Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapanilan raiskauksesta ehdollista vankeutta kolmelle

Rikosoikeuden professorin mukaan on harvinaista, että oikeus alentaa rangaistuksia julkisuuden vuoksi

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Tapanilan raiskauksesta syytettyjä oli kaikkiaan viisi. Kaksi syytettyä vapautui syytteistä, sillä käräjäoikeuden mukaan he eivät osallistuneet raiskaukseen millään tavalla.
Tapanilan raiskauksesta syytettyjä oli kaikkiaan viisi. Kaksi syytettyä vapautui syytteistä, sillä käräjäoikeuden mukaan he eivät osallistuneet raiskaukseen millään tavalla. Kuva: Sirpa Räihä HS

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kolme nuorta miestä Tapanilan raiskaustapauksesta ehdolliseen vankeuteen. Rikosoikeuden professorin mukaan on poikkeuksellista, että käräjäoikeus alensi raiskauksesta tuomittujen rangaistuksia tapauksen saaman julkisuuden vuoksi.

Yksi tuomituista sai yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Kahden muun ehdolliset vankeustuomiot ovat tasan vuoden mittaiset.

Tästä on kyse

 Nainen joutui useiden henkilöiden raiskaamaksi maaliskuussa julkisella paikalla Helsingin Tapanilassa.

 Käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kolme syytettyä ja vapautti kaksi.

He syyllistyivät tuomion mukaan raiskaukseen, mutta eivät törkeään raiskaukseen, josta syyttäjä vaati heille rangaistusta. Ilta-Sanomat kertoi tiistai-iltana, että syyttäjä aikoo valittaa tuomiosta.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että rangaistukset ovat vallitsevan rangaistustason mukaisia.

"Siitä voi keskustella, onko se vallitseva taso oikea vai ei", hän sanoo.

Syytettyjä oli kaikkiaan viisi. Kaksi syytettyä vapautui syytteistä, sillä käräjäoikeuden mukaan he eivät osallistuneet raiskaukseen millään tavalla.

Raiskaus tapahtui maaliskuussa, kun tuomitut lähtivät seuraamaan naista Tapanilan juna-asemalta. Nainen kertoi oikeudessa, että he olivat vilkuilleet ja puhuneet hänestä jo paikallisjunassa.

Käräjäoikeuden saaman käsityksen mukaan he seurasivat naista aluksi todennäköisesti kiusoittelumielellä ilman tarkkaa ajatusta siitä, mitä tulisi tapahtumaan.

Kaksi nuorta miestä löi naista avokämmenellä pakaroihin ja kaikki kolme miestä estivät yhdessä naisen kulun.

Heistä yksi esti naista huutamasta pitämällä kättä naisen suun edessä ja työnsi toisen kätensä uhrin housuista sisään. Toinenkin nuori mies työnsi kätensä housuihin. He painoivat sormensa naisen ruumiin sisään.

Tilanne raukesi, kun uhri sai työnnettyä itseään irti miehistä ja huudettua apua. Tällöin kolmikko poistui paikalta.

Oikeus alensi kunkin tuomitun ehdollisia vankeusrangaistuksia 3–4 kuukaudella rikosepäilyjen saaman poikkeuksellisen julkisuuden vuoksi.

Nuorten somalialaistaustaisten miesten avustajat kertoivat oikeudessa uhkailusta, joka kohdistui raiskauksesta epäiltyihin sosiaalisessa mediassa ja julkisessa keskustelussa.

Tuomioistuimen mukaan julkista keskustelua käytiin pelkästään epäillyn rikosnimikkeen, eli törkeän raiskauksen ja epäiltyjä koskevien tietojen pohjalta.

"Törkeä raiskaus rikosnimikkeenä pitää sisällään hyvin laajan kirjon rikoksentekotapoja. Se, että teosta ei ole julkisuudessa ollut tarkempaa tietoa on ollut omiaan luomaan yleisölle väärää mielikuvaa epäillyn rikoksen tekotavasta", käräjäoikeus toteaa tuomiossa.

Rikosoikeuden professori Tolvasen mukaan on harvinaista, että tuomioistuin alentaa rangaistusta julkisuuden vuoksi.

"Julkisuutta voi soveltaa rangaistuksen alentamisperusteena vain harvoin poikkeuksellisissa tapauksissa. Ei pidä tehdä johtopäätöstä, että rikoksen saama julkisuus alentaisi lähtökohtaisesti rangaistusta."

Hänen havaintojensa mukaan perinteisissä viestimissä ei julkaistu epäiltyjen nimiä eikä kuvia, mutta ainakin eräs uudehko nettijulkaisu teki niin.

Kahden tuomitun osalta rangaistusta lievensi myös heidän nuori ikänsä. Tuomituista vain yksi oli rikoksen aikaan täysi-ikäinen.

Tuomitut määrättiin maksamaan yhteisvastuullisesti uhrille 5 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat