Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkotien kasvavat ryhmät tuskastuttavat

Isot ryhmäkoot voivat aiheuttaa tilaongelmia

Kaupunki
 
Liisa Takala
Vantaan Kartanonkosken päiväkodin Auringonkukat-kerho kulkevat metsään Sirpa Markkasen johdolla. Kuva on toukokuulta 2014.
Vantaan Kartanonkosken päiväkodin Auringonkukat-kerho kulkevat metsään Sirpa Markkasen johdolla. Kuva on toukokuulta 2014. Kuva: Liisa Takala

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailema päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen aiheuttaa päänvaivaa pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksesta vastaaville johtajille.

Ryhmäkoon kasvattaminen yli 3-vuotiaiden lasten ryhmissä 21 lapsesta 24:ään vaikuttaa koko päivähoitopalveluiden järjestämiseen ja toimintaan, arvioi Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen.

"Suhdeluvun muutos niin, että yhdellä aikuisella on seitsemän sijasta valvottavanaan kahdeksan lasta, on yllättävä ja iso muutos", Askola-Vehviläinen sanoo.

Uusi varhaiskasvatuslaki astuu voimaan elokuun alussa. Sen mukana tulevat voimaan ryhmäkokokäsite ja tilapäisiä poikkeamia selvästi tiukentavat pykälät.

Elokuusta lähtien yksi yli 3-vuotiaiden ryhmä voi koostua enintään kolmen aikuisen valvomista lapsista. Kun suhdeluku jossain vaiheessa kasvaa yhden suhde kahdeksaan, tarkoittaa tämä sitä, että yhdessä ryhmässä voi olla 24 lasta.

Isompi ryhmäkoko lisää ongelmia, sillä tilat muuttuvat ahtaiksi. Vaikka entinen jousto sallittaisiin, tarkoittavat ahtaat tilat sitä, että kovin paljon yli 24:ää lasta ei yhteen ryhmään voida ottaa kirjoille, vaikka keskimäärin 15 prosenttia lapsista olisikin päivittäin poissa ryhmästä. Myös sisäilma saattaa muodostua ongelmaksi.

"Tilasuunnittelu on mitoitettu 21 lapsen ryhmille. Uudet ryhmäkoot vaativat lisää pöytiä, tuoleja, ja vuoteita. Taloihin pitää ehkä rakentaa lisää vessoja. Loppujen lopuksi kunnan ympäristötarkastaja on se, joka hyväksyy päiväkotien tilat, jos hyväksyy. Tilat eivät joka paikassa ehkä riitä", Askola-Vehviläinen sanoo.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty yhtyy Askola-Vehviläisen näkemyksiin ryhmäkoon kasvattamisesta.

"Se on varmasti näistä varhaiskasvatuksen säästöistä vaikeampi asia niin toteutuksen kuin ylipäätään laadukkaan varhaiskasvatuksen näkökulmasta", Räty sanoo.

Ryhmäkoon kasvattamisen lisäksi Sipilän uusi hallitus aikoo rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta perheiltä, joissa toinen vanhempi on työttömänä tai hoitaa nuorempaa lasta kotona perhevapaalla. Päivähoidossa olevalla lapsella olisi tällöin oikeus vain puolipäiväiseen hoitoon. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajausta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatusjohtajat eivät pidä ongelmallisena.

"En ole nähnyt missään perusteita, miksi kymmenen tuntia hoitoa olisi jollain tapaa vaikuttavampaa kuin viisi tuntia. Tärkeintä on, että paikalla on hyvä, koulutettu henkilökunta, ja että lapsen varhaiskasvatus on säännönmukaista toimintaa", sanoo Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen.

Tossavainen muistuttaa, että tulevista lakipykälistä ei ole vielä tietoa. Hän kuitenkin olettaa, että rajaus toteutetaan osapäiväisesti.

"Käytännössä rajaus vaatii kunnilta sitä, että varmistetaan, että lapsen päiväkoti ei vaihdu, kun päivähoito-oikeus muuttuu kokopäiväisestä puolipäiväiseksi tai päinvastoin. Todennäköisesti tämä vaatii lisää osapäiväisten ryhmien järjestämistä ja parempaa suunnittelua. Lisää töitä meille", Tossavainen sanoo.

Vantaan Askola-Vehviläinen on samoilla linjoilla. "Olemme ajatelleet, että ainakin perhevapailla oleville perheille tämä rajaus on ihan tarkoituksenmukainen."

Espoossa sen sijaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus olisi merkittävää kaupungintaloudellekin. Varhaiskasvatuksen johtajan Tossavaisen mukaan Espoon suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa, joka vastaa suomen- ja vieraskielisestä kasvatuksesta, on kunnallisen päivähoidon piirissä vähän yli 10 000 lasta. Näistä 1 900:lla oli maaliskuun lopussa joko toinen tai molemmat vanhemmat kotona, Tossavainen sanoo.

"Eli lähes 20 prosenttia. En yhtään ihmettele rajausta tässä mielessä. Vajaalla sadalla lapsella näistä on lastensuojelutausta, jolloin tietysti pitää taatakin, että lapsi on pitkän päivän päiväkodissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat