Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeinta keskiarvoa vaadittiin SYK:n lukioon Helsingissä

Englanninlukijoilta vaadittiin SYK:n lukioon 9,67:n keskiarvoa

Kaupunki
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Helsingin suomalainen yhteiskoulu.
Helsingin suomalainen yhteiskoulu. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudun lukiot tulivat tämän kevään yhteishaussa lähes täyteen, ja niiden alimmat sisäänpääsyyn oikeuttavat keskiarvorajat hivuttautuivat taas aiempaa korkeammalle.

Helsinki tiedotti torstaina vain kaupungin omien lukioiden keskiarvorajoista. Kaupungin lukioista korkein keskiarvo vaadittiin Ressun lukioon, jonka uusilla opiskelijoilla on vähintään 9,5:n keskiarvo.

Helsingissä on kaupungin lukioiden lisäksi parikymmentä yksityistä lukiota. Korkeimmat keskiarvot olivat Suomalaisen yhteiskoulun (SYK) lukioon haluavilla, sillä A-englannin lukijoille keskiarvoraja oli 9,67 ja A-ranskan lukijoille 9,0.

Kulosaaren yhteiskoulun lukion keskiarvoraja oli 9,5.

Helsingin yliopiston Viikin normaalikouluun vaadittiin 9,33:n ja Ratakadulla sijaitsevaan Helsingin normaalilyseoon 9,17:n keskiarvo. Töölön yhteiskoulun lukion ovien aukeneminen edellytti vähintään 8,87:n keskiarvoa. Herttoniemen yhteiskoulun lukioon pääsyrajana oli keskiarvo 8,77 ja Munkkiniemen yhteiskoulun lukioon keskiarvo 8,67.

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun lukion rehtorin Reijo Honkasen mielestä tämänvuotinen käytäntö sisäänpääsyrajojen ilmoittamisesta oli käsittämätön. Yksityisten lukioiden tiedot eivät heti olleet Helsingin opetusviraston verkkosivuilla.

"Ainakin 20 vuoden ajan kaupunki on julkaissut sekä omien että yksityiskoulujen tiedot yhtä aikaa. Kun tänä vuonna ei saatu yhden yksityiskoulun tietoja, jätettiin kaikkien yksityiskoulujen tiedot julkaisematta", Honkanen arvosteli perjantaina.

Viivästys johtui Opetushallituksen ylläpitämän opintopolku.fi-palvelun ylikuormittumisesta, selittää Helsingin kaupungin opetusviraston erityissuunnittelija Mia Honkanen. Helsingin opetusvirasto sai lukioiden tiedot palvelusta vasta myöhään torstai-iltapäivällä.

Opintopolku.fi on sähköinen yhteishakujärjestelmä keskiasteen oppilaitoksiin ja korkeakouluihin. Järjestelmä oli käytössä nyt toista kertaa kevään yhteishaussa.

Tiettyjen helsinkiläislukioiden suosio lahjakkaiden yhdeksäsluokkalaisten keskuudessa selittyy monella tekijällä.

Viikin normaalikouluun pyrkijöitä on ollut vuodesta toiseen paljon, muistuttaa rehtori Honkanen. Lukioon halusi ensisijaisesti 139 opiskelijaa, joista 80 valittiin. "9,3:n keskiarvo ei kerro kaikkea. Eri peruskouluista tulevien oppilaiden todistusnumerot eivät ole yhteismitallisia, koska opettajien arvostelukriteerit vaihtelevat koulusta toiseen."

"Meidän 250 oppilaan lukiomme on monen mielestä sopivan kokoinen, voi tuntea kaikki kaverit", arvioi rehtori Honkanen. "Järjestämme yhdeksäsluokkalaisille tutustumistilaisuuksia, jossa kerromme myös tutor-toiminnastamme."

Perinteilläkin on merkitystä, sillä Viikin normaalikoulun edeltäjä Tyttönorssi perustettiin vuonna 1869 nimellä Helsingin suomalainen tyttökoulu.

Viikki ei ole perinteinen lähiökoulu, vaan pyrkijöitä on eri puolilta Helsinkiä sekä Vantaalta ja Porvoosta. Lukiolaisista neljännes on muualta kuin Helsingistä.

Helsingissä oli tänä vuonna yhteishaussa ensi kertaa kolme pientä yksityislukiota: Rudolf Steiner koulun lukio, Elias-koulun lukio ja ruotsinkielinen Rudolf Steiner skola i Helsingfors.

Korjaus maanantaina kello 9.21: Helsingin normaalilyseon nimi korjattu oikeaan muotoonsa, kyseessä ei siis ole Helsingin normaalikoulu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat