Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hotellityöntekijä ei Helsingissä suomea juuri tarvitse – englannilla pärjää pitkälle

Kansainvälisyys on vähentänyt suomen kielen tarvetta työpaikoilla

Kaupunki
 
Anna Kristiina El-Khoury
Leif Rosas
Helsinki-Vantaan lentoaseman Hiltonin vastaanotossa työskentelevä Adnan Chowdhury palveli englanniksi Turkish Airlinesin kapteenia Ilker Özdemiriä, joka kirjautui sisään hotelliin.
Helsinki-Vantaan lentoaseman Hiltonin vastaanotossa työskentelevä Adnan Chowdhury palveli englanniksi Turkish Airlinesin kapteenia Ilker Özdemiriä, joka kirjautui sisään hotelliin. Kuva: Leif Rosas

Helsingin keskustassa on jo yleistä, että ravintoloissa ja baareissa ei saa palvelua suomeksi, tai ainakin englannin kieli on se, jolla asiakasta puhutellaan ensin.

Helsingin seudun hotelleihin tulee työvoimaa, kuten asiakkaitakin, ympäri maailmaa, mutta kielitaitovaatimukset ovat ravintoloita tiukemmat. Kansainvälisyys ei ole täysin poistanut tarvetta suomen kielelle.

"Englannin kielen taidoilla pärjää aika pitkälle, mutta on myös tilanteita, jolloin on hyvä osata suomea", sanoo lentoasemalla Hilton Helsinki Airport -hotellin asiakaspalvelussa työskentelevä Adnan Chowdhury.

Vastaanottoon saapuu turkkilainen lentokoneen miehistö. Chowdhury palvelee heitä englanniksi. Hän aloitti työnsä asiakaspalvelussa kakkosterminaalin vieressä sijaitsevassa hotellissa viisi vuotta sitten.

Silloin hän osasi suomea melko huonosti ja huomasi pian, että kielitaito on tärkeä asiakaspalvelussa.

HS:n kysely vuokratyövoimaa välittäviin yrityksiin kertoo, että vain englantia puhuviin hakijoihin suhtaudutaan samalla tavalla kuin muihin hakijoihin.

"Usein asiakasyritykset edellyttävät suomen kielen taitoa, mutta kun heitä hieman haastaa, niin huomaa, ettei se välttämättä olekaan niin oleellista", kertoo VMP:n henkilöstöhallinnon asiantuntija Juha Mattila.

"Toiset yritykset ovat tiukempia kuin toiset. Jokaisella on omanlaisensa työympäristöt ja toimintatavat, joiden kautta asetetaan vaatimuksia kielitaidolle ja osaamiselle", sanoo Eilakaisla Oy:n toimitusjohtaja Tom Kaisla.

Hotelliketjuista kerrotaan, että kaikkiin hakijoihin suhtaudutaan mielenkiinnolla. Tyydyttävä suomi on silti vaatimuksena.

"On tehtäviä, joissa edellytetään suomen kielen taitoa", kertoo Sokotel Oy:n henkilöstöpäällikkö Sami Juntunen.

Kämp Groupin henkilöstön kehityspäällikkö Mia Cederberg-Skvorc sanoo, että vastaanottohenkilökunnalla, jolla on myös vastuu hätätilanteissa, suomen kielen taito ehdoton.

"Toisaalta on myös sellaisia asiakaspalvelutehtäviä, joissa upea hymy ja intohimo asiakaspalveluun voittavat suomen kielen tarpeen. Aina löytyy työntekijöitä, jotka puhuvat suomea, jos asiakas niin toivoo."

Lentokentällä työskentelevä Chowdhury opetteli suomen kielen. "Ei ole reilua työtovereilleni, jos aina pyydän heiltä apua", hän sanoo.

Anna Kristiina El-Khoury
Lentoasema

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat