Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laajasalo käynnistää bulevardisointibuumin

Helsinki arvioi Laajasalontien muuttamisen bulevardiksi maksavan 10–15 miljoonaa euroa

Kaupunki
 
Anni Reenpää LEHTIKUVA
Laajasalon vanha ostoskeskus puretaan ja tilalle tulee asuintaloja.
Laajasalon vanha ostoskeskus puretaan ja tilalle tulee asuintaloja. Kuva: Anni Reenpää LEHTIKUVA

Se alkoi Laajasalosta. Näin kirjoittavat Helsinkiä tutkivat historioitsijat vuosien päästä.

Helsinki on viritellyt pari vuotta korkealentoisia suunnitelmia, joissa kaupungin moottoriteitä muutetaan kahviloita pursuileviksi kaupunkibulevardeiksi.

Tästä on kyse

 Helsinki pyrkii ohjaamaan kehitystä niin, että kaupunkiin mahtuu vuonna 2050 jo 860 000 asukasta.

 Moottoriteiden bulevardisoinnit ovat suunnitelmassa keskeisiä, sillä ne vapauttavat lisää rakennusmaata asunnoille ja yrityksille.

 Kaupunginvaltuusto päättää bulevardit sisältävästä yleiskaavasta viimeistään 2016.

Nyt suunnitelmat ovat lähempänä toteutumistaan, sillä Helsingin poliitikot saavat keskiviikkoaamuna ensimmäistä kertaa päätettäväkseen erään tieosuuden bulevardisointia koskevia suunnitelmia.

Kunnian sai runsaan kilometrin mittainen pätkä Laajasalontieltä Laajasalon sillan jälkeen. Poliitikot eivät vielä päätä varsinaisesta bulevardisoinnista vaan periaatteista, joiden mukaan bulevardisointia ryhdytään valmistelemaan.

Miksi juuri Laajasalontie?

"Laajasalo on helpoin paikka toteuttaa bulevardisointi. Sielläkin haasteita on ihan riittävästi", vastaa kaupunkisuunnittelulautakuntaa johtava Risto Rautava (kok).

Helsingin moottoriteiden bulevardisointi liittyy kaupungin tavoitteeseen rakentaa asuntoja sadoille tuhansille uusille asukkaille. Kaupunkibulevardeista on tarkoitus luoda viihtyisiä puistokatuja, joissa autojen ajonopeuksia on laskettu.

Kaupungin tavoitteissa on myös, että bulevardit pursuavat ravintoloita ja kauppoja.

Laajansalontiellä on tarkoitus olla tulevaisuudessa muun muassa puurivistöjä, kaksi autokaistaa kumpaankin suuntaan, raitiovaunukaistat, kävely- ja pyörätiet sekä Baanan tapainen pyöräväylä. Nyt Laajasalontie muistuttaa perinteistä esikaupunkialueen ohittavaa moottoritietä.

Tulevaisuudessa liikennemäärä tulee lähes kolminkertaistumaan, sillä Laajasalon sillalle ennustetaan 20 vuoden päästä noin 38 000 ajoneuvoa päivässä. Ennusteessa on oletettu, että Kruunuvuorenranta ja Vartiosaari on rakennettu.

Alueelle odotetaan myös tuntuvasti lisää uusia asukkaita. Nykyisin Laajasalossa asuu noin 17 000 asukasta. Vuonna 2023 Helsinki arvioi Laajasalossa asuvan jo 27 500 asukasta.

"Osa kulkee omilla autoilla. Meidän haasteemme on saada alueen liikennejärjestelyt toimimaan niin, että siitä tulee vetovoimainen", Rautava sanoo.

Moottoriteiden muuttaminen bulevardiksi ei ole halpaa. Kaupunkisuunnitteluviraston selvityksen mukaan Laajasalontien muuntaminen bulevardiksi maksaa 10–15 miljoonaa euroa.

Toisaalta bulevardisointi nostaa seudun maan arvoa ja vapauttaa lisää rakennettavaa maata. Kaupunkisuunnitteluvirasto arvioi näiden tuovan Helsingille tuloja yli 70 miljoonaa.

Myönteisenä bulevardisoinnin näkee myös kaupunkisuunnittelulautakuntaa johtava Rautava.

"Näen tämän Laajasalon kannalta positiivisena asiana. Se on nykyisin pikkaisen näivettynyt alue. Kun sinne saadaan lisää ihmisiä, tulee myös yrityksiä ja palveluita."

Joonas Laitinen HS
Laajasalo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat