Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksoset, kolmoset ja neloset juhlivat Lintsillä

Linnanmäellä rikottiin monikkoperheiden kokoontumisen Suomen ennätys

Kaupunki
 
Tältä näyttää kaksosten kokoontumisen Suomen ennätys
Tältä näyttää kaksosten kokoontumisen Suomen ennätys
Linnamäki oli lauantaina kaksosten ja kolmosten valtakuntaa, kun huvipuistossa tehtiin monikkoperheiden kokoontumisen Suomen ennätys. Toimittaja: Melissa Heikkilä HS, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo HS

"Kaksoset ovat tulleet juhlimaan, tervetuloa!"

Linnanmäellä raikui lauantaina lastenlaulut, kun Estradi-lavalle vyöryi kaikenkokoisia ja -ikäisiä kaksosia, yksitoista kolmoskatrasta ja jopa yhdet neloset. Leveät kaksosrattaat täyttivät jokaisen vapaan neliömetrin.

Tarkoituksena on tehdä monikkoperheiden kokoontumisen Suomen ennätys. Ennätyksellä juhlitaan Suomen Monikkoperheet ry:n 20. juhlavuotta. Monikkoperheillä tarkoitetaan perhettä, joihin on syntynyt useampi kuin yksi lapsi kerralla, eli joko kaksoset, kolmoset tai neloset.

Mukaan ennätysjahtiin oli ilmoittautunut 400 perhettä, joista kaukaisimmat tulivat Keminmaalta asti. Ennätys meni kirkkaasti rikki, sillä paikalla Linnanmäellä oli 650 monikkolasta perheineen. Yhteensä ihmisiä oli paikalla noin 1600, ja väenpaljous tuntui huvipuistossa.

Suomessa kaksos- ja kolmossynnytyksiä on suunnilleen yhtä paljon kuin muissa Pohjoismaissa, eli vähän yli prosentti kaikista synnytyksistä. Kaksosia syntyy vuosittain noin 800, kun taas kolmosia vain kymmenkunta. Neloset ja vitoset ovat huomattavasti harvinaisempia. Nelosia syntyy vain noin kerran kahdessakymmenessä vuodessa, ja edelliset vitoset syntyivät 1970-luvulla.

Identtiset kaksoset Katariina ja Karoliina Jokinen, 15, ovat tulleet tapahtumaan Loviisan Koskenkylästä asti.

"Ymmärrämme toisiamme", kertoo Katariina – kunnes Karoliina jo puhuu päälle: "Ja voimme mennä kaikkialle yhdessä!"

Tytöt ovat identtisiä, eli he ovat tulleet maailmaan aikanaan samassa istukassa. Nopealla vilkaisulla heidät erottaa vain hiustyylistä.

"Välillä en ole vastannut, jos vanhemmat ovat kutsuneet minua Katariinaksi. Olen vain kävellyt pois", nauraa Karoliina.

"Kaksoset pärjäävät yleensä paremmin, koska heillä on sisarus aina tukena. Etenkin pojat pärjäävät sosiaalisesti jos heillä on kaksossisko", kertoo kaksostutkija Jaakko Kaprio Helsingin yliopistosta.

Kaksosten synnystyslukumäärä pudonnut 90-luvun luvuista niin Suomessa kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Belgiassa, joissa hedelmöityshoitoihin käytetään julkisia varoja. Aikaisemmin hoitojen myötä oli todennäköisempää saada tuplayllätys synnytyslaitoksella, sillä ennen alkioita siirrettiin kaksi keskenmenon siltä varalta, että yksi saattaisi hävitä.

"Paremman osaamisen ja parantuneen teknologian myötä luku on vähän vähentynyt. Yhdysvalloissa halutaan pelata hedelmöitysvaiheessa varman päälle kalliiden hoitokertojen takia, mikä näkyy useammissa kaksosynnytyksissä", kertoo Kaprio.

Välillä kaksoset kuitenkin yllättävät. Niin kävi vantaalaisille Hanna Salmelle ja Jukka Soiniselle.

"Ajattelin, että apua, senkö takia mä olen voinut niin pahoin?", Salmi nauraa.

Vähän yli vuoden ikäiset kaksostytöt Thelma ja Kaisla ovat monoamnioottis-monokoriaaliset kaksoset. Heillä on ollut yhteisen istukan lisäksi samat suonikalvot ja vesipussi. Vastaavia tapauksia on Suomessa alle viisi vuodessa. Jos tytöt olisivat yhtään identtisimpiä, he olisivat siamilaiset kaksoset.

"Mielestäni he näyttävät ihan erilaisilta!" Salmi sanoo.

Kaksosten vanhemmat valittelevat usein kiirettä ja uupumusta, ja sen takia muiden kaksosten vanhempien vertaistuki on erityisen tärkeää.

"Lapset saattavat nukkua eri rytmeissä, eivätkä vanhemmat saa tarpeeksi lepoa. Totta kai se uuvuttaa", kertoo Suomen Monikkoperheiden toiminnanjohtaja ja kaksostyttöjen äiti Ulla Kumpula.

Elmeri ja Onni Koivisto, 2, tulivat Linnanmäelle Porista asti. Sinilätsäiset kaksospojat istuvat vaunuissaan tyytyväisen näköisenä.

"Tässä on kaksinkertainen työ, mutta nelinkertainen ilo" poikien isä Keijo Koivisto hehkuttaa.

Melissa Heikkilä HS
Linnanmäki

Oikaisu: Toisin kuin jutussa aluksi väitettiin, siamilaiset kaksoset eivät ole yhtään sen identtisempiä kuin identtiset kaksoset. Myös eri istukoissa tulleet kaksoset voivat olla identtisiä. Kaksospoikien sukunimi on Koivisto, eikä Koskinen.

Kaisa Rautaheimo HS
Luca (vas.) ja Markus Makkulalla on yhteisiä harrastuksia. Mukana temmeltää pikkuveli Julius.
Luca (vas.) ja Markus Makkulalla on yhteisiä harrastuksia. Mukana temmeltää pikkuveli Julius.
Kaisa Rautaheimo HS
Katariina (vas.) ja Karoliina Jokinen tulivat Koskenkylästä asti rikkomaan ennätystä.
Katariina (vas.) ja Karoliina Jokinen tulivat Koskenkylästä asti rikkomaan ennätystä.
Kaisa Rautaheimo HS
Kaksoset Onni ja Elmeri pitävät vanhempansa Jonna Seppälän ja Keijo Koskisen kiireisinä.
Kaksoset Onni ja Elmeri pitävät vanhempansa Jonna Seppälän ja Keijo Koskisen kiireisinä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat