Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gardenian ovet saattavat sulkeutua lopullisesti

Kaupunginhallitus päättää tänään trooppisen puutarhan kohtalosta

Kaupunki
 
Liisa Takala
Gardenia on viidakko vartin matkan päässä Helsingin rautatieasemalta. Siellä ei kuule muuta kuin kastelulaitteen suhinan.
Gardenia on viidakko vartin matkan päässä Helsingin rautatieasemalta. Siellä ei kuule muuta kuin kastelulaitteen suhinan. Kuva: Liisa Takala

Viikin Gardenian kohtalosta päätetään tänään maanantaina kaupunginhallituksessa. Helsingin konsernijaosto on ehdottanut kaupunginhallitukselle trooppisen puutarhan sulkemista. Päätös tarkoittaisi sitä, että Gardenia lopettaisi toimintansa vuoden loppuun mennessä.

"Kaupunginhallituksen konsernijaostolla on yksimielinen päätös asiasta, ja voisin kuvitella, että sama linjaus pysyy kaupunginhallituksessa", kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Helsingin kaupunki omistaa Gardeniasta noin 90 prosenttia, Helsingin yliopisto loput 10 prosenttia. Alun perin kallis rakennushanke ei ole tuottanut toivottua tulosta, eikä toiminta ole pitkään aikaan ollut taloudellisesti kannattavaa.

Taustalla tässä on esimerkiksi se, että opetusvirasto on pitkälti lakannut ostamasta Gardeniassa järjestetyn luontokoulun palveluja.

"Gardenian tilanne on ollut huono todella kauan, ja kaupunki on avustanut sitä paljon vuosien varrella. Sen taloudellinen tilanne ei ota kääntyäkseen, ja jossain tulee raja vastaan. Jos avustuksia lisättäisiin, rikottaisiin jo valtiontukilinjauksia ja kilpailuneutraliteettia", Rauhamäki jatkaa.

Gardenia vuokraa tilojaan myös eri juhla- ja kokoustilaisuuksiin ja kilpailee tältä osin vapailla markkinoilla, vaikka tuottaakin muuten yleishyödyllisiä palveluita, kuten ympäristökasvatusta ja -valistusta.

Lopetuspäätökseen vaikuttaa vahvasti myös kaupungin halu saada tekemänsä investoinnit takaisin. Vuonna 2001 valmistuneella Gardenialla on edessään mittavat peruskorjaukset, mikä lisäisi jo valmiiksi kannattamattoman toiminnan kustannuksia.

Tiloille on etsitty uutta vuokralaista tai ostajaa viime joulukuusta lähtien, jolloin konsernijaosto teki nykyisen linjauksensa. Gardeniassa toiminut kahvila lopetti tänä keväänä.

Konsernijaoston selvityksen mukaan Gardenian nykyisen konseptin kannattavuus ei olisi ulkopuolisenkaan omistajan hallussa varmaa. Erikoislaatuiselle tilalle on myös vaikea löytää ulkopuolista kiinnostusta. Selvityksen mukaan ulkopuoliselle vuokraus ei ole realistinen vaihtoehto kohteen luonteen ja taloudellisen tilanteen takia.

"Tämä on aidosti ikävää, koska se on hieno kiinteistö hienolla paikalla", Vihreän kaupunginhallitusryhmän puheenjohtaja Hannu Oskala sanoo.

"Erityisesti luontokoulutoiminta on upeaa, mutta nyt yhtälö ei toimi. Luontokoulutoiminta voi toimia Viikissä edullisemmin jossain muussa kiinteistössä. Vähän vaikealta se silti tuntuu."

Liisa Takala
Viikkiläisille rakkaassa Gardeniassa voi tuntea tropiikin kosteuden ja kuumuuden.
Viikkiläisille rakkaassa Gardeniassa voi tuntea tropiikin kosteuden ja kuumuuden.

Lopullinen päätös tehdään maanantai-iltapäivänä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Gardenian puolia pitää iso joukko paikallisia. Viime marraskuun lopulla kaupunginhallitukselle luovutettiin yli viidentuhannen ihmisen allekirjoittama adressi Gardenian säilyttämiseksi.

Gardenian pelastamiseksi on syntynyt sosiaalisessa mediassa kansanliike, joka toivoo, että asia saisi lisäaikaa ja se vietäisiin taas käsittelyyn.

"Vähän tässä on sellainen olo, että puhutaan ristiin. Kaupunki ei ole kyennyt esittämään, miten toimintaa voisi saada jatkumaan", sanoo Miia Toikka Operaatio Gardeniasta.

Operaatio Gardenian mukaan puutarha sopisi ympäristökasvatukselle tai opettajien koulutukseen, tai sitä voisi hyödyntää Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen kehityksessä.

"On suuri häpeä, että kaupunki luopuu näin isosta hankkeesta 14 vuodessa", Toikka harmittelee.

Melissa Heikkilä HS
Viikki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat