Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijoille luvassa iso vuokrankorotus

Hoas menetti valtion ja kaupunkien avustukset opiskelijatalojen vuokratonteille

Kaupunki
 
Miten koko koti mahtuu reiluun 15 neliöön? HS testasi uuden asuntomallin.
Miten koko koti mahtuu reiluun 15 neliöön? HS testasi uuden asuntomallin.
Millaista olisi asua reilun15 neliön yksiössä, johon on mahdutettu keittokomero, kylpyhuone, olohuone ja parvi? Asuntosijoitusyhtiö Sato on nimennyt kehittelemänsä uuden vuokra-asuntorakentamisen konseptin studiokodiksi. Asunnon pohjapinta-ala on 15,5 neliötä ja parvella on reilut kuusi neliötä. Olohuoneessa huonekorkeus on lähes neljä metriä, parvella puolitoista. Toimittaja: Annastiina Airaksinen, kuvaus ja leikkaus: Laura Mendelin

Kaikkia 18 000 Hoasin asunnoissa asuvaa opiskelijaa odottaa neljän prosentin vuokrankorotus.

Nousu johtuu siitä, että valtio vetää opiskelijatalojen tonttiavustukset pois. Myös pääkaupunkiseudun kunnat lopettavat omat avustuksensa.

Valtio ja kunnat ovat tukeneet opiskelija-asumista pienentämällä vuokraamiensa tonttien vuokria. Suuri osa Hoasin taloista on rakennettu kuntien ja valtion omistamille tonteille.

"Avustukset ovat olleet pitkä perinne. Ne leikattiin pois valtion budjetista vuoden vaihteessa. Meiltä häviää pois 2,5 miljoonaa euroa, ja summa on kerättävä asukkailta", kertoo toimitusjohtaja Matti Tarhio Hoasilta.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö omistaa yli 9 200 vuokra-asuntoa. Se rakennuttaa 200–300 uutta asuntoa joka vuosi.

Vuokran korotuksiin tulee vielä lisää painetta, mikäli uusi hallitus aikoo toteuttaa hallitusohjelmassa suunnitellut erityisryhmien investointiavustuksien leikkaukset.

Erityisryhmiä ovat opiskelijoiden lisäksi muun muassa vanhukset ja vammaiset. Opiskelijoiden avustus on ollut 5,5 miljoonaa euroa.

Hoas on saanut investointiavustusta uusiin taloihinsa kymmenen prosenttia rakennuskustannuksista. Tällä tavoin säätiö on pystynyt laskemaan vuokratasoa.

"Jos avustus leikataan pois, uuden opiskelija-asunnon vuokra kallistuu 30–50 eurolla", Tarhio laskee.

Leikkaukset saattavat Tarhion mukaan vähentää uusien Hoas-asuntojen rakentamista.

"Jos uusien rakennuskohteiden määrä pienenee, opiskelijoiden asuntopulaa pahenee", Tarhio pelkää. "Silloin samoista pienistä asunnoista kilpailevat työssäkäyvät ja opiskelijat."

Vielä enemmän häntä kauhistuttaa se, jos hallituksen kaavailema leikkaus valtion korkotukeen toteutuu. Jos korot tulevaisuudessa nousevat, Hoasin lainat kallistuvat.

"Pahimmillaan pienen opiskelijakämpän vuokraan voi tulla 150–200 euroa lisää", Tarhio arvioi.

Vuokria saataisiin puristettua alas, jos uusi hallitus ryhtyisi nopeasti lieventämään erilaisia määräyksiä, jotka nostavat opiskelija-asuntojenkin hintoja.

"Kalliita 30 000–50 000 euron autopaikkoja pysäköintihalleihin ei pitäisi enää vaatia opiskelijataloihin. Pelkkä pihapaikkakin maksaa 8 000 euroa."

Vain yksi viidestä asukkaasta ilmoitti Hoasin kyselyn mukaan tarvitsevansa autopaikkaa. Silti kaupungin asemakaavat vaativat rakentamaan niitä huomattavasti enemmän.

Ville Männikkö
Hoasin Jätkäsaaren opiskelija-asunnot valmistuivat vuonna 2012.
Hoasin Jätkäsaaren opiskelija-asunnot valmistuivat vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat