Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin johto ilahtui Rehnin näkemyksistä

Elinkeinoministeri otti kantaa Helsingin asuntopolitiikkaan

Kaupunki
 
Jussi Pajunen
Jussi Pajunen
Olli Rehn
Olli Rehn

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) pitää elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) näkemyksiä Helsingin lähitulevaisuuden asuntopolitiikasta myönteisinä. Rehn kirjoitti asiasta perjantain Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

"Ministeri Rehn ottaa kirjoituksessa tietysti kantaa huomattavasti laajemmin kuin mikä hänen toimialansa on. Ministeritasolta tällainen kommentti on kuitenkin mielestäni myönteinen, ja arvostan sitä", Pajunen sanoo.

Myös apulaiskaupunginjohtaja, kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimista vastaava Anni Sinnemäki (vihr) ilahtui Rehnin kirjoituksesta.

"Minusta se oli hyvä teksti, siitä tuli myönteinen tunnelma, että elinkeinoministeri ymmärtää Helsingin ja pääkaupunkiseudun keskeisiä tarpeita ja näkee ne samalla tavalla kuin Helsinki."

Rehnin kirjoitus lienee helpottava viesti Helsingin päättäjille, joista osa ehti keväällä hämmästellä keskustan talousmaantieteellisen työryhmän vuoden takaista raporttia, jonka mukaan Helsingin asuntopula on rakenteellinen ilmiö, joka vain pahenee asuntokannan kasvaessa.

Rehn kirjoitti perjantaina, että "Helsingin seudulla tarvitaan kohtuuhintaisia asuntoja tänne töihin tuleville ihmisille", ja että "Helsingissä tarvitaan ehdottomasti tiivistävää täydennysrakentamista ja joissain kohdin myös nykyistä korkeampia asuintaloja".

"Täydennysrakentamista tarvitaan, ja uudessa yleiskaavassa tiiviimpää kaupunkirakennetta etsitään esimerkiksi bulevardisoinnin kautta", Pajunen sanoo.

Rehnin mukaan hallituksen täytyy kyetä tekemään erilaista asuntopolitiikkaa maan eri osissa, koska vaatimukset ovat erilaisia. Helsingissä painetta uusille asunnoille lisää se, että muuttoliike kehyskuntiin on pysähtynyt ja itse asiassa kääntynyt takaisin Helsinkiin.

"Peltomaalle rakentaminen ei vastaa tähän kysyntään", Rehn kirjoittaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Sinnemäen mukaan nimenomaan Rehnin yleinen näkemys Helsingin seudun näkymistä ja syistä, minkä takia asuntorakentamista tarvitaan lisää, on "tosi hyvä".

"Pidin myös siitä, että ministeri Rehn on nähnyt asuinalueiden tasa-arvoisen kehittämisen tärkeänä, sen, että alueet eivät eriydy toisistaan."

Kaupunginjohtaja Pajunen pitää myös tasapainoista asuntorakennetta tärkeänä. Hänen mukaansa Rehnin visio Helsingistä on lähellä hänen omaansa.

"Uskon sellaiseen Helsinkiin, joka toisaalta säilyttää merellisyytensä ja vihreytensä, mutta jonka asunto- ja työpaikkarakenne samalla tiivistyy. Ymmärtäisin, että ministeri Rehn on asian suhteen samoilla linjoilla", kaupunginjohtaja Pajunen sanoo.

Mielenkiintoista Rehnin kirjoituksessa oli myös hänen näkemyksensä Pisararadasta. Rataa ei mainita hallitusohjelmassa, mutta Rehn pitää hanketta hyvin kiinnostavana.

"Pelkästään paikallisjunien raidelenkkinäkin sillä olisi vaikutuksensa eri kaupunginosien saavutettavuuteen ja työmatkaliikenteeseen", Rehn kirjoittaa.

Rehnin mielestä "Pisararadan toteuttaminen edellyttää uutta rahoitusmallia, jossa sekä yksityisten sijoittajien että Euroopan unionin panos on merkittävä".

Tarkoittaako tämä sitä, että yksityistä rahaa houkuteltaisiin Pisararataan esimerkiksi kaavoittamalla rakennusoikeutta Hakaniemeen, apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki?

"Pisararataa koskeva kohta jäi vähän arvoitukselliseksi, mutta jotain tuon tyyppistä ehkä. EU-rahoitusta radalle on jo haettu."

Sinnemäen mukaan Rehnin näkemys Pisararadasta on siinä mielessä hyvä, että Rehn puhuu hankkeesta laajemmin kuin pelkkänä liikennejärjestelmän parantamisena.

"Liikenneviraston mukaan Pisararata ei tässä mielessä vaikuta niin hyvältä hankkeelta, mutta jos siihen liitetään kaavoitusta ja kaupunkikehittämistä laajemmin, muuttuu hanke heti erilaiseksi. Tätä ajattelutapaa Helsingin seudulla on haluttu edistää", Sinnemäki sanoo.

Helsingin seudun kunnilla on voimassaoleva maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus (mal-sopimus) valtion kanssa, jossa valtio on sitoutunut Pisararadan toteuttamiseen. Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Pisaradadan aiheuttamat asemakaavamuutokset ja ratasuunnittelu jatkuu.

"Valtiolta ei ole tullut signaalia, että se keskeyttäisi suunnittelun. Uudet neuvottelut mal-asioista ovat käynnistymässä, ja oletuksena on, että viime syksyn sopimus on osa sitä", Sinnemäki sanoo.

Sekä Sinnemäki että Pajunen sanovat, että jossain vaiheessa valtion pitää viestittää, mitä Pisararadan kanssa tällä hallituskaudella tehdään. Varsinaisia neuvotteluja asiasta ei ole kaupunginjohtaja Pajusen mukaan käynnissä.

Pajunen toivoo, että Pisararadasta saataisiin valtiolta syyskuussa alustava linjaus. Tuolloin hallituksen budjettiriihen yhteydessä päätetään myös hallituksen toimintasuunnitelmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat