Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porkkalan kaupunki yhdistäisi kolme kuntaa

Uusi aloite herättää henkiin idean Kirkkonummen, Inkoon ja Siuntion yhteenliittymästä

Kaupunki
 
Ville Männikkö
Kirkkonummen kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo katsoo kunnantalon parvekkeelta, kuinka Kirkkonummen keskustaan rakennetaan lisää kerrostaloja.
Kirkkonummen kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo katsoo kunnantalon parvekkeelta, kuinka Kirkkonummen keskustaan rakennetaan lisää kerrostaloja. Kuva: Ville Männikkö

Porkkalan kaupunki. Se voitaisiin koota Länsi-Uudenmaan kolmesta kunnasta: Kirkkonummesta, Inkoosta ja Siuntiosta.

Uusi kaupunki ravistaisi itsensä irti jäykästä byrokratiasta. Siellä otettaisiin kotipaikastaan innostuneita kuntalaisia mukaan muovaamaan eri-ikäisten tarvitsemia lähipalveluita.

Läntisten kehyskuntien kohtalosta on väännetty vuosia. Edellisen hallituksen vaatimia selvityksiä liitoksista – milloin mihinkin suuntaan – on tehty, mutta mitään uutta ei ole syntynyt.

Ville Männikkö
Porkkalalaiset Kaj-Gustaf Bergh (vas.), Heikki A. Reenpää ja Antti Herlin ovat miettineet, olisiko nyt aika synnyttää Porkkalan kaupunki.
Porkkalalaiset Kaj-Gustaf Bergh (vas.), Heikki A. Reenpää ja Antti Herlin ovat miettineet, olisiko nyt aika synnyttää Porkkalan kaupunki.

50 000 asukkaan Porkkalassa kaupunginvaltuusto valittaisiin vaaleilla ja kaupungilla olisi oikeus kerätä veroja.

Porkkalassa olisi kolme palvelukuntaa, joihin jokaiseen asukkaat valitsisivat kunnanosavaltuuston. Se vastaisi lähipalvelujen, kuten päivähoidon, järjestämisestä. Moderni kunta voisi ottaa käyttöön esimerkiksi digitaalisia palveluita, mikä toisi säästöjä ja tekisi toiminnasta ketterää.

Aloite kuntamallin päivittämisestä nykysukupolvien henkeen tulee yllättävältä taholta. Keskustelua ehdottavat kustannusosakeyhtiö Otavan entinen pääjohtaja Heikki A. Reenpää, Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh ja Kone-konsernin hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.

Kolmikkoa yhdistää voimakas kotiseuturakkaus Porkkalaan. He ovat juurtuneet sinne jo lapsuudessa ja muistavat, miltä paikkakunta näytti venäläisten joukkojen lähdön jälkeen.

"Kukaan meistä ei ole idean isä, vaan sillä on monta isää ja äitiä. Keskustelua pyöritteli kansanliike yli kymmenen vuotta sitten. Moni on ilahtunut, kun se nousee taas esille", Reenpää kertoo.

"Jos kerran kuntaliitokset pelottavat ja tuntuvat epätodennäköisiltä, kehitellään sitten muita malleja", Herlin jatkaa.

Uniikista aloitteesta iloitsee kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajala valtiovarainministeriöstä.

"On hyvä, että elinkeinoelämän vaikuttajat näkevät, että kuntarakenteella on merkitystä."

"Tällä tavoin kuntien kannalta keskeisten työllistävien yritystenkin näkemykset noussevat esiin."

Uusi hallitus suosii Laajalan mukaan sitä, että kunnat tekevät sopimuksia vapaaehtoisesti.

Herrakolmikko on kehitellyt ehdotustaan konsulttitoimisto MDI:n kanssa. Tiiviimmän yhteyden rakentamista kuntien välille MDI:n raportissa perustellaan asukkaiden samanlaisella identiteetillä, yhteisellä historialla ja kulttuurilla. Yhteistä on myös kaksikielisyys.

"Samoin se, että kunnat ovat vaalineet Suomenlahden rantaviivaa eivätkä ole antaneet rakentaa asuntoja", Reenpää sanoo. "Ja tietysti Porkkalanniemen rannat säilytetään!"

Sitä vastoin kaupunkiin pitäisi Reenpään mielestä suunnitella tehokkaastikin rakennettuja keskittymiä ratayhteyden ja moottoritien tuntumaan.

"Vaikka Porkkalan kaupunki syntyisikin, yhteistyötä metropolialueen Espoon ja Lohjan kanssa pitää tehdä ilman muuta", Herlin tähdentää.

Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon taloudet ovat kohtuullisessa kunnossa, mutta tilanne on tiukentumassa, etenkin Siuntiossa. "Ratkaisuja pitää etsiä silloin, kun kuntatalous on vielä suhteellisen vakaalla pohjalla. Kun taloustilanne menee selvästi huonommaksi, päätökset eivät ole enää omissa käsissä", Herlin muistuttaa.

Laajalan mukaan kunnissa pitäisi katsella jopa 30 vuotta eteenpäin ja pohtia, miten kunta ja seutu selviytyvät ikääntymisen haasteista.

 

Antti Herlin on Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoman suuromistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat