Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljän vuoden tutkinta päättyi: Vantaan Jukka Peltomäki sai syytteen lahjusten ottamisesta

Vantaan ex-kaupunginjohtajan epäillään saaneen 200 000 euron arvosta etuja

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Leif Rosas
Jukka Peltomäki poistui hissillä työhuoneeseensa kuulemisensa jälkeen Vantaalla syyskuussa 2011.
Jukka Peltomäki poistui hissillä työhuoneeseensa kuulemisensa jälkeen Vantaalla syyskuussa 2011. Kuva: Leif Rosas

Johtavan päättäjän poikkeuksellinen rikostapaus eteni keskiviikkona uuteen vaiheeseen.

Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki (sd) sai syytteet törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Peltomäen epäillään saaneen noin 200 000 euron arvosta etuja.

Syytteen nostamisesta päätti Helsingin kihlakunnansyyttäjän Tuire Tamminiemi.

Syytteen törkeästä lahjuksen antamisesta saa Peltomäen läheinen ystävä, Forma-Futuran toimitusjohtaja Leila Tuominen.

Tuominen saa syytteen myös törkeästä kirjanpitorikoksesta ja lahjomisesta elinkeinotoiminnassa, sillä hänen epäillään lahjoneen myös Helsingin Osuuskauppa Elannon entistä kiinteistöjohtajaa. Johtajalle annettujen etujen arvo olisi yhteensä noin 112 000 euroa.

Jupakka liittyy Vantaan kaavoitukseen.

Peltomäen epäillään edistäneen arkkitehtitoimiston liiketoimia, ja vastineeksi hän ja hänen lähipiirinsä olisivat saaneet yhtiöltä etuja. Peltomäki muun muassa asui edullisesti Forma-Futuran asunnossa.

Tuomisen Forma-Futura teki asiakkailleen suunnitelmia, joita Peltomäen epäillään käsitelleen virkamiehenä. Kyse on siitä, onko Peltomäki ollut jäävi saamiensa etuuksien vuoksi.

Kaikki rikoksista epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2005–2011.

Peltomäki ei halua vielä kommentoida syytteitä.

"En ole vielä edes nähnyt koko syytettä. Haluan perehtyä siihen rauhassa."

HS ei tavoittanut Leila Tuomista.

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Pekka Viljasen mukaan syytteet olivat odotuksenmukaiset. "En missään nimessä yllättynyt", Viljanen sanoi. "On selvää, että kun puhutaan näin suuresta summasta, kyseeseen tulee syyte törkeästä lahjuksen ottamisesta."

Viljasen mukaan ei myöskään ole yllättävää, että syytteet liittyvät juuri kaavoitusasioihin. "Rakentamis- ja kaavoitusasiat ovat tunnetusti sellaisia, joissa helposti tapahtuu epäasiallisuuksia. Näissä asioissa myös useimmiten epäillään epäasiallista toimintaa, vaikka sitä ei voidakaan aina todistaa", Viljanen sanoo.

Vielä muutama vuosi sitten Vantaan erityispiirteenä oli, että uusien rakennusprojektien alkaessa kaupunki vaati rakennusliikkeitä palkkaamaan kaavasuunnittelijaksi arkkitehtitoimiston, joka suunnitteli rakennusten koon ja sijainnin tontilla.

Maankäytön apulaiskaupunginjohtajana ja kaupunginjohtajana toimiessaan Peltomäki muun muassa esitteli yhdeksän projektia, joissa Forma-Futura oli kaavasuunnittelijana. Peltomäki pystyi myös nopeuttamaan kaavahankkeita.

Peltomäen yhteydet Forma-Futuraan olivat tiedossa jo keväällä 2011, kun häntä oltiin valitsemassa kaupunginjohtajaksi. Silloin Peltomäki vaikeni kytkystä kyselyistä huolimatta.

Rikosepäilyjä alettiin tutkia kesällä 2011, kun Helsingin Sanomat kertoi Peltomäen asumisjärjestelyistä. Jo saman vuoden syyskuussa otsikoihin nousi virkamatka, jonka aikana naimisissa oleva Peltomäki vietti liikaa aikaa naisystävänsä kanssa.

Peltomäki erotettiin pian kohujen saattelemana virastaan kaupunginjohtajana, mutta sen jälkeen ilmeni uusia rikos- ja lahjusepäilyjä.

Asuminen oli halpaa sekä Peltomäelle että hänen pojilleen – Leila Tuomisen omistamissa asunnoissa.

Peltomäen ja hänen vaimonsa myyrmäkeläisessä kattohuoneistossa on neliöitä noin 140. Vuokra oli kuitenkin vuosina 2007–2008 alle 400 euroa kuussa, mutta vähitellen se on noussut niin, että toukokuussa 2011 vuokra nostettiin 1 500 euroon.

Peltomäki kertoi keskiviikkona HS:lle, ettei ole muuttanut.

"Mun osoite on edelleen sama."

Kaksi Peltomäen pojista asui edullisesti vuokralla Etu-Töölössä ja Myyrmäessä.

Leila Tuominen myös siirsi 2007–2009 Peltomäen tilille yhteensä 80 000 euroa. Rahat käytettiin kesämökin rakentamiseen sekä veneen ja nelipyörän hankintaan.

Tiedot selviävät syyttämättäjättämispäätöksistä, jotka on tehty Peltomäen perheenjäsenistä. Heitä epäiltiin törkeästä rahanpesusta.

Syyttäjän mukaan ei ole kuitenkaan mitään näyttöä siitä, että perheenjäsenet olisivat tienneet perheen rahavaroihin liittyvän mitään epäilyttävää.

Jukka Peltomäen lahjus- ja jääviysepäilyt nousivat julkisuuteen viimeksi vuosina 2011 ja 2013.
Jukka Peltomäen lahjus- ja jääviysepäilyt nousivat julkisuuteen viimeksi vuosina 2011 ja 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat