Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adulta-jutun syytteet avustuspetoksista hylättiin

Opetusministeriö vaati 26 miljoonan euron korvauksia aikuiskoulutuskeskukselle maksetuista avustuksista

Kaupunki
 

Tuusulan käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet aikuiskoulutuskeskus Adultaan liittyvässä avustuspetosjutussa.

Törkeästä avustuspetoksesta syytettiin kaikkiaan 28:aa ihmistä. Viisi heistä työskenteli Adultassa, loput olivat Adultan kumppaneita koulutusten tuottajina ja näiden alihankkijoina.

Syytteen mukaan Adulta oli saanut opetusministeriöltä virheellisin perustein valtionosuuksia oppisopimuskoulutuksena järjestettävästä ammatillisesta peruskoulutuksesta. Oppilasrekisterissä oli muun muassa opiskelijoita, jotka eivät soveltuneet ammatilliseen peruskoulutukseen.

Syyttäjä vaati parillekymmenelle vastaajalle vankeusrangaistuksia. Kovimmat rangaistusvaatimukset olivat yli kolme vuotta vankeutta.

Käräjäoikeuden mukaan avustuspetoksen tunnusmerkistö ei täyty eikä syyttäjä pystynyt esittämään riittävää näyttöä tahallisista rikoksista.

Oikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että Adultan työntekijät olisivat antaneet virheellisiä tietoja tai salanneet jotain, kun he hakivat ministeriöltä rahoitusta.

Oikeuden mukaan Adulta ryhtyi toimiin, kun se havaitsi puutteita alihankkijoiden koulutuksissa.

Esimerkiksi erään liiketalouden perustutkintoa järjestäneen alihankkijan kanssa tehty sopimus purettiin, kun selvisi, ettei koulutus vastannut sopimuksen sisältöä.

Käräjäoikeus totesi, että koska yhteistyö sopimuskumppanin kanssa lopetettiin ja valtionosuudet oli tarkoitus palauttaa, Adultassa ei yritetty salata tietoa koulutuksen puutteista.

Opetusministeriö oli vaatinut Adultassa työskennelleiltä vastaajilta ja muutamilta sopimuskumppaneilta yhteensä 26 miljoonan euron korvauksia. Koska syytteet hylättiin, myöskään korvausvaatimuksia ei hyväksytty.

Adulta ajautui konkurssiin vuonna 2010, kun valtio alkoi periä siltä tukirahoja takaisin. Opetushallituksen tarkastuksen mukaan takaisin perittävä määrä oli yhteensä yli 35 miljoonaa euroa.

Tuusulan käräjäoikeudessa on vireillä edelleen Adultan konkurssipesän kanne kymmentä Adultan hallituksen jäsentä vastaan. Konkurssipesä vaatii heitä lähes 32 miljoonan euron korvauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat