Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kärjessä taas Etelä-Tapiolan ja Ressun lukiot

Ykköslukioihin vaadittiin yli yhdeksän keskiarvo tänäkin keväänä

Kaupunki
 
Viena kytöjoki lehtikuva
Helsinkiläisen Ressun lukioon pääsi tänä keväänä 9,5:n keskiarvolla.
Helsinkiläisen Ressun lukioon pääsi tänä keväänä 9,5:n keskiarvolla. Kuva: Viena kytöjoki lehtikuva

Pääkaupunkiseudun lukioista tuttu kaksikko pitää edelleen kärkisijaa, oli vertailukohtana sitten sisäänpääsykeskiarvo tai ylioppilaskirjoitusten tulokset.

Kevään yhteishaun tulokset julkistettiin pääosin eilen. Helsingin kaupungin lukioista sekä Espoon ja Vantaan omista yleislukioista tiukimmassa oli paikka Helsingin Ressun lukiossa ja Espoon Etelä-Tapiolan lukiossa.

Artikkeliin liittyvät

Listasta puuttuvat muun muassa yksityiskoulut kuten Helsingin suomalaisen yhteiskoulun lukio ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu.

Ressun lukioon vaadittiin tänä keväänä 9,5:n keskiarvoa lukuaineista, Etelä-Tapiolaan tarvitsi vähintään 9,31:n keskiarvon.

Etelä-Tapiolan ja Ressun lukio olivat kärjessä myös lukiolistauksessa, jonka ylioppilastutkintolautakunta toukokuussa julkaisi kevään ylioppilaskirjoitusten tulosten perusteella. Vertailussa olivat mukana kaikki Suomen lukiot.

Espoon lukiolinjan suunnittelija Jaakko Turpeinen ei pidä korkeiden sisäänpääsyvaatimusten ja hyvien ylioppilaskirjoitustulosten välistä yhteyttä yllättävänä.

"Voisi olettaa, että jos oppilasmassalla on korkea keskiarvo ja hyvät opiskeluvalmiudet, niin se johtaa helposti korkeisiin tuloksiin."

Imuroivatko niin sanotut huippulukiot automaattisesti myös parhaat opettajat?

"En sanoisi noin", Turpeinen vastaa. "Opettajien sijoittumiseen vaikuttanee enemmän koulun toimintakulttuuri ja se, että siellä on hyvä työyhteisö."

Vantaalla korkein vaadittu keskiarvo oli Sotungin lukion 8,33. Nuoriso- ja aikuiskoulutuksen johtaja Paula Ylöstalo-Kurosen mielestä Vantaan lukioiden taso on silti hyvä.

"Keskusta-alueiden lukiot ja erityislukiot ovat Helsingissä hyvin vetovoimaisia. Ne houkuttelevat oppilaita myös Vantaalta", Ylöstalo-Kuronen sanoo.

Espoon suomenkielisistä lukioista yli puolet vaati tänä vuonna edellisvuotta korkeampaa keskiarvoa, jolla lukioon pääsi sisään. Espoossa on 11 suomenkielistä lukiota, lukioista kuusi vaati uusilta oppilailtaan parempaa todistusta kuin viime vuonna.

Turpeinen selittää kohonnutta keskiarvoa Espoon lukioiden vetovoimaisuudella.

"Tänne hakee esimerkiksi naapurikunnista paljon opiskelijoita, joilla on korkea keskiarvo. Se on yksi tilannetta selittävä tekijä", Turpeinen sanoo.

"Espoon lukiot koetaan myös niin vetovoimaisiksi, että paremman keskiarvon oppilaat eivät hakeudu Espoosta muualle."

Viime vuonna Espoon lukioiden opiskelijoista lähes 11 prosenttia asui Espoon ulkopuolella. Tulijoita on paljon muun muassa Kirkkonummelta.

Turpeinen uskoo Espoon lukioiden suosion johtuvan niiden monipuolisesta tarjonnasta.

"Meillä on urheilulinjoja, kuvataidelinjoja sekä Olarin luonnontiedelukio ja Tapiolan musiikkilukio. Nämä erityislinjat kiinnostavat varmasti monia."

Espoon suomenkielisiin lukioihin haki tänä vuonna uusina oppilaina 1 685 oppilasta. Määrä kasvoi edellisvuodesta 85 opiskelijalla. Hakijoista suomenkielisiin lukioihin valittiin 1 421.

Vantaan suomenkielisiin lukioihin haki ensisijaisesti 1 309 nuorta, joista paikan sai 1 201 nuorta. Helsingin kaupungin lukioista opiskelupaikan sai 2 532 nuorta. Ensisijaisia hakijoita suomenkielisiin lukioihin oli 2 550 ja ruotsinkielisiin 414.

Suomenkielisen lukiopaikan saamiseen vaadittiin Helsingissä 7,15:n, Espoossa 7,58 ja Vantaalla 7,58 keskiarvoa lukuaineille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat