Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liiketiloille kaavoitettu tarpeettoman paljon maata pk-seudulla

Pääkaupunkiseudun asuntotonttimaasta huomattava osa on yksityisten omistuksessa pientaloalueilla

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Pääkaupunkiseudulla toimitilojen rakentamiselle on eniten tilaa muun muassa Vantaalla. Technopoliksen toimitilat Vantaalla sijaitsevat lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää.
Pääkaupunkiseudulla toimitilojen rakentamiselle on eniten tilaa muun muassa Vantaalla. Technopoliksen toimitilat Vantaalla sijaitsevat lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää. Kuva: Kimmo Räisänen

Pääkaupunkiseudulla on vapaana huomattava määrä liike- ja toimistotiloiksi kaavoitettua rakennusmaata. Niille on kaavoitettu alueita enemmän kuin on ollut rakennusintoa.

"Nyt olisi mahdollisuus rakentaa hyvin runsaasti kauppoja, hotelleja ja toimistotiloja. Kerrosalasta ei ainakaan ole pulaa, sitä on yli 6 miljoonaa kerrosneliömetriä", toteaa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) erityisasiantuntija Heikki Levola.

Asumiselle tarkoitettua vapaata rakennuskerrosalaa puolestaan on HSY:n tonttivarantokatsauksen mukaan noin 7 miljoonaa kerrosneliömetriä.

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat Levolan mukaan kaavoittaneet alueita asuntorakentamiseen vaaditulla tahdilla. Uusia alueita on kaavoitettu lähes samaan tahtiin kuin entisille rakennetaan.

"Kuntien on jatkossakin kaavoitettava maata asuntorakentamiselle reippaasti. Ei ole yhtään varaa hidastaa vauhtia."

HSY arvioi, että asunnoille riittää tontteja neljäksi vuodeksi eteenpäin, jos asuntorakentaminen etenee tavoitteiden mukaisesti.

Suurin osa vapaasta, kaavoitetusta tonttimaasta on pientaloille tarkoitettua rakennusmaata. Näistä jopa 40 prosenttia on yksityisten tai perikuntien omistuksessa. Omakotitalotontilla voi olla rakennusoikeutta, jota ei koskaan käytetä.

Pientaloille kaavoitettua rakennusoikeutta on pääkaupunkiseudulla jäljellä vajaat neljä ja puoli miljoonaa ja kerrostaloille vajaat kolme miljoonaa kerrosneliötä.

Helsingissä on pääkaupunkiseudun kunnista eniten vapaata kaavoitettua asuntotonttimaata, mutta Helsingissä se myös kuluu nopeimmin.

Toimitilojen rakentamiselle on eniten tilaa Vantaalla Kehä III:n molemmin puolin sekä Espoossa Leppävaarassa ja Länsiväylän varrella.

Tilastoissa näkyvät myös ne tonttimaat, joille on jo rakennettu, mutta väljemmin kuin olisi kaavoituksen puolesta mahdollista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat