Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain 3 prosenttia saa gradusta parhaan arvosanan Helsingin yliopistossa

Aalto-yliopistossa paras arvosana on paljon helpompi saada

Kaupunki
 
Katarina Sällylä
Konsta Kaikkonen kirjoitti laudaturin Helsingin yliopiston uskontotieteiden laitokselta viime vuonna. Maisterintutkielman aiheena oli saamelaisten uskontohistoria.
Konsta Kaikkonen kirjoitti laudaturin Helsingin yliopiston uskontotieteiden laitokselta viime vuonna. Maisterintutkielman aiheena oli saamelaisten uskontohistoria. Kuva: Katarina Sällylä

Älykkyysjärjestö Mensan jäsenyys ei ole mitään verrattuna siihen älykköporukkaan, joka on saanut pro gradu -työstään arvosanaksi laudaturin Helsingin yliopistosta.

Mensaan voi nimittäin liittyä jokainen, joka saa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98 prosenttia koko väestöstä, mutta laudaturin Helsingin yliopistosta on viime vuosina kirjoittanut keskimäärin kolme prosenttia gradun tehneistä. Koska yliopistoon pääseminen vaatii menestystä aiemmissa opinnoissa, ovat gradun kirjoittajat jo itsessään valikoitunut joukko.

Fakta

Pro gradu -töiden arviointi yliopistoissa

 Suomalaisissa yliopistoissa sovelletaan erilaisia käytäntöjä maisteriopintojen opinnäytetyön eli pro gradu -tutkielman arvioinnissa.

 Seitsenportainen laudatur-arviointiasteikko on käytössä esimerkiksi Helsingin yliopistossa ja Turun yliopistossa. Laudatur on asteikon paras arvosana.

 Esimerkiksi Aalto-yliopistossa ja Tampereen yliopistossa on käytössä numeroarviointijärjestelmä 1–5, jossa 5 merkitsee parasta arvosanaa.

 

Lähde: Suomen yliopistot

Laudatureja jaetaan Helsingin yliopistossa erittäin kitsaasti, sillä esimerkiksi Aalto-yliopistossa parhaan arvosanan saa noin kaksikymmentä prosenttia gradun kirjoittaneista. Aalto-yliopiston gradujen arvosteluasteikko ei kuitenkaan ole sama kuin Helsingin yliopistossa, mikä vaikeuttaa vertailua.

Helsinkiläinen Konsta Kaikkonen kuuluu harvalukuiseen laudaturin saaneiden joukkoon.

Uskontotieteitä Helsingin yliopistossa opiskellut Kaikkonen sai laudaturin vuonna 2014 gradustaan, joka käsittelee saamelaisten uskontohistoriaa.

"Aloin kirjoittaa graduani kolme kuukautta ennen kuin se piti palauttaa, mutta sen tekeminen tietenkin vaati koko aiemman koulu- ja yliopistohistorian tueksi. Sain myös kavereilta apua kielentarkistukseen", Kaikkonen kertoo. "En tosin odottanut saavani laudaturia."

Perinteinen laudatur-asteikko on ollut käytössä Helsingin yliopistolla 1900-luvun alkupuolelta lähtien, mutta nyt yliopisto harkitsee siitä luopumista. Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston pro gradu -töiden arvosteluasteikot vertautuvat huonosti toisiinsa yksinkertaisesti siitä syystä, että laudatur-asteikko on seitsenportainen ja numeroasteikko viisiportainen.

"Kyllä laudatur on vaikeampi saada kuin vitonen. Onhan se nyt ihan selvää", Helsingin yliopiston opintoasioiden päällikkö Päivi Pakkanen toteaa.

Pakkanen on kuitenkin sitä mieltä, että laudatur-asteikon laajuus voi olla pikemminkin rasite kuin tarpeellinen huippuoppilaiden löytymisen kannalta.

Hän kannattaa yliopistojen arvostelukäytäntöjen yhtenäistämistä.

"Suoraan sanottuna: kyllä huiput löytävät tiensä tutkimusmaailmaan ilman laudatureitakin. 1–5-järjestelmä olisi ihan riittävä."

Aalto-yliopiston oppimispalveluiden päällikkö Eija Zitting on samaa mieltä. Hänestä vitosen arvosana tuo kyllä graduissa helmet esille.

"Enemmän meillä on ollut ongelmia siinä, että kolmonen on meillä hyvä arvosana, ja rajankäyntiä käydään kolmosen ja nelosen välillä", hän sanoo.

Pakkasen mielestä gradu on opinnäytetyö, jonka ei tarvitse olla väitöskirjan tasoinen. Ongelmallista on myös se, että eri tiedekunnilla on erilaisia perinteitä liittyen laudaturin arvoiseen graduun.

Sekä Zitting että Pakkanen muistuttavat, että suomalaisissa yliopistoissa ei sovelleta normaalijakaumaa eli Gaussin käyrää, vaan arvosanat annetaan osaamistason perusteella. Gaussin käyrä on matemaattinen malli, jonka mukaan keskitason arvosanoja annetaan paljon suhteessa todella hyviin ja todella huonoihin arvosanoihin, joita molempia jaetaan yhtä suuri määrä.

Jatko-opinnot ensi vuonna aloittava Konsta Kaikkonen ei koe, että gradu yksinään olisi kovinkaan hyödyllinen. Sen tekoprosessi opetti kuitenkin paljon.

"Suomessa työnantajille on tärkeintä, että on tehnyt gradun. Arvosana on vain plussaa", hän pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat