Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Räty olisi valmis ulkoistamaan terveysasemia

Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi palannut Räty: On ongelmallista, että kiireettömään hoitoon joutuu ehkä jonottamaan pitkään

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn mielestä Helsinki voisi hyvin kokeilla mallia, jossa pari kaupungin terveysasemaa annettaisiin yksityisen yrityksen pyöritettäväksi.
Apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn mielestä Helsinki voisi hyvin kokeilla mallia, jossa pari kaupungin terveysasemaa annettaisiin yksityisen yrityksen pyöritettäväksi. Kuva: Sirpa Räihä HS

Helsingin sosiaali- ja terveysasioiden apulaiskaupunginjohtajaksi palannut Laura Räty (kok) on valmis kokeilemaan terveysasemien ulkoistamista myös Helsingissä.

Helsingissä on tällä haavaa 25 terveysasemaa. Rädyn mielestä Helsinki voisi hyvin kokeilla mallia, jossa pari kaupungin asemaa annettaisiin yksityisen yrityksen pyöritettäväksi.

"Näen siinä paljon mahdollisuuksia, mutta ei se ole mikään tie autuuteen ja onneen", Räty sanoo.

Esimerkiksi Espoossa kaksi kaupungin terveysasemaa on annettu yksityisen pyöritettäväksi. Asemat ovat Espoontori ja Puolarmetsä. Ne ovat Mehiläisen hallussa.

Rädyn mielestä asemien ulkoistaminen ei ole kuitenkaan Helsingissä tällä haavaa ajankohtaisia.

"Ulkoistamiset ovat poliittisia päätöksiä, eikä meillä näytä olevan siihen nyt poliittista tahtoa", Räty sanoo.

Rädyn ulkoistuskanta ei ole kovin yllättävä, sillä HS kertoi keskiviikkona, että Helsingin suurin puolue kokoomus haluaisi ulkoistaa kaupungin terveysasemia. Toistaiseksi ajatus ei ole saanut muissa suurpuolueissa laajempaa kannatusta.

Rädyn mukaan terveysasemien ulkoistamisesta ei ole olemassa tuoretta valmistelua. Edellisen kerran asia on ollut virkamiesten valmistelussa ennen hänen kesällä 2011 alkanutta apulaiskaupunginjohtajakauttaan.

Rädyn mielestä Helsingin terveysasemat toimivat pääasiassa todella hyvin. Ongelmana on hänen mielestään kuitenkin paikoittain se, että kiireettömään hoitoon saattaa joutua jonottamaan pitkään.

"Kahdessa viikossa pitää päästä kiireettömälle vastaanottokäynnille. Tällä hetkellä emme pääse joka paikassa siihen. Myös ihmisten käsitys palvelutasosta on muuttunut. Jossain vaiheessa kaksi viikkoa saatetaan kokea todella pitkäksi ajaksi", Räty sanoo.

Räty olisi valmis harkitsemaan Helsingissä myös Espoossa suunniteltua mallia, jossa kaupungin ylläpitämät terveysasemat kilpailisivat keskenään rahoituksesta.

Malli toimisi yksinkertaistetusti niin, että kaupungin terveysasemat saisivat rahaa terveysasemia vaihtavista potilaista. Mallissa esimerkiksi Jakomäen terveysasema saisi rahaa, jos aiemmin Kallion terveysasemaa käyttänyt potilas vaihtaisi käyttämään Jakomäkeä.

Ensimmäisenä vuotena potilaasta maksettaisiin uudelle asemalle kaksinkertaisesti hänen odotettuihin hoitokustannuksiinsa verran. Toisesta vuodesta eteenpäin potilaasta maksettava raha seuraisi hänen todennäköisiä hoitokustannuksiaan.

"Tämä on todella mielenkiintoinen avaus, ja meidän pitäisi mielestäni miettiä, miten sitä voitaisiin hyödyntää", Räty sanoo.

"Silloin ihmiset tekisivät aktiivisemmin valintoja eri asemien välillä. Se olisi sitten poliittinen päätös, olisivatko myös yksityiset asemat tuottamassa niitä palveluita."

Espoossa suunniteltu malli ei ole kuitenkaan edennyt.

"Tavoitteenamme oli päästä tuollaiseen malliin, mutta näköpiirissä ei ole, että pääsisimme siihen. Hanke on kaatunut kunnallisen hallintorakenteen jäykkyyteen", kertoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Eetu Salunen.

Espoossa on toiminnassa 11 terveysasemaa. Niistä kaksi on ulkoistettu.

Ulkoistetut asemat saavat yksinkertaistetusti toimintaansa sitä enemmän rahaa, mitä enemmän he ottavat potilaita hoitaakseen. Rahaa tulee potilaista, jotka vaihtavat käyttämään ulkoistettuja asemia muiden Espoon kaupungin terveysasemien sijaan.

Espoossa terveysasemia käyttää 42,6 prosenttia asukkaista.

Ulkoistetut asemat saavat ensimmäisenä vuonna heidän potilaakseen vaihtaneista espoolaisista kaksi kertaa sen verran rahaa, mitä Espoo arvioi heidän hoitamisensa kaupungille maksavan. Toisesta vuodesta eteenpäin ulkoistetuille terveysasemille vaihtaneista potilaista maksetaan kaupungin keskimääräisten hoitokustannusten verran.

Ulkoistettujen terveysasemien saaman rahoituksen suuruuteen vaikuttaa lisäksi kaksi muuta tekijää. Ensinnäkin asemat saavat asiakkaiden terveyskeskusmaksut itselleen. Toiseksi kaupunki maksaa asemille bonuksia, mikäli asemat ovat hoitaneet potilaansa hyvin.

Bonuksien suuruuteen vaikuttavat muun muassa se, kuinka nopeasti hoitoon pääsee ja kuinka tyytyväisiä potilaat hoitoonsa ovat. Bonus voi muuttua asemien kannalta myös sakoksi, sillä kaupunki voi periä niiltä rahaa, mikäli asiakkaat eivät ole hoitoon tyytyväisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat