Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiavallankumous horjuttaa Helsingin jättivoimalahanketta

Helsinki saattaa taas lykätä miljardin euron päätöstä

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Helsingin Energian Hanasaaren voimalan kivihiilikasat saattavat kohta olla historiaa.
Helsingin Energian Hanasaaren voimalan kivihiilikasat saattavat kohta olla historiaa. Kuva: Markus Jokela / HS

Helsinki saattaa ottaa jälleen aikalisän miljardiluokan energiainvestointeja koskevan päätöksen kanssa. Helsingin energiayhtiön Helenin hallitus käsittelee keskiviikkona kaupungin hiilineutraaliin tulevaisuuteen tähtääviä jätti-investointeja.

Helenin hallituksen on tarkoitus suositella kaupunginhallitukselle investointimallia, jolla Helsinki pääsee ympäristötavoitteisiinsa.

Edellisen kerran Helsinki valmisteli energiapäätöksiä vuoden 2011 lopussa. Vuoden 2012 alussa kaupungin poliitikot kuitenkin päättivät, että suuren päätöksen kanssa on järkevämpää ottaa aikalisä vuoden 2015 loppuun saakka.

Nyt on mahdollista, että energiapäätöstä ei saada vielä tämänkään vuoden lopussa.

"Pidän ihan mahdollisena sitä, että investoinnille halutaan antaa jatkoaikalisä", sanoo Helenin hallituksen puheenjohtaja Pekka Majuri (kok).

"Maailmassa tapahtunut energiavallankumous on tosiasia. Maailman energiamarkkinoilla tapahtuu paljon, ja epävarmuustekijät ovat muuttuneet huomattavasti siitä, kun Helsinki käynnisti hiilineutraalin ohjelman."

Samoilla linjoilla on yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr).

"Oma mielipiteeni on, että tilanne on niin eloisa, että päätöstä kannattaisi lykätä. On aika vaikea tehdä tämänhetkisillä tiedoilla investointia, jonka kulutusaika on 50 vuotta", Soininvaara sanoo.

Miten Helsinki pääsee kohti päästötavoitteita, jos nyt otetaan aikalisä?

Siirtymällä hajautetumpiin ja pienimuotoisempiin energiantuotantomalleihin, sanoo puheenjohtaja Majuri.

"Pöydällä on ollut muun muassa maalämpö ja aurinkosähkö. Olemme puhuneet jopa meriveden lämmön hyväksikäytöstä. Se ei ihan helppoa Helsingin edustalla olisi", Majuri sanoo.

"Meillä ei siis ole mitään ihan eksakteja ajatusmalleja. Se on enemmänkin ajattelua hajautetun pientuotannon mahdollisuuksista, joilla voitaisiin antaa aikalisä suuremmille investointipäätöksille."

Helsinki on pyöritellyt pitkään kahta vaihtoehtoa, jolla Helen saisi leikattua hiilidioksidipäästöjään.

Yhtenä vaihtoehtona on ollut rakentaa Vuosaareen noin 1–1,2 miljardia euroa maksava monipolttovoimala. Se voisi käyttää metsähaketta, pellettejä ja biohiiltä.

Toinen vaihtoehto on ollut Hanasaaren ja Salmisaaren voimaloiden uusiminen niin, että niissä voidaan polttaa kivihiilen rinnalla uusiutuvia energialähteitä. Hanasaaren ja Salmisaaren voimaloiden modernisointi maksaisi noin 500 miljoonaa euroa.

Hinta-arviot ovat muutaman vuoden takaisia. Helenillä on uudet laskelmat olemassa, mutta niitä ei haluta liikesalaisuuksiin vedoten antaa. Ei, vaikka yhtiön omistaja on Helsinki ja viime kädessä siis sen asukkaat.

"Yhtiöllä on osakeyhtiölain mukaiset velvoitteet, ja tuotantokustannuksiin liittyvät asiat ovat yrityssalaisuuksia", perustelee Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen.

Hän ei suostu samoihin perusteluihin vedoten valottamaan myöskään sitä, mitä hän aikoo asiasta Helenin hallitukselle esittää.

Jo asiaan liittyvät rahasummat kertovat, että päätös on valtava. Päätöstä vaikeuttaa Helenin hallituksen jäsenten mielestä vielä entisestään energiamarkkinoiden tilanne.

"Kysymys on, miten epäselvyys markkinatilanteessa vaikuttaa edellytyksiin tehdä isoja investointipäätöksiä", sanoo Helsingin kaupunginkanslian päällikkö Tapio Korhonen. Hän on myös Helenin hallituksen jäsen.

"Olen ollut itse pitkään mukana kaupungin toiminnassa. Tämä on poikkeuksellisen hankala paikka näin suurien ratkaisujen tekemiseen."

Energiamarkkinoiden lisäksi Suomen uuden hallituksen tekemät päätökset vaikuttavat keskeisesti Heleniä koskevaan ratkaisuun.

Hallitus on linjannut tavoitteekseen, että Suomi luopuu kivihiilen käytöstä 2020-luvun aikana.

Samalla hallitus on myös päättänyt poistaa sähkön ja lämmön yhteistuotannossa käytössä olleen hiilidioksidiveron alennuksen. Veroalennuksen arvioidaan tuottavan valtiolle noin 90 miljoonaa euroa.

Helenin kannalta päätökset ovat merkittäviä siksi, että yhtiön tuottamasta energiasta yli puolet tuotetaan nykyisin maakaasulla ja noin kolmannes kivihiilellä.

Yhtiön energiainvestointien näkökulmasta Suomen hallituksen päätökset saattavat pienentää halua Hanasaaren ja Salmisaaren modernisointiin, sillä kivihiilellä ja maakaasulla tuotetun energian hinta kallistuu jatkossa merkittävästi.

Kaikkia päätöksiä Helsinki ei voi kuitenkaan sivuuttaa, vaikka se päättäisikin lykätä suuria energiainvestointejaan.

HS:n haastattelemien Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavien henkilöiden mielestä Helsinki tarvitsee vielä tänä vuonna päätöksen ainakin siitä, mitä Hanasaaren voimala-alueen kanssa tehdään.

He eivät halua puhua asiasta nimellään asian arkaluonteisuuden takia.

Päätöstä Hanasaaresta tarvitaan muun muassa Kruunuvuorenrantaan kulkevan parin sadan miljoonan ratikkasillan linjausten takia. Hanasaari on myös rakentamisen näkökulmasta tärkeä, sillä sinne on kaavailtu noin 5 000 asukkaan ja 8 000 työpaikan aluetta.

Myös Helenin hallitusta johtava Majuri ymmärtää, että paineet Hanasaaren asuinrakentamiselle ovat kovat. Varsinkin, kun Östersundomin rakentaminen on törmännyt ongelmiin, eikä Malmin kentänkään rakentaminen ole päätöksistä huolimatta täysin selvää.

"Uskon, että Hanasaareen kohdistuva paine tulee vaikuttamaan tähän päätökseen. Veikkaukseni on, ettei Hanasaaren voimala tuossa ikuisesti seiso. Mikä aikataulu on, niin se on toinen juttu", Majuri sanoo.

Helenin hallituksen jälkeen energiayhtiön investointeja käsittelee Helsingin kaupunginhallitus. Lopullisen päätöksen yhtiön ratkaisuista tekee kaupunginvaltuusto. Päätös menee todennäköisesti tämän vuoden loppuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat