Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä Sininen huvila näyttää sisältä? – Helsinki-päivänä Linnunlaulun huvilat avaavat ovensa yleisölle

Helsinki-päivänä on mahdollista tutustua taiteilijoiden elämään Töölönlahden huviloissa

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Töölönlahden rannalla sijaitseva Sininen huvila on yksi Linnunlaulun kohteista, joihin pääsee tutustumaan Helsinki-päivänä. Huvilassa asuvat Marja ja Jorma Helenius.
Töölönlahden rannalla sijaitseva Sininen huvila on yksi Linnunlaulun kohteista, joihin pääsee tutustumaan Helsinki-päivänä. Huvilassa asuvat Marja ja Jorma Helenius. Kuva: Juhani Niiranen HS

On vuosi 1960, ja ulkona riehuu yksi Suomen pahimmista ukonilmoista. Taivaalla räjähtää melkein 130 salamaa minuutissa eli noin kaksi salamaa sekunnissa.

Mummolassa vieraillut viisivuotias Jorma Helenius on aivan varma, että maailma loppuu.

Mummola sijaitsi kallion päällä Töölönlahden rannalla Linnunlaulun huvila-alueella, ja myrsky näkyy ja tuntuu lujaa vanhassa hirsihuvilassa. Nykyään kuvataiteilija Jorma Helenius vaimoineen on yksi kolmesta perheestä, joka asuu Sinisessä Huvilassa.

"Tämä on elämäntapa", Helenius kertoo.

Helenius ja hänen kuvanveistäjävaimonsa Marja ovat asuneet talossa liki kolmekymmentä vuotta, ja ovat remontoineet sitä suunnilleen yhtä pitkään.

Heleniuksen suku on omistanut Sinisen huvilan 65 vuotta. Näyttelijä Minna Haapkylän suvun omistama huvila on naapurissa. Lähellä ovat myös Aulis Juneksen kirpputorina toimiva huvila ja Eläintarhan huvila, jossa majoitetaan ulkomaalaisia taiteilijoita.

Aulis Junes pitää kirpputoria Linnunlaulun huvilassaan.
Aulis Junes pitää kirpputoria Linnunlaulun huvilassaan.

Helsinki-päivänä Heleniukset avaavat ovensa taiteilija-ateljeehensa. Ovet ovat avoinna myös Eläintarhan huvila 14:ssä ja Kirjailijatalo Villa Kivessä, joka järjestää päivän kunniaksi kierroksen Töölönlahden huviloihin.

Pariskunnan ateljeessa aiotaan Helsingin nimikkopäivänä järjestää kotikonsertti. Yleisö voi myös seurata, kun taiteilijat maalaavat mallia.

Uusrenessanssityyliin sisustetun ateljeen ikkunoista avautuu uljas näkymä Töölönlahdelle. Meri kimaltelee auringossa, ja vastarannalla komeilevat Oopperatalo ja Finlandia-talo. Samassa huoneistossa on aikoinaan asunut arkkitehti Eliel Saarinen.

"Tämä on meille arkea!" Jorma Helenius sanoo.
Joskus kun Töölönlahdella ammutaan ilotulituksia, alas laskeutuvat kipinät osuvat taloon. Muutaman kerran kipinät ovat sytyttäneet parvekkeella lojuvan paperikasan tuleen.

On vaikea uskoa, että talo on ollut joskus täysin heitteillä. Kun Heleniuksen suku osti huvilan, alun perin herrasväen huviloiksi 1890-luvun lopussa rakennetut talot oli jätetty ränsistymään, sillä vanhoilla puuhuviloilla ei nähty olevan mitään arvoa.

Huvilan saattoi ostaa itselleen vaivaisella 400 markalla neliö. Nykyään viidestätoista alkuperäisestä huvilasta on jäljellä enää kahdeksan. Osa tuhoutui Helsingin kaupunginteatterin ja ratakuilun rakentamistöissä. Taloissa myös asui laitapuolen kulkijoita, jotka tuhosivat taloja. Sinisen huvilan ullakolle jääneet antiikkihuonekalut on hakattu aikoja sitten polttopuiksi.

Nykyään Linnunlaulun alueella kävellessä ei edes tajua, kuinka historiallisella paikalla oikein on. Vuonna 1890 rakennetussa Villa Kivessä pyöri vuosisadan vaihteessa merkittävää väkeä. Esimerkiksi kirjailija Maila Talvio muutti miehensä, kielitieteilijä Jooseppi Mikkolan kanssa huvilaan vuonna 1904. Talossa on pyörinyt merkkihenkilöitä Eino Leinosta Juhani Ahoon ja Ida Aalbergista Akseli Gallen-Kallelaan. Jopa K.J. Ståhlberg, tasavallan ensimmäinen presidentti, asui talossa tovin. Sata vuotta myöhemmin huvila on täysin remontoitu ja toimii taas kirjailijatalona.

Villa Kiven säätiön pyörittämässä huvilassa on kirjailijoiden työhuoneita, joissa naputetaan uusia klassikoita.

Huoneissaan nykykirjailijat ovat fyysisesti osa Suomen kulttuurijatkumoa. Täällä Kjell Westö kirjoitti Finlandia-palkitun teoksensa Missä kuljimme kerran ja saattoi pyöriä juuri niillä samoilla käytävillä, joissa kulkivat aikoinaankin suomalaisen kirjallisuuden ja taiteen suurnimet. 

Kirjailija Mika Wickströmillä on ollut Villa Kivessä työhuone useiden vuosien ajan. Wickström osallistuu kirjailijapaneeliin Villa Kivessä Helsinki-päivänä.
Kirjailija Mika Wickströmillä on ollut Villa Kivessä työhuone useiden vuosien ajan. Wickström osallistuu kirjailijapaneeliin Villa Kivessä Helsinki-päivänä.


Helsinki-päivänä eli perjantaina 12. kesäkuuta järjestettävällä kierroksella vieraillaan Eläintarhan huvila 14:ssä, Sinisessä huvilassa ja Villa Kivessä. Kierrokselle pääsee Kaupunginteatterin suuren näyttämön puoleiselta etupihalta kello 14 ja 16. Jos haluat varmistaa, että mahdut mukaan, nouda ilmaislippusi kaupungintalon virkainfosta. Yleisö voi myös itsenäisesti tutustua huviloihin kello 15–20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat