Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKL haluaa yrittää metron automatisointia uudelleen – maksaisi neljännesmiljardin

Virkamiesten mukaan kertaalleen epäonnistunutta automatisointia kannattaa yrittää uudelleen. Kaikki metrojunat menisivät vaihtoon.

Kaupunki
 
Kari Pullinen
HKL yrittää vielä automatisointia, jotta metro voisi kulkea kahden minuutin välein. Muuten 2020-luvulla tulee ruuhkia, HKL arvioi.
HKL yrittää vielä automatisointia, jotta metro voisi kulkea kahden minuutin välein. Muuten 2020-luvulla tulee ruuhkia, HKL arvioi. Kuva: Kari Pullinen

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) haluaa tehdä pääkaupunkiseudun metrosta automaattisen, vaikka edellinen yritys epäonnistui.

Uusi automaattihanke maksaisi noin 250 miljoonaa euroa. HKL:n johto arvioi sen silti kannattavaksi.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 HKL:n mukaan metro ruuhkautuu vuonna 2025, jos sitä ajetaan 2,5 minuutin välein.

 Vuorovälien tihentäminen kuljettajien ajamassa metrossa olisi vaikeaa ja palkkakustannusten takia kallista.

 HKL:n johto esittää, että metro muutettaisiin automaattiseksi noin 250 miljoonan euron hintaisella hankkeella. Edellinen automatisointiyritys epäonnistui.

Automatisointihalujen taustalla on metron matkustajamäärän ennakoitu lisääntyminen. HKL:n laskelmien mukaan junat ruuhkautuvat 2020-luvulla, jos vuoroväli on 2,5 minuuttia.

Vuorovälin lyhentäminen kahteen minuuttiin ei HKL:n mielestä onnistu ilman automatisointia. Ja jos onnistuisikin, tiheämpiä vuoroja varten olisi palkattava lisää kuljettajia.

HKL kiirehtii hanketta, jotta se olisi valmis ennen länsimetron jatkeen valmistumista Espoon Matinkylästä Kivenlahteen 2020-luvun alussa.

Ensimmäinen askel kohti mahdollista päätöstä on tarkoitus ottaa juhannusviikolla HKL:n johtokunnassa. Virkamiehet esittävät poliitikoille, että HKL valmistelisi syyskuuhun mennessä hankesuunnitelman automatisoinnista. Varsinainen päätös tehtäisiin siis muutaman kuukauden kuluttua.

"Tiedän, että johtokunnassa asenneilmasto automaattimetrolle on hyvin kriittinen. Siksi haluamme valmistaa, että päättäjillä on kaikki tarvittava tieto käytettävissään ", HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski sanoo.

Lehmuskosken arvelu osuu oikeaan.

"Minua emmityttää edellinen pieleen mennyt hanke", sanoo johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr).

Helsinki ja Siemens yrittivät muuttaa metron ilman kuljettajia kulkevaksi vuosien ajan. Hanke lopetettiin alkuvuodesta 2015, mutta sen kustannuksia selvitetään vielä oikeudessa.

"Kukaan ole kovin mielellään avaamassa tätä uudelleen. Kuullaan esittely ja mietitään sitten. Me voimme kaataa tämän nyt tai lykätä kaatamista syksyyn", Rantanen sanoo.

Automaattimetro Vuosaaresta ja Mellunmäestä Kivenlahteen asti maksaisi noin neljännesmiljardin – tarkkaan ottaen 226–277 miljoonaa euroa teknisistä ratkaisuista riippuen. Lehmuskoski myöntää hinnan kovaksi.

"Pitäisi siivota tunteet pois ja ajatella rationaalisesti. Automaattimetro on joka tapauksessa välttämätön ensi vuosikymmenellä. Jos automaatti tehdään niin nopeasti kuin pystytään, niin se voisi olla käytössä noin vuonna 2021. Silloin vältyttäisiin länsimetron jatkeen osalta ylimääräiseltä välivaiheen investoinnilta."

Rantanen sanoo ymmärtävänsä kapasiteettiongelman. Toisaalta kustannukset arveluttavat häntä. "Se on ihan helvetin kallista."

Metrojunien täyttyminen jo vuosikymmenen kuluttua johtuu pohjimmiltaan siitä, että länsimetron asemat päätettiin kustannussyistä tehdä kolmanneksen lyhyemmiksi kuin Ruoholahden ja Itä-Helsingin välillä. Näin ollen on pakko ajaa lyhyemmillä junilla kuin nykymetrossa.

Olisiko päätös asemien pituudesta nyt toinen, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski?
"On turha käyttää energiaa spekuloimalla asiaa, johon ei enää voi vaikuttaa. Automaattimetron kapasiteetti riittää suurimpiinkin ennusteisiin 2050-luvulle."

Uusi automatisointiyritys merkitsisi myös kaikista nykyisistä metrojunista luopumista. Käytössä olisi siten vain uusin M300-junasarja, josta on toistaiseksi saapunut Helsinkiin yksi koeajossa oleva juna. Se on suunniteltu alusta alkaen automatisoitavaksi.

Pois vietäisiin niin alkuperäinen M100-sarja kuin uudemmat M200-junat.

Ilman peruskorjaustakin M200-junilla olisi käyttöikää 2020-luvun puoliväliin asti.

"On harmi, että junia joudutaan poistamaan ennenaikaisesti", sanoo Lehmuskoski, mutta perustelee suunnitelmaa kokonaishyödyllä.

Juuri uusien junien takia Lehmuskoski arvioi, että automatisointi onnistuisi tällä kerralla.

Epäonnistuneessa automaattihankkeessa ongelmia aiheuttivat erityisesti vanhojen junien muuntaminen ja eri junamallien ovien yhteensovittaminen laituriovien kanssa.

Uuden automatisoinnin vaihtoehtoina selvitetään kuljettajien ajamaa metroa ja niin sanottua puoliautomaattista metroa, jossa kuljettaja hoitaa junan toiminnot asemilla. Näiden kahden vaihtoehdon vaatimien investointien hinnoiksi HKL arvioi 55 ja 214 miljoonaa euroa.

Markus Jokela HS
Jani Niemelä (vas.) ja Ville Satola asensivat automaattimetron keskusyksikköä koeajokuntoon Helsingin varikolla joulukuussa.
Jani Niemelä (vas.) ja Ville Satola asensivat automaattimetron keskusyksikköä koeajokuntoon Helsingin varikolla joulukuussa.
Juhani Niiranen HS
Espanjalainen Caf valmistaa M300-sarjan metrojunia, joita Helsingissä on vasta yksi. Automaattimetrossa käytettäisiin vain tätä uutta junamallia.
Espanjalainen Caf valmistaa M300-sarjan metrojunia, joita Helsingissä on vasta yksi. Automaattimetrossa käytettäisiin vain tätä uutta junamallia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat