Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homopiirit juhlivat 1980-luvulla Helsingin Punavuoressa

Janette Grönforsista kasvoi ihmisoikeusaktivisti

Kaupunki
 
Millainen oli Helsingin ensimmäinen homoklubi vuonna 1984?
Millainen oli Helsingin ensimmäinen homoklubi vuonna 1984?
Vakioasiakas ja ihmisoikeusaktivisti Janette Grönfors muistelee nuoruutensa homoskeneä Pride-viikon kunniaksi. Toimittaja: Melissa Heikkilä, kuvaus: Jani Viskari, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Miehet olivat hyväntuoksuisia, ja naiset arkisia safaripaidoissaan. Sellaisia olivat gay-diskot Helsingin Sanomien mukaan vuonna 1984. Ja juuri siihen diskoon eksyi myös 18-vuotias Janette Grönfors. Iso Roobertinkadun Gay Gambrinissa Grönfors löysi aivan uuden maailman ja ystäväpiirin.

"Olin kuullut paikasta ystäviltäni, ja menin sinne puhtaasti uteliaisuudesta. Siellä olikin parhaimmat bileet! Ajattelin, että hyvänen aika, tällainenkin kulttuuri on olemassa", Grönfors muistelee.

Fakta

Pride-kulkue kerää tuhansia osallistujia

 Pride-kulkue kokoontuu tänään lauantaina kello 12 Senaatintorilla.

 Kulkue lähtee klo 13. Se etenee Pohjoisesplanadilta Mannerheimintien kautta Eteläesplanadille. Sieltä kulkue siirtyy Kasarmikadulle, josta se jatkaa Neitsytpolkua Kaivopuistoon.

 Pride-viikon teemana on ollut tänä vuonna hyvinvointi.

Gambrini oli Suomen ensimmäinen pelkästään homo-, lesbo- ja transyleisölle avattu ravintola. Iso Roobertinkadusta tuli Helsingin, ellei jopa Suomen, homopiirien pyhiinvaelluskohde, jonka sisään pääsi luikahtamaan huomaamattomasti sisäpihan kautta.

Gambrini oli paikka, johon kuka vaan sai tulla vapaasti juuri sellaisena kuin oli.

"Me nuoret tytöt ihmettelimme, kun vanhatkin ihmiset tanssivat!" Grönfors sanoo.

Melkein vuosikymmenen pyörinyt Gambrini keräsi yhteen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa väkeä kaikista ikäpolvista. Siellä juhlivat yhdessä niin pari- kuin viisikymppiset.

Juhlat olivat välillä niin railakkaita, että vastapäisen kreikkalaisen ravintolan omistaja tuli ulos nojailemaan oveensa ja ihmettelemään.

1980-luvulla Suomessa elettiin voimakasta hyvinvointivaltion ja nousukauden aikaa. Silloin elettiin myös seksuaalivähemmistöjen vahvaa nousukautta. Kaukana olivat ajat, jolloin joutui tapaamaan salaa julkisissa käymälöissä. Homoseksuaaliset teot oli poistettu rikoslaista, ja vuodesta 1981 alkaen homoseksuaalisuutta ei enää laskettu taudiksi.

Samalla kun suomalainen yhteiskunta mullistui, aktivismi täytti Grönforsin elämän. Ensimmäisten uteliaiden Gambrini-vierailujen jälkeen Grönforsista tuli kanta-asiakas, ja hän pyöri aktiivisesti kaupungin homo- ja lesbopiireissä. Grönfors osallistui Setan järjestämiin vapautuspäiviin, jotka olivat Pridea edeltäviä seksuaalivähemmistöjen tapahtumia.

Kuka

Janette Grönfors

 Janette Grönfors, 48, toimii Punaisen ristin Ei rasismille! -hankkeen koordinaattorina.

 Hän on koulutukseltaan sosionomi ja humanistisen tieteiden maisteri.

 Työskennellyt muun muassa Suomen pakolaisavussa, opetushallituksessa ja ollut Romaniasiain neuvottelukunnan jäsen.

 On urallaan ajanut ihmisoikeuskysymyksiä ja vähemmistöjen oikeuksia niin Suomessa kuin Euroopassa.

Myöhemmin Grönforsista kasvoi ihmisoikeusaktivisti, joka on vankasti vähemmistöjen puolella, oli kyse sitten homoista, vammaisista, pakolaisista tai romaneista.

Grönfors on kokenut, miten ilmapiiri on muuttunut paljon myönteisemmäksi seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan liki kahdessakymmenessä vuodessa.

"Nykyään pari-kolmekymppiset voivat ja haluavat olla juuri sellaisia kuin ovat, ja he voivat toteuttaa itseään ja omaa seksuaalisuuttaan", hän sanoo.

Avoimesta ilmapiiristä huolimatta, Suomella on vielä matkaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoon. Tasa-arvoinen avioliittolaki on jo vireillä, mutta transasioissa junnataan. Nykyinen lainsäädäntö esimerkiksi vaatii, että sukupuoltaan korjaavan on oltava lisääntymiskyvytön.

"En ymmärrä, miksi ihmiset vastustavat sellaisia asioita, jotka eivät koske heitä. Ihmisten pitäisi oppia ajattelemaan, että ihmisoikeuskysymykset koskevat kaikkia, jotka ovat olemassa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa elää", Grönfors sanoo.

Juuri sen takia Pride-kulkueet ovatkin Grönforsin mielestä hieno asia. Kulkue järjestetään jälleen tänään lauantaina.

"Ne ovat solidaarisuusmarsseja. Iso osa osallistujista ei edes kuulu seksuaalivähemmistöön, vaan haluavat tukea muita ja heidän oikeuksiaan", hän sanoo.

Jos Gambrinin asiakaskunta olisi tiennyt, että melkein 20 vuotta myöhemmin Helsingissä marssisi yli 20 000 tuhatta ihmistä heidän puolestaan, valomerkki ei olisi tullut koko yönä.

Melissa Heikkilä
Punavuori

JANI VISKARI
"En ymmärrä, miksi ihmiset vastustavat sellaisia asioita, jotka eivät koske heitä", Janette Grönfors sanoo.
"En ymmärrä, miksi ihmiset vastustavat sellaisia asioita, jotka eivät koske heitä", Janette Grönfors sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat