Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti lopettaa valtaosan myymälöistään

Palvelut siirtyvät osin kauppojen hoidettaviksi. Töölön postissa asiakkaat suhtautuivat uutiseen rauhallisesti.

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Töölön postin asiakkaita Antti Kessiä (vas.) ja Miisa Nissistä ei kovinkaan huoleta myymälän lopetus.
Töölön postin asiakkaita Antti Kessiä (vas.) ja Miisa Nissistä ei kovinkaan huoleta myymälän lopetus. Kuva: Laura Mendelin HS

Tiistai-iltana Töölön posti on se paikka, jossa digitaalisesta maailmasta löydetyt unelmat muuttuvat materiaalisiksi täyttymyksiksi ja pettymyksiksi.

"Käyn postissa silloin, kun olen tilannut verkosta tavaraa", sanoo ohjelmistokehittäjä Tuomas Mäkelä.

"Tilasin puhelimen verkosta ja se toimitettiin tänne. Muuten käytän postia ehkä kerran vuodessa" kertoo vaatemyyjä Miisa Nissinen.

"Käyn postissa ehkä kerran kuussa. Tilailen netistä vaatteita ja kaikenlaista sälää", sanoo valokuvausliikkeen myyjä Antti Kess.

Mäkelälle, Nissiselle ja Kessille ei kuulemma ole väliä, haetaanko verkossa tehdyt ostokset jatkossa pois perinteisestä Postin myymälästä vai Postin virkaa hoitavasta kaupasta.

Heidän kannaltaan se on onni. Ainakaan täältä Töölöstä ei kohta nimittäin enää löydy perinteistä postin myymälää. Postin tiistaina päättyneissä yt-neuvotteluissa varmistui, että Postin nykyisistä 98 myymälästä lopetetaan 77. Palvelut siirretään seuraavien kolmen vuoden aikana kumppaniyritysten – esimerkiksi kauppojen – hoidettavaksi.

Töölön Postissa helmikuusta lähtien työskennellyt palvelumyyjä Jani Tikkanen uskoo, että asiakkaat saattavat vielä muuttaa mielensä, kun niin sanotusta asiamiespostimallista tulee arkea. Tikkanen epäilee, että erikoistumattoman myyjän voi olla vaikeaa hallita kaikkia yksityis- ja yritysasiakkaiden palvelemiseen liittyviä kommervenkkejä.

"Olen itse ollut nyt töissä viisi kuukautta ja edelleen tulee päivittäin sellaisia asioita, joihin pitää kysyä neuvoa kokeneemmalta. Tähän työhön liittyy paljon sellaista, jota on vaikea hoitaa sivujuttuna", Tikkanen sanoo.

Tikkanen muistuttaa, että esimerkiksi ulkomaille lähetettävään postiin liittyy iso kasa huomioon otettavia sääntöjä ja säädöksiä.

"Pitää tietää minkä kokoinen ja painoinen paketti saa olla. Ja miten se vakuutetaan ja mitä se saa sisältää", Tikkanen sanoo.

Uusi asia Postin myymälöiden katoaminen ei Suomessa ole. Posti on alkanut siirtää palveluitaan asiamiesposteihin varsinkin pienemmillä paikkakunnilla jo 1990-luvun alussa, ja tällä hetkellä palvelupisteitä on jo noin 1 400.

Kehitys on samanlaista kuin naapurimaissa. Ruotsin Postenin omat myymälät ovat kadonneet jo kokonaan.

Lakkautusten jälkeen Helsinkiin jää vain kuusi postia, ja Espooseen ja Vantaalle vain yksi kumpaankin.

Helsingissä on posteja tulevaisuudessa Annankadulla, Kasarmitorilla, Vallilassa, Hakaniemessä, Herttoniemen teollisuusalueella sekä Postitalossa.

Espoon ainoa posti sijaitsee Tapiolassa ja Vantaan Tikkurilassa.

Myymälöiden lakkauttamiset tarkoittavat 319 työntekijän irtisanomista.

"Kyllähän se harmittaa. Sen verran voin kommentoida", Töölön postissa pitkään työskennellyt nainen huikkaa.

Hän ei halua nimeään julkisuuteen. Ajat ovat vaikeat.

Lari Malmberg HS
Marju Järvinen HS
Taka-Töölö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat