Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupungilla on 18 000 rollaattoria ja 6 000 pyörätuolia – apuvälineiden määrä kasvaa vauhdilla

Apuvälineiden käyttäjien määrä lisääntyy vauhdilla, koska väestö ikääntyy. Kaupungilta lainaamansa kyynärsauvat moni unohtaa palauttaa.

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Yli 20 vuotta pyörätuolia käyttänyt Merja Järvinen toi tuolinsa huoltoon Laakson apuvälinepalveluun. Toimintaterapeutti Johanna Kuisma mittaa vanhan tuolin korkeuden, jotta Järviselle löytyisi sopiva väliaikainen pyörätuoli.
Yli 20 vuotta pyörätuolia käyttänyt Merja Järvinen toi tuolinsa huoltoon Laakson apuvälinepalveluun. Toimintaterapeutti Johanna Kuisma mittaa vanhan tuolin korkeuden, jotta Järviselle löytyisi sopiva väliaikainen pyörätuoli. Kuva: Laura Mendelin HS

Laakson sairaalan kellarikerroksessa on riveissä kymmeniä pyörätuoleja ja rollaattoreita. Osa niistä odottaa helsinkiläissairaalan nelosrakennuksessa pääsyä pesuhuoneeseen, osa huoltoon.

Pelkästään Helsingin kaupungin omistamia rollaattoreita on käytössä jo 18 000, kertoo johtava kuntoutussuunnittelija Minna Salmi.

Rollaattorien, pyörätuolien ja muiden apuvälineiden tarvitsijoiden määrä lisääntyy, koska ikääntyvistä aiempaa useampi yrittää asua omassa kodissaan mahdollisimman kauan.

Laura Mendelin HS
Anu Kokkonen panee likaisen pyörätuolin Laakson apuvälinepalvelun pesukoneeseen. Taustalla istuu hänen työtoverinsa Miko-Matti Mäkelä.
Anu Kokkonen panee likaisen pyörätuolin Laakson apuvälinepalvelun pesukoneeseen. Taustalla istuu hänen työtoverinsa Miko-Matti Mäkelä.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston apuvälinepalvelusta luovutetaan käyttöön myös esimerkiksi kävelykeppejä, kyynärsauvoja, tarttumapihtejä, sängynjalkojen korottajia, wc-korottajia, suihkutuoleja ja kohottautumistelineitä.

Pyörätuoleja potilaat saavat sekä pitkäaikaiseen että esimerkiksi vain päivän mittaiseen käyttöön, Minna Salmi kertoo. Pyörätuoleja on ainakin 6 000.

Apuvälineen saa julkisesta terveydenhuollosta maksutta, jos oma toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman tai kehitysviivästymän vuoksi.

Apuvälineitä ei saa omaksi, vaan ne pitää palauttaa käytön jälkeen. Erityisesti kyynärsauvat ovat apuvälinepalvelun murheenkryyni, sillä erityisesti nuoret unohtavat niitä kaappiensa nurkkiin.

Kävelykeppien määrä lasketaan kymmenissätuhansissa, mutta ne palautuvat melko hyvin Laaksoon.

Perikuntien edustajille Salmi neuvoo, että omaisen kotona olevat apuvälineet tulisi palauttaa heti.

Vuosaarelainen Merja Järvinen saapuu Laaksoon ajanvarauksella, koska hänen pyörätuolinsa kaipaa huoltoa.

Fakta

Apuvälineitä käyttää yhä useampi

 Eniten apuvälineitä tarvitsevat ikäihmiset. Yli 65-vuotiaita helsinkiläisiä oli tammikuun alussa 101 700.

 Helsingin kaupunki omistaa 18 000 rollaattoria ja ainakin 6 000 pyörätuolia. Pienempiä apuvälineitä on kymmeniätuhansia.

 Yli 65-vuotiaita espoolaisia oli tammikuun alussa 36 000. Kaupungin omistaman rollaattorin on saanut 4 400 espoolaista. Pyörätuoleja Espoolla on 2 000.

 Yli 65-vuotiaita vantaalaisia oli tammikuun alussa 30 500. Vantaalla on käytössä 4 900 rollaattoria ja noin 2 700 pyörätuolia.

 Kaupunkien omistamien kyynärsauvojen ja keppien määrä lasketaan kymmenissätuhansissa.

 Erityisesti nuoret unohtavat usein palauttaa kyynärsauvat apuvälinepalvelukeskuksiin.

Toimintaterapeutti Johanna Kuisma mittaa vanhan tuolin korkeuden, jotta Järviselle löytyisi varastosta sopiva väliaikainen pyörätuoli. Yli 20 vuotta pyörätuolilla kelanneella Järvisellä on myös sähkömopo, jolla hän huristelee kauppaan. Erityisesti talvella sähkömopo on hänelle verraton apuväline. Ylämäkeä on raskasta kelata jäisellä kadulla tavallisella pyörätuolilla.

Toimintaterapeutti Kuisman mielestä sähköisistä apuajoneuvoista ei aina ole välttämättä pelkkää hyötyä.

"Sellaista ei pidä ottaa käyttöön liian aikaisin, jotta kunto ei taantuisi", hän sanoo.

Apuvälinepalvelun väki ei käytä työpaikastaan sanaa lainaamo, koska apuvälineiden valinnassa tarvitaan aina asiantuntijoiden apua.

Naapurin rollaattoria ei kannata kadehtia. Eri vaivoista kärsivät tarvitsevat erilaiset kävelytuet.

"Jotkut rollaattorimallit painavat 11 kiloa, mutta hauraalle vanhukselle suositellaan seitsenkiloista mallia. Kotitalon hissin koko vaikuttaa valintaan, sillä rollaattoreiden leveydet vaihtelevat", muistuttaa fysioterapeutti Miia Nevalainen.

Sisätiloissa käytettävä rollaattori voi olla pienipyöräinen. Ulkona isot pyörät ovat käytännöllisiä.

Apuvälinepalvelun työntekijät katselevat usein kaupungilla, kuinka rollaattoreilla kuljetaan väärin.

"Rollaattorin istuinta ei ole tarkoitettu tavaroiden kuljettamiseen eikä pyörätuoliksi", Nevalainen korostaa. "Ja työntöaisojen sopiva korkeus on tärkeä, muuten saa selkä- ja käsikipuja."

Helsingin kaupungilta saa vain yhden rollaattorin kerrallaan. Rikkinäisen rollaattorin voi toimittaa Laakson apuvälinepalveluun, josta saa uuden tilalle.

Kaikki kunnat ja sairaanhoitopiirit kilpailuttavat apuvälinehankintansa eri yrityksillä.

Jos haluaa toisen rollaattorin pelkästään sisäkäyttöä varten, se on ostettava itse, kuntoutussuunnittelija Salmi korostaa.

Johanna Mannila HS
Laakso

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat