Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romu jumiuttaa Vantaan jätevoimalan – vuodessa metallia on kertynyt 6 miljoonaa kiloa

Kun kämmenen kokoinen kappale päätyy polttoarinaan, tuotanto keskeytyy. Tauot maksavat ja lisäävät fossiilisen polttoaineen kulutusta.

Kaupunki
 
Metallijäte haittaa Vantaan jätevoimalan toimintaa
Metallijäte haittaa Vantaan jätevoimalan toimintaa
Vantaan Energian jätevoimala on toiminut yli vuoden ajan. Eniten harmia voimalassa on ollut väärin lajitelluista rautaesineistä. Toimittaja: Johanna Mannila, kuvaus ja leikkaus: Aapo Huhta

Polkupyörät, asuntojen lämmityspatterit, tiskipöytien teräskannet, kiukaat, kodinkoneiden osat, kuten pyykinpesukoneen rumpu, auton osaset ja rautaputket ovat Vantaan Energian uuden jätevoimalan jokapäiväisiä murheita.

Sekajätteessä on metalliroinaa pari kolme prosenttia, vaikka metallit pitäisi lajitella kierrätykseen erikseen.

Vuodessa metalliromua on tullut lähes 6 000 tonnia, ja se on jouduttu kuljettamaan voimalasta erikseen kierrätykseen.

Voimalassa käytetään lämmön ja sähkön tuotannon polttoaineena vuosittain 320 000 tonnia jätettä. Kaikkia jätekuormia ei ehditä tutkia, mutta epäilyttävät kuormat kipataan voimalan vastaanottohallin lattialle ja polttoaineeksi sopimattomat roinat poistetaan.

Voimalan höyrykattiloissa jäte palaa yli tuhannen asteen lämpötilassa. Jätteen mukana tulevat metallit eivät sula näin alhaisessa lämpötilassa ja voivat jumiuttaa polttokattiloiden liikkuvat arinat tai keskeyttää tuhkan poistamisen polttokattiloista.

Arinan jumiutuminen tai häiriö tuhkan poistossa tarkoittaa tuotannon keskeytystä eli höyrykattilan sammuttamista, kertoo jätevoimalan tuotantojohtaja Marko Ahl. Jokainen tauko tuotannossa maksaa ja lisää fossiilisten polttoaineiden käyttöä muilla voimalaitoksilla.

"Jopa kämmenen kokoiset rautapalat voivat kiilautua arinan koloihin ja pysäyttää prosessin", sanoo Ahl.

Vantaan Energian jätevoimalan tuotantojohtaja Marko Ahl.
Vantaan Energian jätevoimalan tuotantojohtaja Marko Ahl.

Jättimäisen kattilan sammuttaminen vie aikaa. Jäähtyminen vie 18 tuntia ja vasta sen jälkeen huoltomiehet voivat mennä arinalle poistamaan tukoksen aiheuttaneet rautaesineet.

Kattilan lämpeneminen menee sama aika minimipolttolämpöön eli 850 asteeseen pääsy kestää 18 tuntia, sillä kattilaa voidaan lämmittää vain 50 astetta tunnissa. Tukoksia on ollut vuoden aikana useita kymmeniä, mutta onneksi voimalassa on kaksi polttokattilaa eikä niitä ole vielä jouduttu sammuttamaan samanaikaisesti.

Pantittomat juomatölkit tai tuikkukynttilöiden alumiinikuoret eivät vaikuta polttoprosessiin, sillä ne putoavat klönteiksi arinan alle.

Niiden paneminen sekajätepusseihin on kuitenkin luonnonvarojen tuhlausta, sillä alumiinin paras paikka on metallin keräyspiste.

Ensimmäinen vuosi voimalassa on sujunut hyvin, Ahl vakuuttaa. Ympäristölupaehtoja on pystytty noudattamaan hyvin ja päästöjä on tullut erittäin vähän, Ahl kertoo. Hiukkaspäästöt ovat olleet hyvin vähäisiä: vain viisi prosenttia luparajasta ja esimerkiksi rikkidioksidipäästöt ovat vain 10 prosenttia luparajoista.

Tänä kesänä voimala pysähtyy ensi kerran kunnolla, sillä heinäkuisen kesäseisokin aikana höyrykattilat ja muut laitteet huolletaan.

Vantaalaisten energiahuoltoon seisokki ei vaikuta, sillä lämpö ja sähkö saadaan yhtiön muista voimaloista.

Johanna Mannila HS
Ojanko

Aapo Huhta HS
Jätevoimalan kahmari sekoittaa jätteen tasalaatuiseksi ennen polttoa. Jätteen joukossa on metallia, koska kaikki kaupunkilaiset eivät osaa vielä lajitella. Metalli ja lasi eivät kuulu sekajätteen joukkoon.
Jätevoimalan kahmari sekoittaa jätteen tasalaatuiseksi ennen polttoa. Jätteen joukossa on metallia, koska kaikki kaupunkilaiset eivät osaa vielä lajitella. Metalli ja lasi eivät kuulu sekajätteen joukkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat