Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muuttuuko musta vielä hopeaksi?

Kaupunki
 

Mitä enemmän katson voittajatyötä, sitä enemmän pidän siitä. Se lähentelee neroutta!

Näin haltioituneesti kommentoi tiistaina HS:n Guggenheim-keskustelua Sanomataloon kuuntelemaan tullut mies arkkitehtien ehdotusta. Mutta miksi se on niin musta?

Tähän hän halusi ja sai vastauksen arkkitehdeiltä. Hiilipinta sopii yhteen suomalaisen metsäluonnon kanssa. Auringonvalossa rakennus hohtaisi hopeaisena, arkkitehdit vastasivat.

Nyt on tällaisten kysymysten aika. Mitä Majakan tornissa tapahtuisi, ja voiko se olla noin korkea kuin kuvissa? Mistä saadaan rahat museoon? Minkälaista taidetta siellä olisi?

Aika on vain Guggenheimille nyt vaikea. Missään ei ole tarpeeksi rahaa. Hanke kärsii edelleen siitä, että se lähti liikkeelle väärässä asennossa. Ensimmäisellä yrityksellä päätöksenteossa oli niin kiire, että monille helsinkiläisille jäi tunne, että heitä ei ole tarkoituskaan kuulla asiassa – ainoastaan lähettää lasku.

Toisella yrityskerralla Guggenheimin säätiö otti opiksi ja perehtyi suomalaisen yhteiskunnan päätöksentekomekanismeihin. Menikö momentum kuitenkin jo ohi?

On hämmästyttävää, miten vähän keskustelua hanke on herättänyt kevään aikana. Myös kokoon kerätyn yksityisen rahan vähyys oli yllätys.

Maineikkaan Bilbaon Guggenheimin johtaja Juan Ignacio Vidarte kertoi tiistaina HS:n toimittajalle, mikä merkittävä ero Bilbaon prosessin alkuvaiheessa oli Helsinkiin verrattuna. Bilbaossa hanke suunniteltiin osaksi laajaa kaupungin uudistamisohjelmaa, joka koski koko kaupungin taloutta, kulttuurielämää ja kansainvälistä tunnettuutta.

Helsingissä Guggenheim asetetaan edelleen vastakkain milloin päiväkotien, milloin ruohonjuuritason taidekentän kanssa.

Taideturismin pelätään syövän taiteen olemusta, amerikkalaista hapatusta pelätään tietysti myös. Ja jos Helsinkiin rakennetaan jotain valtion rahalla alkaa huuto maakunnissa.

Museoehdotusta voisi katsoa myös avoimin mielin. Voisiko se olla hanke, joka elävöittäisi koko taidekenttää, koko Helsinkiä, sitä kautta koko Suomea.

Helsingin kaupunki aloittaa virkamiestyön, ja laskelma kustannuksista ja hyödyistä on tulossa. Keskustelun pitäisi olla vasta lähtöruudussa. Onko se tosiaan musta, vai olisiko se hopeanhohtoinen?

Hanna Mahlamäki
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat