Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maalle pääsee Kehä III:n sisälläkin

Luonnosta ja maaseudusta voi helposti nauttia, vaikka jäisikin Helsinkiin juhannukseksi tai koko kesäksi

Kaupunki
 

Talomuseo Glims Espoossa: Peltoa ja laidunta
Jorvin sairaalan massiivisten uudisrakennusten työmaa näkyy pitkälle puiden yli. Turuntie hurisee aivan vieressä. Yhdistelmä ei äkkiseltään tunnu kovin maaseutumaiselta, mutta Glimsinjoen varrella on yllätys.

Jokea ei tahdo edes nähdä heinikon takaa. Monet lapsiperheet löytävät silti paikalle, sillä 4H-yhdistyksen ylläpitämä kotieläinpiha on kestosuosikki.

"Me käydään täällä joka kesä", Waltter Törnwall, 11, huokaa.

Äiti Nea Törnwall tietää, että lapsikatraan vanhinta samat maisemat alkavat jo kyllästyttää. Onneksi poika keksi Glimsin talomuseon pihassa uutta tekemistä.

"Waltter oli oppinut koulussa historian tunnilla näiden vanhojen rakennusten historiaa ja kertoi meille, miten ennen vanhaan elettiin", äiti kehuu.

Kehä III:n sisällä maatiloihin tutustuminen on vaarassa jäädä varta vasten ylläpidettyjen yleisökohteiden varaan. Isoille maatiloille karjoineen ei pääkaupunkiseudun ytimessä ole juurikaan tilaa.

Kehä III:n eteläpuolella lehmiin ei törmää muualla kuin Viikissä. Maaseutuasiamies Anni Kovasen mukaan Helsingin yliopiston hallinnoima opetus- ja tutkimustila on alueen ainut kotieläintila. Muut Kehä III:n sisään mahtuvat tilat ovat kasviviljelytiloja. Niitäkin on vain muutama.

Glimsissä Matilda, 4, ja Amelie Törnwall, 10, jaksavat olla riemuissaan laiduntavista lampaista, karitsoista ja pässeistä.

"Yksi nuoli minua kädestä", Matilda Törnwall esittelee.

Isosisko kertoo, kuinka yksi karitsoista melkein kiipesi aidan yli ruokkijoiden luo. Nekään eivät näytä kyllästyneen pällistelijöihin, vaikka seisovat keskellä ylikasvanutta niittyä ja ruokaa riittää.

Maatilan eläimiä ei välttämättä tarvitse etsiä kotieläinpihoista saakka. Kauklahdessa, eli Nea Törnwallin sanoin "Espoon perukoilla" asuvan perheen kotipihalta on vain parinsadan metrin matka katsomaan laiduntavia lehmiä.

"Aika nopeasti ihminen silti kaupungistuu. Lastenkin on ihan hyvä saada kosketusta perinteisiin ja tietää, mistä ruoka tulee."

Navigoi: Glimsintie, Espoo
Palvelut: Talomuseo Glims ja 4H:n kotieläinpiha ovat suljettuina juhannuksen, mutta kanat, lampaat ja pässit ovat ulkona joka päivä.
Pääsyliput: Museorakennuksiin ja museon tapahtumiin 4 tai 3 euroa, alle 18–vuotiaat ilmaiseksi. Vuosikortti 15 euroa. Keskiviikkoisin vapaa pääsy.
Erikoista: Museolla opetetaan työpajassa torstaina kello 13–15 tekemään kukkaseppeleitä.
Muista: Eläimille ei saa syöttää omia eväitään, vaan tuoretta ruohoa.
 
Pitkäkosken ulkoilumaja Helsingissä: Metsän ja kosken huminaa
Pitkäkosken ulkoilumaja on kiinni. Ei ihme, että tämä tunnetaan myös nimellä hiihtomaja. Ruuhkaa lienee lähinnä silloin, kun hiihtäjät viuhtovat tästä ohi.

Parkkipaikalla on pari autoa ja sen laidalla seisoo kaksi bajamajaa. Vessat siis löytyvät, jos mielii pidemmälle ulkoiluretkelle.

Aluksi tuntuu, että koko keskuspuisto on täällä Vantaan ja Helsingin rajalla tyhjillään. Täytyy varmuuden vuoksi napata kiinni heti ensimmäiset vastaantulijat.

Toni Pohjanheimo ja Aino Siltanen ovat kävelleet kymmenen kilometrin lenkin Pakkalasta saakka.

"Tilaa on", Pohjanheimo vahvistaa ensihavainnon.

Hiekkapolkuun on painunut kävelysauvojen piikeistä jäljet. On täällä käynyt siis joku muukin.

Täällä parhaan luontokokemuksen luo metsä, joten mennään metsään. Tallottuja polkuja risteilee mökkitien levyinen ulkoiluväylän molemmin puolin.

Pitkäkoski alkaa kohista syvemmälle metsään mennessä. Helsinki–Vantaalta nouseva lentokone möyryää taustalla ja muistuttaa, että seikkailun kohteena on kaupunkiluonto, eikä oikea erämaa.

Havut tuoksuvat ja varjostavat polkuja. Oksalla istuu pullea musta Angry birdsin näköinen lintu. Mutta onko täällä muita?

Tumma hahmo pilkahtaa kasvuston seasta. Hän on Tuomo Yliluoma, joka lenkkeilee täällä aina, kun sää sallii.

"Suurin osa ulkoilijoista pysyy tuolla ulkoilureitillä, eikä tule tänne kosken rantaan."

Harmi, sillä huomattavan matalalla virtaavaa koskea pääsee ihastelemaan varta vasten rakennetulta levähdyspaikalta. Isommalle lenkkipolulle asti koskea ei edes huomaa.

Yliluoma jatkaa matkaa notkelman yli rakennetun sillan toiselle puolelle.

Taitaa olla iltapäivän ruuhka-aika, sillä samalla hetkellä paikalle ilmaantuu Oleg Puusalu. Hän taluttaa pyöräänsä, sillä metsän keskellä on paikoin vaikea ajaa.

Oulunkylässä asuva Puusalu on keskuspuiston pohjoispäässä ensimmäistä kertaa.

"Teen pyörällä retkiä ympäri Helsinkiä ja tutustun eri paikkoihin. Täällä on kaunista! En tiennyt, miten paljon luontoa kaupungissa on."

Moni pääkaupunkiseutulainen taitaa tietää, mutta on unohtanut. Näin voi ainakin päätellä siitä, kuinka rauhaisaa ulkoilualueilla on.

Navigoi: Kuninkaantammentie, Helsinki
Palvelut: Pitkäkosken ulkoilumaja on kesän kiinni, mutta parkkipaikalla on bajamajoja.
Erikoista: Keskuspuiston alittava Paloheinän tunneli aukeaa syksyllä ja pääsy puiston pohjoisosaan helpottuu.
Muista: Poistu pääreitiltä pienemmille poluille ja pääset todella metsään. Samalla reissulla voi näppärästi vierailla myös Haltialan tilalla puiston koillisnurkassa.
 
Uutelan ulkoilualue Helsingissä: Saaristotunnelma lähiössä
Uutelan ulkoilualueella törmää oravaan jo kymmenen metrin päässä venesataman parkkipaikasta.

Lintukoirat Sylvi ja Alli intoutuvat talutushihnassa, sillä rantakalliolla kävelee valkoposkihanhipariskunta.

Koirien omistaja Sami Niemi ihmettelee, etteivät Uutelan polut kuhise koiria. Aurinkolahdesta ei kai jakseta tulla tänne asti lenkille.

Niemi muistaa ajan, kun ulkoilualueen kävelyteille suunniteltiin asvaltointia ja katuvaloja. Hän pyörittelee päätään.

"Polut ovat ulkoilualueen idea. Täällä pääsee lastenvaunujenkin kanssa liikkumaan."

Keskellä synkkää talveakin Vuosaaren sataman valot hohtavat valoa jäätä myöten Uutelaan.

"Harvassa paikassa on näin vaihtelevaa luontoa. On saaristomaisema, ja välillä tuntuu kuin olisi Kolilla", kymmenen vuotta alueella lenkkeillyt Niemi kehuu.

On Uutela toki muuttunutkin. Rannassa samoileva Heidi Tillivirta muistelee käyneensä lukioaikoina täällä suunnistamassa.

"Silloin täällä ei ollut mitään."

Nyt niemessä on esimerkiksi grillikatoksia. Yhtäkkiä katoksen lähistöltä kuuluu lehtien suhinan lisäksi myös lasten ilakointia. Helsingin partiolaisten 22 päiväleiriläistä vilistävät rantakallioilla.

Ohjaaja Aino Melkas asettelee nakkeja paistumaan vääntyneelle ritilälle. Puut täytyi tuoda mukana, ne kun lähtevät grillikatoksista kävelemään.

Helsingin kaupunki korvaa grillit lähiaikoina uusilla hiilikäyttöisillä, jotta polttopuuta ei revittäisi luonnosta.

Navigoi: Uutelantie, Helsinki
Palvelut: Kaksi grillikatosta, joihin asennetaan juhannuksen jälkeen uudet hiilellä lämpiävät grillit. Venerannassa kahvila Kampela on auki myös juhannuksena.
Erikoista: Alueella kiertää 15 rastin reitti. Tulosta tehtävät mukaan Helsingin kaupungin nettisivuilta. Juhannuksena kahvilan kulmilla saa kokeilla suppausta lauantaina ja sunnuntaina kello 10–18. Zumbaa tanssitaan sunnuntaina.
Muista: Älä grillaa rantakallioilla, ettet aiheuta maastopaloa tai kallioiden halkeamista. Kalastus on kielletty osassa Särkkäniemen suojeltua rantaa.

Annastiina Airaksinen HS
Glims–Silvola–Uutela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat