Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjaamo auttaa alle kolmekymppisiä yhdeltä luukulta

Vantaa avaa nuorille palvelupisteen EU-tuella ensi viikolla

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Toni Seppi (vas.) ja Niko Kovanen kävivät perjantaina Ohjaamon avajaisissa Tikkurilan entisessä matkakeskuksessa. Nuorten palvelupiste on auki arkisin kello 12–17.
Toni Seppi (vas.) ja Niko Kovanen kävivät perjantaina Ohjaamon avajaisissa Tikkurilan entisessä matkakeskuksessa. Nuorten palvelupiste on auki arkisin kello 12–17. Kuva: Rio Gandara HS

Hei tyyppi! Voit tulla tänne Ohjaamoon kysymään kouluasioista, työharjoittelusta tai juttelemaan pulmistasi. Voit tulla yksin, kaverisi tai vanhempiesi kanssa. Saat täältä yhdestä paikasta ohjausta ja tukea monenlaisiin tilanteisiin.

Tervetulotoivotus kutsuu alle 30-vuotiaita ensi maanantaina avautuvaan palvelupisteeseen Vantaalle. Uudenlainen Ohjaamo avaa ovensa entisessä matkakeskuksessa Tikkurilassa osoitteessa Ratatie 7.

Seuraavaksi Espoo avaa oman palvelupisteensä Espoon keskukseen Entressen lähelle heinä–elokuun vaihteessa. Loppukesällä aloittaa Helsingin Ohjaamo Kampissa.

"Me navigoimme nuoret työelämään", vakuuttaa Espoon projektipäällikkö Pekka Räsänen.

Nuori voi poiketa mihin tahansa palvelupisteeseen. Jos hän tarvitsee perusteellisempaa tukea, kuten mielenterveyspalveluja, nuori ohjataan oman kaupunkinsa Ohjaamoon.

Uusia palvelupisteitä pyöritetään kahdeksan miljoonan euron EU-tuella aina vuoden 2018 helmikuuhun asti. Sen jälkeen kunnat päättävät, jatketaanko toimintaa.

Räsänen uskoo, että Ohjaamosta tulee ennen pitkää osa kuntalaisten peruspalveluita.

EU:n tuella palkataan runsaat 44 työntekijää Ohjaamoihin. Vantaan tiimissä ovat mukana sosionomi, yhteisöpedagogi, kulttuurituottaja, asumisen asiantuntija, psykologi ja asiantuntija te-toimistosta.

"Meillä heidät valittiin yhdessä nuorten kanssa", kertoo Vantaan projektipäällikkö Katja Rajaniemi.
Ohjaamot auttavat erityisesti niitä nuoria, jotka ovat ilman työtä tai koulutuspaikkaa. Siinä tilanteessa ovat esimerkiksi Toni Seppi, 25, ja Niko Kovanen, 22. Kumpikin on työtön ja ollut mukana arvioimassa sitä, miten piste auttaisi nuoria parhaiten.

"On tosi hyvä, ettei nuorten tarvitse enää juosta ympäri Vantaata paikasta toiseen jonkun lapun kanssa. Monelta kierros on jäänyt tekemättä", Niko Kovanen arvelee.

Hän uskoo löytävänsä Ohjaamon väen kanssa itselleen sopivan opiskelupaikan.

"Minulta jäivät kesken raksa-alan ja sähköalan opinnot. Eivät ne olleet mun juttu. Varmaan löydän Ohjaamon väen kanssa yhdessä jotain, mitä voin tulevaisuudessa tehdä."

Seppi lopetti ammattikorkeakoulu-opinnot, mutta työpaikkaa hän ei ole löytänyt. Nuorisotyöpajaan Seppi pääsi. Sieltä hänet napattiin miettimään, miten Ohjaamosta voitaisiin kehittää paikka, joka auttaisi nuoria.

"Tästä on hyvä luoda tapahtuma- ja tapaamispaikka, jotta nuoret löytävät tänne", Toni Seppi sanoo. "Ja tietysti Facebookin kautta pystyy levittämään tietoa."

Ohjaamojen voimaan uskoo myös Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen nuorisotakuusta vastaava päällikkö Raimo Hokkanen.

"Oulusta, Mikkelistä ja Joensuusta on jo saatu tosi hyviä kokemuksia", hän sanoo.

Marja Salmela HS
Tikkurila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat