Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheim ei saa kannatusta Helsingin poliitikoilta

HS soitti Helsingin kaupunginvaltuutetuille ja kysyi kantaa Guggenheim-säätiön uuteen ehdotukseen

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Valtuutetut epäilevät Helsingin Guggenheimia: "Rahat eivät kasva puissa"
Valtuutetut epäilevät Helsingin Guggenheimia: "Rahat eivät kasva puissa"
Onko Helsingillä varaa Guggenheimin museoon? Olisiko se talouden piristysruiske? Helsingin kaupunginhallituksen jäsenet Pilvi Torsti (sd), Veronika Honkasalo (vas), Otso Kivekäs (vihr) ja Piia Pakarinen (kok) pohtivat arkkitehtuurikilpailun voittajan julkistamispäivänä Sanomatalossa, kannattaako Suomeen tuoda kansainvälinen suurmuseo. Kuvaus: Jani Viskari HS, editointi: Pipsa Palttala HS

Harva Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen kannattaa Guggenheimin taidemuseon rakentamista, käy ilmi HS:n tekemästä kyselystä.

HS tavoitti valtuuston 85 jäsenestä 69, joista vain kuusi on valmis toteuttaman museohankkeen, mikäli Helsingin kaupunki vastaa merkittävästä osasta sen kustannuksista.

Valtuutetuista 31 teilasi hankkeen sen nykymuodossa.

Peräti 32 valtuutettua ei halunnut ottaa kantaa koko asiaan.

Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin tiistaina arkkitehtitoimisto Moreau Kusunoki Architectsin suunnitelma Art in the City, josta on Suomessa puhuttu Majakkana.

Moreau Kusunoki Architectes
Tummasävyisen rakennuksen julkisivu on hiilikäsiteltyä puuta ja lasia.
Tummasävyisen rakennuksen julkisivu on hiilikäsiteltyä puuta ja lasia.

Museon vastustus kiteytyy ennen kaikkea rahaan.

Hankkeen kustannusarvio on 130 miljoonaa euroa, josta merkittävä osa lankeaisi Helsingin kaupungin maksettavaksi.

Guggenheim Helsinki -tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti kertoi tiistaina, että säätiö on kerännyt yksityistä rahaa museota varten yli 10 miljoonaa euroa.

Tämä on yli kolmasosa säätiön tavoittelemasta 28 miljoonasta eurosta, mutta jää silti alle kesäkuulle asetetun 14 miljoonan välitavoitteen.

Lahden mukaan haasteita on aiheuttanut paitsi Suomen taloustilanne, myös se, etteivät kaikki potentiaaliset lahjoittajat sitoudu hankkeeseen ennen kuin kaupungin kanta museon rakentamiseen selkiytyy.

Koko summan pitäisi olla koossa silloin, kun rakentamispäätös tulee ajankohtaiseksi, käytännössä ehkä vuoden 2016 alkupuoliskolla.

Monet valtuutetuista eivät halunneet ottaa kantaa museon rakentamiseen ennen kuin he saavat lisätietoja hankkeen kustannuksista ja muista yksityiskohdista.

Harry Bogomoloffin (kok) mielestä Helsinki ei ole mikään Bilbao, joka tarvitsee piristystä.

"Pori on se kaupunki, jota voi verrata Bilbaoon."

Espanjan Bilbaoon rakennettiin vuonna 1997 ovensa avannut Guggeinheim-museo, joka on piristänyt alueen turismia.

Voittajatyö muistuttaa Bogomoloffin mielestä Hanasaaren voimalaitoksen edustalla olevaa hiilikasaa.

Puoluetoveri Pia Pakarinen sen sijaan toivoo museota Helsinkiin. "Toivon vilpittömästi, että Guggenheim toteutuu. Se olisi taide-elämän kannalta piristysruiske. Tämä olisi myös elvytystä."

Guggenheim on pyrkinyt Helsinkiin vuodesta 2011 lähtien, ja kaupunginhallitus on jo kerran kaatanut hankkeen. Miksi Guggenheim edelleen haluaa Helsinkiin?

Guggenheim-museon ja -säätiön johtaja Richard Armstrong sanoi arkkitehtuurikilpailun voittajan julkistamista koskevassa tilaisuudessa, että häntä viehättävät muun muassa suomalaisten tasa-arvoisuus, demokratia ja poikkeuksellinen suhde taiteeseen, arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Armstrongille esitetyt lisäkysymykset paljastavat muut syyt. "Vahva lentokenttä, venäläiset ja aasialaiset turistit, kulttuuriturismin kasvupotentiaali, vakaa talous ja vahva poliittinen johto."

Vasemmistoliiton valtuutettu Veronika Honkasalo taas suhtautui Sanomatalon keskustelussa epäillen etenkin venäläisten intoon suunnata Guggenheimiin.

"Geopoliittinen tilanne on muuttunut siitä, kun Guggenheimia lähdettiin suunnittelemaan. Sen oletettiin tuovan kaupunkiin venäläisten turistien virran, mutta nythän näin ei ole."

HS:n kyselyssä museon kannattajien määrä kasvoi selvästi, mikäli rahoituksesta suunniteltua suurempi osa tulisi valtiolta tai yksityisiltä lahjoittajilta.

"Kannatan Guggenheimia, jos se rahoitetaan sataprosenttisesti yksityisillä rahoilla. Jos Guggenheim kerran on niin hyvä bisnes, niin kai sen pitäisi pyöriä omillaan", kommentoi asia valtuutettu Mika Raatikainen (ps).

Yksityisen rahan hankkiminen ei ole edennyt toivotulla tavalla, eikä uusi Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus ole vielä keskustellut mahdollisesta osallistumista museon rakennuskustannuksiin.

"Sen aika on sitten, jos on olemassa konkreettinen esitys valtion mahdollisesta roolista hankkeessa. Ajatus Guggenheimista on kiehtova, mutta onko sen mahdollista toteutua, sitä en vielä tiedä", sanoo kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) opetus- ja kulttuuriministeriön lähettämässä tiedotteessa.

Guggenheim Helsinki -museon arkkitehtuurikilpailu rahoitettiin yksityisillä lahjoituksilla. Seuraavaksi Helsingin kaupunki päättää oman kantansa museon rakentamiseen.

HS-työryhmä: Aino Frilander, Johanna Mannila, Noora Mattila, Juhani Karila, Noona Bäckgren, Annastiina Airaksinen.

Aapo Huhta HS
Sanomatalossa pidetty Guggenheim-aiheinen keskustelutilaisuus keräsi paikalle paljon museosuunnitelmasta kiinnostuneita ihmisiä.
Sanomatalossa pidetty Guggenheim-aiheinen keskustelutilaisuus keräsi paikalle paljon museosuunnitelmasta kiinnostuneita ihmisiä.

Rio Gandara HS
Voittajatyön tehneet arkkitehdit Nicolas Moreau ja Hiroko Kusunoki toivovat näkemänsä suunnitelmansa valmiina.
Voittajatyön tehneet arkkitehdit Nicolas Moreau ja Hiroko Kusunoki toivovat näkemänsä suunnitelmansa valmiina.
Rio Gandara HS
Guggenheim-säätiön pääjohtaja Richard Armstrong (kesk.) ja Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (oik.) keskustelivat innokkaasti ennen arkkitehtuurikilpailun voittajan julistamista.
Guggenheim-säätiön pääjohtaja Richard Armstrong (kesk.) ja Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (oik.) keskustelivat innokkaasti ennen arkkitehtuurikilpailun voittajan julistamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat