingin terveysasemien johtava lääkäri Risto Mäkinen haluaa, että ulkoistamisella saavutetaan myös kolmas etu.

"Ihmisille on oltava terveydellistä hyötyä hoidosta. Se, että hoitoon pääsee sujuvammin, ei tuo parempaa hoitotulosta."

Mäkisen mukaan Suomessa ei ole onnistuttu ulkoistamisella samaan aikaan lyhentämään jonoja, säästämään rahaa ja parantamaan hoitoa. Aina on menty joku näistä edellä, jopa muiden osioiden kustannuksella.

"Ulkoistuksia on tehty pääasiassa pakon edessä tai kirittämisen takia."

Eniten Mäkinen on huolissaan terveyserojen kasvamisesta ja kansanterveydellisten sairauksien hoidon kehittämisestä.

Helsingin vihreissä ulkoistaminen jakaa mielipiteitä. Juuri ryhmänjohtajan tehtävästä luopuneen Emma Kari n mukaan terveysasemat toimivat hyvin ja niissä on osaavaa henkilökuntaa.

"Terveyspalveluissa on iso uudistustyö menossa. Tulossa on esimerkiksi perhekeskuksen kaltaisia uusia palveluita. Kaupungilla on tavoite parantaa omaa palvelukonseptia."

Myöskään Hannu Oskalan (vihr) mukaan ulkoistaminen ei ole ajankohtaista, kun kaupunki tekee paraikaa suuria muutoksia omaan terveyspalvelujen tuotantoonsa.

Espoon hyvät kokemukset kuultuaan hän kuitenkin kiinnostui, voisiko ulkoistamisella kirittää terveysasemia parempiin tuloksiin.

"Ulkoistuksen voi tehdä hyvin tai huonosti. Ulkoistuskysymyksissä en ole periaatteellisesti puolesta tai vastaan. Katson tapaus kerrallaan."

Kontulan terveysaseman kohdalla palvelujen ulkoistamista harkittiin. Silloin kaupunki tutki muiden kaupunkien kokemuksia. Emma Karin mukaan todettiin, että palvelujen parantuminen ulkoistamalla ei ole automaatio.

"Tämä on poliittinen päätös", Kari linjaa.

Anttila on seurannut Espoon ulkoistamiskokeiluja ja neljän terveysaseman välistä tutkimusta.

"Espoon vertailutulosten perusteella on perusteetonta väittää, että julkiset palvelut olisivat kalliimpia kuin yksityisen tuottamat."

Mäkisen mukaan Espoon ja Helsingin tilanteita ei voi suoraan verrata toisiinsa. Espoossa ulkoistamisella on haluttu houkutella lääkäreitä.

"Helsingissä lääkärien rekrytoimisongelmaa ei ole."

Annastiina Airaksinen HS
Punavuori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat