Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pauli Ahvonen, 79, haluaa pelastaa historiallisen automainoksen Helsingin Alppilassa

Muraalimuoti sai automiehen unelmoimaan seinään maalatun mainoksen pelastamisesta, mutta apua kaivataan

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Pauli Ahvonen esittelee 1930-luvun automaalauksen rippeitä kumppanuustalo Hannan pihalla Alppilassa. Mainos kuului Harjussa lapsena asuneen Ahvosen koulutien maisemiin.
Pauli Ahvonen esittelee 1930-luvun automaalauksen rippeitä kumppanuustalo Hannan pihalla Alppilassa. Mainos kuului Harjussa lapsena asuneen Ahvosen koulutien maisemiin. Kuva: Kimmo Räisänen

Sen näkee, jos tietää katsoa. Helsingin Alppilassa sijaitsevan kerrostalon seinässä erottuu juuri ja juuri neliön ja ympyrän sisään maalattu sininen risti. Ja jos katsoo vielä tarkemmin, voi hahmottaa autoliikkeen mainoksen.

Sturenkadulle näkyvät kuviot ovat 1930-luvun mainoksia.

Viime vuosisadalla Helsinki oli ajoittain täynnä isoja mainosmaalauksia, joista HS kertoi 7. kesäkuuta. Alppilan mainokset lienevät edelleen näkyvistä vanhimpia.

Risti liittyy yhtiölegendan mukaan Valkoinen risti -maahantuontiliikkeeseen, ja auto mainostaa Nikolajeffin autoliikkeen korjaamoa.

79-vuotias entinen moottorikauppias Pauli Ahvonen on ottanut tehtäväkseen pelastaa Nikolajeffin mainoksen.

"Mistä muualta Euroopasta löydät aidon maalauksen, joka kuvastaa autoteollisuuden suurten hyppäysten jo ohi mennyttä aikaa?" Ahvonen perustelee unelmaansa.

Pauli Ahvonen
Pauli Ahvonen on etsinyt kuvia mainoksesta muun muassa kaupunginmuseosta.
Pauli Ahvonen on etsinyt kuvia mainoksesta muun muassa kaupunginmuseosta.

Maalaustyön pohjaksi hän on etsinyt arkistoista kunnon valokuvaa mainoksesta ja koputellut tuloksetta myös naapuritaloihin. Nyt hän vetoaa HS:n lukijoihin. "Olisiko kenelläkään valokuvaa mainoksesta?"

Parhaiten Porvoonkatu 15:n päätyseinä näkyy naapurista, kumppanuustalo Hannan vehreältä pihalta. Puiden takaa hahmottuu vaivoin pirtutrokarien aikakauden auto ja tekstinpalasia: Nikolajeff, bilhall, remontverkstad, Viipurinkatu ja 4.

Fakta

Autopalatsin rakennuttajasta Lada-diileriksi

  Sergei Nikolajeff oli aikanaan Helsingin mahtavin autokauppias. Liike aloitti 1905.

 Ennen omaa liikettään Nikolajeff myi ensimmäiset autonsa Stockmannin urheiluosastolla.

 Nikolajeffin yhtiön näkyvin kädenjälki Helsingissä on Kamppiin 1914 valmistunut autopalatsi. Hankkijan talonakin tunnetussa talossa toimii nykyisin Alkon lippulaivamyymälä.

 Nikolajeffin varhaisia mainoksia suunnitteli muun muassa Akseli Gallén-Kallela. Gallén-Kallelan kuuluisin Bil Aktie Bol -juliste ei ole varmuudella helsinkiläisliikkeen tilaama.

 1930-luvulla yksi Nikolajeffin korjaamoista sijaitsi osoitteessa Viipurinkatu 4 – samassa Alppilan korttelissa kuin edelleenkin erottuva liikkeen mainosmuraali.

 Mercedes Benzin maahantuonti siirtyi 1939 Nikolajeffilta varta vasten Mersuja varten perustettuun Vehoon.

Viimeisinä vuosinaan Nikolajeff myi Konelan maahantuomia Lada-neuvostoautoja. Yhtiö hakeutui konkurssiin 1978.

Jos mainoksen pelastaa, pitäisi poistaa puita. Hannan puutarhassa joukko naisia painaa kangasta ja miettii kiperää kysymystä. "Kivoja ne vanhat mainoksetkin ovat, mutta ei puita saa kaataa", sanoo Sirkka Kostamo. "Mutta voisiko niitä pätkäistä?"

Taloyhtiön puolesta Ahvonen on vapaa toteuttamaan unelmansa. Rahaa tosin ei löydy, sanoo talon omistajasukuun kuuluva Berndt Ekman.

Ekman tietää, miksi automainos on juuri siinä, missä se on: Nikolajeffin korjaamo sijaitsi 1930-luvulla samassa korttelissa kuin 1929 rakennettu asuintalo.

Ekmaniakin arveluttaa, kuinka restaurointi onnistuisi kuvatta.

"Heikko kuva erottuu vain kaukaa, joten en tiedä, miten sitä voisi petrata pensselietäisyydeltä."

Nyt jos koskaan se onnistuisi, koska seinämaalaukset ovat suurta muotia.

Viimeksi niistä innostui monen kaupunkitempauksen takana oleva Yhteismaa-yhdistys.

"Kuulostaa mielenkiintoiselta hankkeelta, ja kyllä sille varmaan löytyy tätä kautta tekijäkin", innostuu Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektin tuottaja Jaakko Blomberg Yhteismaasta.

 

Onko sinulla kuvaa Alppikadun automainoksesta? Lähetä kuva sähköisessä muodossa tai kerro aarteestasi osoitteella hs.kaupunki@hs.fi

Pauli Ahvonen
Pauli Ahvonen on kuvannut Nikolajeffin mainosta vuosien varrella.
Pauli Ahvonen on kuvannut Nikolajeffin mainosta vuosien varrella.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat