Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taikina jatkoi kohoamista biojäteastiassa Haagassa

Helsingin seudun biojäte muuttuu biokaasuksi ja mullaksi HSY:n käsittelylaitoksella

Kaupunki
 
Terhi Kouvo
Epäonnistuneen taikinan hiiva jatkoi toimintaansa kuuden tunnin ajan biojäteastiassa Pohjois-Haagassa.
Epäonnistuneen taikinan hiiva jatkoi toimintaansa kuuden tunnin ajan biojäteastiassa Pohjois-Haagassa. Kuva: Terhi Kouvo

Ruskea biojäteastia pursui tiistaina taikinaa Helsingin Pohjois-Haagassa. Joku talon asukkaista oli aivan oikeaoppisesti tuonut epäonnistuneen taikinan biojäteastiaan, jossa se oli alkanut nousta.

Ja se nousi ja nousi, usean tunnin ajan. Lopulta taikinaa valui jo jätepisteen lattialle, kunnes se sitten lässähti.

"Mitä ihmettä on voinut tapahtua?", miettivät jätekatoksessa käyneet taloyhtiön asukkaat Annukka Ruuskanen ja Terhi Kouvo. "Menikö joltakulta suolat ja sokerit sekaisin? Vai tuliko taikinaan pantua kymmenen hiivapussia tai -palaa yhden sijasta", Kouvo pohti eilen keskiviikkona. "Taikinan tekijä tuskin ilmoittautuu", hän arveli.

"Ensimmäisen kerran 30 vuoteen kuulen tällaisesta tapauksesta", hämmästeli taloyhtiön isännöitsijä Erkki Oksanen.

Jätepisteeseen hälytetty talonmies Joonas Latokangas kertoi taikinan nousseen kuusi tuntia, kunnes hiivan toiminta hiipui.

"Tässä taloyhtiössä on kuusi taloa ja 199 asuntoa. Nykyisin asukkaat lajittelevat todella hyvin, kun tänne on muuttanut nuorta väkeä", Latokangas arvioi. Kahdessa jätepisteessä on sekajäteastioiden lisäksi kartonki-, jätepaperi-, metalli- ja biojäteastiat. Lajittelu on myös kannattavaa, sillä sekajäteastioiden tyhjennys maksaa eniten, isännöitsijä Oksanen korostaa.

Pääkaupunkiseudulla kaikissa vähintään kymmenen asunnon taloyhtiöissä on oltava biojäteastia, kertoo ympäristöasiantuntija Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY:stä. Haagan jättitaikina on hänellekin uusi tapahtuma.

"Asukas on toiminut HSY:n lajitteluohjeiden mukaisesti aivan oikein. Jätekatoksessa on kai ollut sen verran lämmintä, että hiivan toiminta on jatkunut."

Biojätteen keräämisessä on tärkeintä, ettei ruoantähteitä tai muuta eloperäistä ainesta pakata muovipusseihin. "Muovi ei maadu", Partti korostaa. Biojätteen voi pakata biohajoavaan pussiin tai vaikka sokeripussiin tai muropakkaukseen.

Biojätettä ei pitäisi tuoda ilman käärettä, sillä biojäteastia likaantuu tällöin nopeasti ja alkaa haista.

Yleensä biojäteastiat tyhjennetään kerran viikossa hygieniasyistä, vaikka ne olisivat puolityhjiä.

HSY:n tavanomaiset, 240 litran biojäteastiat pestään kolme kertaa vuodessa. "Ne pestään koneellisesti, ja varsinkaan kansia ei saada puhtaiksi. Taloyhtiöiden kannattaakin tilata huoltoyhtiöiltä lisäpesuja, jos on tarvetta", Partti kertoo.

Biojäte päätyy Espoon Ämmässuolle, jossa on HSY:n biojätteen käsittelylaitos. Laitos tuottaa ravinteikasta kompostimultaa ja biokaasua. Biokaasua syntyy kolmessa viikossa, kompostointi sisätiloissa vie toiset kolme viikkoa. "Käytännössä multaa vielä kypsytetään muutamia kuukausia ennen kuin se on valmista", Partti kertoi.

Johanna Mannila HS
Pohjois-Haaga

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat