Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Olen tyttö joka tykkää tytöistä" – Helsinki Pride nostaa esiin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret

Nuorille on Pride-viikolla lähes 20 erilaista tapahtumaa

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
Espoolainen Tuuli Tamminen kävi Helsinki Pride -viikon sateenkaarikynsistudiossa Helsingin Vanhassa kirkkopuistossa maanantaina.
Espoolainen Tuuli Tamminen kävi Helsinki Pride -viikon sateenkaarikynsistudiossa Helsingin Vanhassa kirkkopuistossa maanantaina. Kuva: Katarina Sällylä HS

"Sanoin äidille, että olen tyttö, joka tykkää tytöistä. Asia oli sillä selvä", espoolainen Tuuli Tamminen, 18, kertoo.

Äiti oli halunnut tietää, miten tytär määrittelee seksuaalisuutensa. Tyttöön ihastumisesta Tamminen oli kertonut jo aiemmin.

Tästä on kyse

 Helsinki Pride on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko, jota vietetään tämän viikon sunnuntaihin 28. kesäkuuta asti.

 Teemaviikon perinteinen huipennus on lauantaina Senaatintorilta lähtevä Pride-kulkue. HeSeta ry:n mukaan siihen osallistui viime vuonna 20 000 ihmistä.

 Helsinki Pride -viikkoon kuuluva Nuorten Pride on suunnattu 13–25-vuotiaille.

"Se oli vanhemmilleni yhtä normaali asia kuin jos olisin ihastunut poikaan", Tamminen sanoo maalatessaan kynsiään Helsingin Vanhaan kirkkopuistoon pystytetyssä sateenkaarikynsistudiossa maanantaina.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -teemaviikko kiinnittää tänä vuonna entistä enemmän huomiota nuoriin.

13–25-vuotiaille tarkoitettu Nuorten Pride oli mukana Helsinki Pridessa jo viime vuonna, mutta nyt tapahtumia on jo lähes 20 erilaisista työpajoista iltaretkiin.

Taustalla on Helsinki Priden tuottajan Aleksi Saikkosen mukaan esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt tutkimus Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa?, joka pui seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten asemaa.

Tutkimuksen mukaan niin sanotut sateenkaarinuoret kokevat muihin nuoriin verrattuna enemmän masennusta ja ahdistusta. Myös itsemurhariski on korkeampi.

Moni pitää sukupuolisen suuntauksensa salassa, koska pelkää tulevansa ajetuksi pois kotoa tai jätetyksi kaveripiirin ulkopuolelle.

Tulos voi yllättää, sillä yhteiskunta suhtautuu koko ajan sallivammin seksuaalivähemmistöihin.

Viime vuonna eduskunta hyväksyi jo sukupuolineutraalin avioliittolain, joka tosin ei ole vielä tullut voimaan.

Sen sijaan nuorten maailma toimii joskus toisin. Pride-tuottajan mukaan myös nuorten arvomaailma on entistä avarakatseisempaa, mutta kiusaamista ja ennakkoluuloja esiintyy.

"Siellä pätevät erilaiset säännöt kuin aikuisten maailmassa. Kiusaaminen on vahingollisempaa nuoren rakentuvalle identiteetille kuin aikuiselle, jolla on vahva itsetunto", Aleksi Saikkonen sanoo.

Vanhan kirkkopuiston kynsistudioon saapuneet nuoret tosin kertovat, että toiset nuoret suhtautuvat erilaisiin seksuaali-identiteetteihin ja kaapistatuloihin mutkattomasti. "Minulla on ollut ongelmia yllättävän vähän. Olen onnistunut päätymään piireihin, jotka suhtautuvat hyväksyvästi", Tuuli Tamminen kertoo.

Sen sijaan monelle kovin paikka on omille vanhemmilleen kertominen.

"Sitä ei halua kertoa vanhemmilleen, että olen sitä, mitä he eivät halua minun olevan. Kyllä se ahdistaa. He ovat kasvaneet eri ajassa", espoolainen Julia Helle, 19, sanoo.

 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -teemaviikon ohjelma on osoitteessa www.helsinkipride.fi.

Riku Jokinen HS
Kamppi

Katarina Sällylä HS
Nuorten exit -hankkeen vapaaehtoistyöntekijä Niina Hinkkanen maalasi Riina Leväsen (vas.) ja Julia Helteen (oik.) kynsiä.
Nuorten exit -hankkeen vapaaehtoistyöntekijä Niina Hinkkanen maalasi Riina Leväsen (vas.) ja Julia Helteen (oik.) kynsiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat