Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi ruokakioski kiertää keskustassa

Helsinki on purkanut katuruoan myyntipaikkoja koskevia rajoitteita

Kaupunki
 
Katariina Sällylä HS
Kanta-asiakas Ilkka Salo söi Eveliina Haaralan puuropyörästä ostamaansa puuroa perjantaina. Salo vitsaili olevansa tuorepuuroriippuvainen.
Kanta-asiakas Ilkka Salo söi Eveliina Haaralan puuropyörästä ostamaansa puuroa perjantaina. Salo vitsaili olevansa tuorepuuroriippuvainen. Kuva: Katariina Sällylä HS

HS uutisoi muutama viikko sitten kahvia myyvästä moposta. Nyt Helsingin kaduilla liikkuu pyörä, jonka kyydistä kaupataan puuroa.

Puurola-nimistä yhden naisen yritystä pyörittävä Eveliina Haarala innostui ruoan myymisestä osallistuttuaan ravintolapäivään vuosi sitten.

"Myimme siskoni kanssa uunipuuroa ikkunasta ja saimme ihmisiltä paljon positiivista palautetta. Tuli fiilis, että tätä olisi oikeasti kiva tehdä työksi. Olin bongannut ruokaa myyviä kuormapyöriä ollessani vaihdossa Kööpenhaminassa. Siitä se ajatus lähti."

Rakennusvirasto purki viime kesänä katuruuan myyntipaikkoja koskeneita rajoitteita.

Liikkuvaa kioskitoimintaa varten kehitettiin ketterän kioskitoiminnan lupa, jossa yrittäjä saa kuukausittaista 248 euron maksua vastaan myydä ruokaa joko kaupungin osoittamilla alueilla tai paikoissa, joissa muu liikenne ei esty. Osoitettuja alueita on yksitoista, niihin kuuluvat muun muassa Kansalaistori, Narinkkatori ja Asema-aukio.

Lupa ei kuitenkaan ole enää ollenkaan välttämätön, vaan esimerkiksi polkupyörästä saa myydä ruokaa pelkällä ilmoituksella elintarvikeviranomaisille. Ilman maksettua lupaa myynti on tosin kielletty ketterälle kioskitoiminnalle osoitetuilla alueilla.

Mutta esimerkiksi Eveliina Haaralan pyörään mahtuu kaikki tarpeellinen.

"Laatikossa on kylmäboksit, jonne laitan valmiiksi rasioihin pakatut puurot. Yleensä niitä on noin viisitoista annosta per päivä", Haarala esittelee.

Yrittäjäperheen lapselle viimeisen sysäyksen liiketoiminnan perustamiselle antoi uutinen lupa-asioiden suoraviivaistumisesta.

"Aloittaminen oli tosi yksinkertaista. Tein ympäristökeskukseen ilmoituksen toiminnan aloittamisesta ja suunnitelman siitä, mitä aion tehdä. Maksettavaksi tuli 120 euron kertaluontoinen lupamaksu. Lisäksi virastosta soitettiin ja kerrottiin, että jossain vaiheessa toiminnan tulee terveystarkastaja tarkastamaan."

Liikkuvien ruokakioskien määrä on kasvussa Helsingissä.

Ympäristökeskuksen elintarviketarkastaja Pauliina Taljan mukaan ruokaa kauppaavia autoja ja polkupyöriä on rekisteröity viime ja tänä kesänä selkeästi enemmän kuin aikaisempina vuosina.

"Rekisteröitymistä vaaditaan aina silloin, kun toiminta on jatkuvaa ja ammattimaista. Tänä vuonna noin kolmekymmentä uutta liikkuvaa yrittäjää on rekisteröinyt toimintansa meille, ja näistä yhä useampi on rekkoja ja pyöriä. Yhteensä rekisteröityneitä liikkuvia ruokayrittäjiä on Helsingissä noin kolmesataa, mutta lukuun lasketaan myös esimerkiksi kauppojen ulkopuolella päivystävät marjamyyjät ja torikauppiaat. Torikauppiaita on noin 100 ja marjamyyjiä 30, joten telttatoimijoita, myyntivaunutoimijoita ja muita kärryjä ja polkupyöriä on arviolta 150–170 kappaletta meidän rekisterissä."

Rekisteröityneille ruokakioskeille tehdään terveystarkastus noin kuukauden sisään toiminnan aloittamisesta. Vuoden alusta lähtien liikkuvat ruokayrittäjät liitettiin osaksi Eviran koordinoimaa Oiva-tarkastusjärjestelmää.

"Oivan ideana on se, että asiakaskin näkee, minkälaiseksi elintarvikeviranomaiset ovat arvioineet yrittäjän toiminnan. Ajoneuvoon kiinnitetään raportti, jossa Oiva-hymyn leveys kertoo, miten hyvin asiat on hoidettu."

Ruokarekkatrendi on ilahduttanut myös kaupungin terveysviranomaisia.

"Me olemme tähän kehitykseen todella tyytyväisiä. Ajoneuvossa on huomattavasti paljon paremmat olosuhteet hygienialle kuin teltassa. Mitään suurempia ongelmia ei ole ollut, ja kaupunkilaiset selkeästi tykkäävät laajentuneesta valikoimasta", Talja kertoo.

Kaksi viikkoa toimineessa puuropyörässä yhdistyvät tradenomiksi valmistuneen Haaralan intohimot: pyöräily ja ruoka. Puurobisneksen ohella hän opiskelee terveysvalmentajaksi.

"Opintojen kautta on tietysti tullut mietittyä paljon terveelliseen ravintoon liittyviä asioita. Kaikki myymäni puurot ovat vegaanisia, laktoosittomia ja gluteiinittomia raakapuuroja. Ne ovat sellaista ruokaa, johon itse uskon ja jota ei Helsingistä niin helposti löydä."

Varsin terveellisiltä puurot kuulostavatkin: on marjoja, kookosmaitoa, chia-siemeniä ja kaurahiutaleita. Tarjolla on yleensä kolmea eri vaihtoehtoa, joiden maut vaihtelevat marjojen ja hedelmien sesongin mukaan. Nyt valikoimassa on raparperi-, taateli- ja mansikkapuuro.

Puuropyörä on päivystänyt tällä viikolla aamuisin Helsingin Kahvikomppanian kahvimopon vieressä Kruununhaan Varsapuistikossa ja päivisin esimerkiksi uimastadionilla ja rautatieasemalla. Pyörän sijainnin voi paikantaa Facebookin avulla. Haaralan mukaan toimintaa on tarkoitus jatkaa kesäkauden ajan.

"Puurojen myynti ei ihan vielä elätä, mutta tästä on hyvä kehittää unelmaa eteenpäin. Ehkä jossain vaiheessa voin alkaa toimittaa terveellisiä puuroja kahviloihin ja kauppoihin. Tai perustaa vaikka pysyvän kahvilan", nuori yrittäjä haaveilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat