Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanasaari voi vapautua pian asunnoille

Helenin hallitus esittää, että Helsinki suosisi jatkossa hajautettua energiantuotantoa

Kaupunki
 
Sami Kero hs
Asunnot saattavat korvata Helsingin Hanasaaressa sijaitsevan monipolttovoimalaitoksen jo 2020-luvulla.
Asunnot saattavat korvata Helsingin Hanasaaressa sijaitsevan monipolttovoimalaitoksen jo 2020-luvulla. Kuva: Sami Kero hs

Helsingin Hanasaaressa nököttävät hiilikasat vaihtuvat todennäköisesti jo ensi vuosikymmenellä asunnoiksi. Helsingin omistaman energiayhtiön Helenin hallitus esitti keskiviikkona, että Helsinki tuottaisi jatkossa energiansa nykyistä hajautetummin.

Käytännössä linjaus tarkoittaa, että Helsinki lisäisi tuntuvasti aurinkoenergian, maalämmön ja muun uusiutuvan energian käyttöä.

Tästä on kyse

 Helenin hallitus esittää, että Helsinki käyttäisi jatkossa huomattavasti nykyistä enemmän aurinkoenergian ja maalämmön kaltaisia uusiutuvia energiamuotoja.

 Ratkaisun hintalappu on noin 360 miljoonaa euroa.

 Esitys pohjaa Helsingin ilmastotavoitteisiin. Helsinki pyrkii muun muassa tuottamaan energiansa ilman hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2050 mennessä.

 Esityksen mukaan Hanasaaren alue voitaisiin vapauttaa 2020-luvulla asuntojen rakentamiselle.

 Lopullinen päätösvalta kuuluu Helsingin kaupunginvaltuustolle. Valtuusto päättää asiasta loppuvuodesta.

Toteutuessaan Helenin hallituksen esitys vapauttaisi Hanasaaren rakentamiselle 2020-luvulla.

Hanasaareen on kaavailtu noin 5 000 asukkaan ja 8 000 työpaikan aluetta.

"Uskoisin, että tämä esitys on helppo ottaa kaupungin päättäjissä vastaan", sanoo Helenin hallituksen puheenjohtaja Pekka Majuri (kok).

Päätös energiaratkaisusta kuuluu viime kädessä Helsingin kaupunginvaltuustolle. Majuri on itse myös valtuuston jäsen.

Helsingin suurimmissa puolueissa esitys otettiin vastaan varovaisen myönteisesti.

Avoimesti siitä uskalsivat iloita ainoastaan hajautetun energiatuotannon puolesta pitkään puhuneet vihreät.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajuuden keskiviikkona jättäneen Emma Karin mielestä Helenin esitys muistutti vihreiden tavoitteita energiainvestoinnille.

"Vihreät väänsi tuon Helenin esittämän hajautetun mallin läpi. Tämä on ehkä isoin voitto, jonka olen vihreiden ryhmänjohtajana Helsingissä saanut."

Kokoomuksen ryhmänjohtajan Lasse Männistön mielestä Helenin hallituksen esittämä malli voisi olla nykyisessä energiamarkkinoiden epäselvässä tilanteessa viisas ratkaisu.

"Esitys vaikuttaa selvittämisen arvoiselta mahdollisuudelta. Se voi olla tässä tilanteessa järkevämpää kuin valtavan riskin ottaminen miljardiluokan investoinnin kanssa, johon sitoudutaan vuosikymmeniksi."

Sdp:n ryhmänjohtajan Osku Pajamäenkään mielestä nyt ei ole kiire, joten ei kannata "tehdä tyhmiä ratkaisuja kymmeniksi vuosiksi".

"Kun pyritään ekologisesti kestävään ratkaisuun, on varmistettava, että sen maksajina eivät ole kipeimmin kunnan palveluja tarvitsevat."

Helenin hallituksen ehdotus oli sikäli yllättävä, että Helsingin energiaratkaisuja koskeva keskustelu on pitkään pyörinyt kahden esitettyä kalliimman päävaihtoehdon välillä.

Ensimmäinen vaihtoehto olisi ollut rakentaa Vuosaareen noin 1–1,2 miljardia euroa maksava monipolttovoimala.

Toinen pitkään harkittu malli olisi ollut modernisoida Hanasaaren ja Salmisaaren voimalat niin, että niissä olisi voinut polttaa kivihiilen sijaan myös uusiutuvia energialähteitä. Modernisointi olisi maksanut noin 500 miljoonaa euroa.

Helenin hallituksen esittämän mallin hintalappu pyörii noin 360 miljoonassa eurossa.

Helenin hallitus ehdottaa, että Salmisaareen rakennetaan uusi pellettilämpölaitos ja Vuosaaren voimala-alueelle uusi biolämpölaitos.

Helenin hallituksen esitys ei lopettaisi kokonaan kivihiilen polttoa Helsingissä.

Salmisaaressa kivihiilen polttaminen jatkuisi nimittäin myös siinä tapauksessa, että Helsingin poliitikot hyväksyisivät Helenin esittämän vaihtoehdon.

"Uskoisin, että meidän sähköntuotannostamme tuotetaan kivihiilellä noin 7–10 prosenttia myös jatkossa", sanoo Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat