Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäiset matkustajat pääsivät junalla kehäradan uudelle tunneliasemalle

Ensimmäiset matkustajat pääsivät junalla kehäradan uudelle tunneliasemalle

Kaupunki
 
Tältä näyttää uusi kehärata matkustajan silmin
Tältä näyttää uusi kehärata matkustajan silmin
HS oli mukana kehäradan ensimmäisen matkustajajunan kyydissä Helsingistä Aviapoliksen asemalle, jossa järjestettiin tiistaina kutsuvierastilaisuus. Toimittaja: Kalle Silfverberg. Kuvaus ja editointi: Rio Gandara.

Maanalainen kylmyys iskee iholle, kun junan ovi aukeaa. Seuraavana huomaa kivi- ja betonipölyn hajun, joka vielä leijailee tyylikkäässä, luolamaisessa tilassa. Ollaan Aviapoliksessa, yhdellä Suomen viidestä uudesta juna-asemasta.

Junasta nousevat kutsuvieraat ovat samalla kehäradan ensimmäiset matkustajat. Tähän mennessä radalla on ajettu pelkkiä testiajoja.

Artikkeliin liittyvät

Matka Helsingin päärautatieasemalta kohti lentoasemaa alkaa tuttuja raiteita pitkin. Juna kulkee Pasilan kautta Tikkurilaan. Tikkurilan uuden aseman kadottua näköpiiristä alkaa uusi osuus. Kaarre vie kohti Leinelän asemaa.

Pian juna sukeltaa tunneliin.

"On hienoa kokea ensimmäinen matka, ihan elämys. Rata varmaan vähentää autolla kulkemistani lentokentälle", sanoo kutsuvieraiden joukossa ollut Tuovi Päiviö Liikennevirastosta.

Heinäkuun alussa Aviapolis ja ainakin kolme muuta asemaa avautuvat yleisölle. Helsinki–Vantaan lentoasemalle pääsystä ei vielä ole varmuutta. Terminaalialueen alla olevan aseman rakentaminen on myöhässä, ja on epävarmaa, voivatko junat pysähtyä siellä lainkaan.

"Siinä on vielä niin paljon riskejä, ettemme halunneet sitoutua siihen, että asema on heinäkuun alussa auki", sanoo kehäradan projektipäällikkö Juha Kansonen.

Junan ikkunasta lentoaseman luola-asema näyttää olevan varsin hyvällä mallilla. Kallioseinälle on jo nostettu iso taideteos. Rakentajat ja matkustajat katselevat toisiaan junan rullatessa ohi.

Jos lentokentän asemaa ei saada avattua, lähin asema on tiistaina vieraille esitelty Aviapolis. Sieltä pääsee bussilla lentoasemalle.

Kansonen sanoo rakentajien tekevän kaikkensa, jotta kehärataa kulkevat matalalattiajunat pysähtyisivät heti alkuun lentoasemalla. Se ei kuitenkaan toistaiseksi näytä todennäköiseltä.

"Onhan se tietenkin iso takaisku, jos emme saa sitä heinäkuun alussa auki, mutta kyllä me vielä yritämme."

Junakyyti lentoasemalle on mahdollinen viimeistään 10. heinäkuuta. Silloin lentomatkustajien on vielä tyytyminen Tietotien uloskäyntiin.

"Tietotieltä on Terminaali 1:een noin 250 metrin kävelymatka ja Terminaali 2:een noin puolen kilometrin kävelymatka", kertoo Kansonen. Bussikuljetuskin on.

Terminaaleille asti junalla pääsee vasta syksyllä. Niiden väliin maan alle valmistuva pysäkki aloittaa toimintansa näillä näkymin lokakuussa.

Kehärataa liikennöivät junat saavat tunnukset I ja P – I vastapäivään ja P myötäpäivään. Samalla Vantaankosken radan M-junat jäävät historiaan, koska läntiseltä osaltaan kehärata on Vantaankosken lähijunaradan jatke.

Kehäradalla on pituutta 18 kilometriä, josta 8 kilometriä kulkee tunnelissa. Radalla kulkevien junien huippunopeus on 120 kilometriä tunnissa. Hankkeen arvioidaan maksavan yli 770 miljoonaa euroa.

Joonas Laitinen HS
Kalle Silfverberg HS
Veromies

Rio Gandara HS
Juhlatunnelmaa Aviapoliksen asemalla. Matkustajat pääsivät ensimmäistä kertaa junan kyytiin Kehäradalle.
Juhlatunnelmaa Aviapoliksen asemalla. Matkustajat pääsivät ensimmäistä kertaa junan kyytiin Kehäradalle.
Eero Heinäluoma tutustui kehärataan Aviapoliksen asemalla.
Eero Heinäluoma tutustui kehärataan Aviapoliksen asemalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat