Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laki hyväksyy talojen ryhmärakentamisen, mutta pakkoyhteisöllisyys pelottaa monia

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Jätkäsaareen kerrostalon ryhmärakennuttaneet asukkaat pitivät kesäjuhlat kerhotilassa. Taloyhtiön puheenjohtaja Markus Linja (punainen paita) on tyytyväinen uuteen kotiin ja naapureihin. Etualalla 1-vuotias Peppi (vas) ja 2-vuotias Inga.
Jätkäsaareen kerrostalon ryhmärakennuttaneet asukkaat pitivät kesäjuhlat kerhotilassa. Taloyhtiön puheenjohtaja Markus Linja (punainen paita) on tyytyväinen uuteen kotiin ja naapureihin. Etualalla 1-vuotias Peppi (vas) ja 2-vuotias Inga. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Jätkäsaarelaisen kerrostalon kerhotila huokuu yhteisöllisyyttä ja naapurisopua. Käynnissä on asukkaiden kesäjuhla.

Viime vuonna valmistunut talo syntyi asukkaiden ja konsulttiyhtiö Saracon yhteistyönä ryhmärakentamisena.

Ryhmärakentamisessa sen sijaan, että asunnonostaja ostaisi valmiin asunnon, ryhmä ihmisiä rakentaa itselleen talon tai taloja. Suunnittelu aloitetaan nollasta, yhdessä.

Toistaiseksi ryhmärakentaminen on harvinaista. Lakikin tunnistaa sen vasta syyskuussa voimaan tulevassa laissa.

Saracon projektijohtaja Mikko Kaartisen mukaan ryhmärakentamista on tehty usealla eri tavalla, mikä voi saada sen näyttämään harrastustoiminnalta.

Mielikuvissa ryhmärakentaminen on riitaisaa ja yltiösosiaalista. Tämä kävi ilmi tutkimuksesta, jonka ryhmärakennuttamiseen erikoistunut rakennusalan yritys Fira teetti pääkaupunkiseutulaisten asenteista.

Viime syyskuussa Jätkäsaaren taloon perheineen muuttanut Markus Linja vakuuttaa, ettei aina tarvitse olla sosiaalinen.

"Meillä ei ole yhteisiä ruokavuoroja tai muuta. Yhteisö syntyy luontaisesti, kun rakennusprosessin myötä tavataan kokouksissa."

Jätkäsaaren kerrostalo alkoi nykyisten asukkaiden aloitteesta.
Jätkäsaaren kerrostalo alkoi nykyisten asukkaiden aloitteesta.

Pankit eivät ole myöntäneet ryhmärakentamiseen lainaa samoin kuin perinteiseen asunnonostoon. Ryhmärakentaminen onkin ollut pääsääntöisesti niiden etuoikeus, jotka eivät ole lainaa tarvinneet. Syyskuussa tilanne muuttunee, kun ryhmärakentaminen tunnustetaan laillisena rakennusmuotona.. Rakennusmuodon suosion uskotaan kasvavan, kun asukkaalla ei enää tarvitse olla asunnon koko rakennuttamis- ja ostohintaa säästössä.

"Jos pankit eivät rahoita, se ratkaisee paljon. Ryhmärakennuttajille rahoituksen saaminen vanhan kodin myynnin ajaksi on ollut ongelmallista", sanoo projektijohtaja Sebastian Lönnqvist.

Lönnqvistin yritys Erat arkkitehdit vetää ryhmärakentamisprojektia, jossa Suutarilaan nousee omakotitaloista koostuvia rivitaloja eli townhouseja.

Asunnon hinnassa voi säästää ryhmärakentamisen avulla jopa viidenneksen. Tavallisissa taloissa grynderi eli perustajaurakoitsija saa rakennuskustannusten ja myyntihinnan välisen eron. Ryhmärakentamisessa välikäsiä ei ole, jolloin ostaja ei maksa asunnon markkinahintaa, vaan pelkästään rakennuttamisen kustannukset.

Säästö on yleensä sitä suurempi, mitä halutummalle alueelle ryhmä rakentaa. Niillä alueilla markkinahinta on reilusti rakennuskustannuksia korkeampi.

"Kerrostalojen rakentaminen hyville paikoille ei ole enää vain isojen yritysten etuoikeus", sanoo rakennuskonsulttiyhtiö Firan asumisen liiketoimintajohtaja Henry Salo.

Ryhmärakentajat säästävät myös varainsiirtoverossa, josta heidät on vapautettu. Normaalisti asuntoa ostava maksaa asunto-osakkeen ostohinnasta kaksi prosenttia veroa.

Kerrostalojen kohdalla konsultti- ja muilla palveluntarjoajayhtiöillä on iso rooli.

"Harvalla on niin paljon uudisasunnon hankkijoita tuttavapiirissä, että saisi kerrostalon täyteen", Salo huomauttaa.

Ryhmärakentamisen palveluja tarjoava yritys hakee tontin kaupungilta ja suunnittelee alustavasti, millaisia asuntoja taloon tulee. Sen jälkeen etsitään ostajat. Esimerkiksi Fira toimii sekä konsulttina että pääurakoitsijana ja ottaa yhteensä noin 15 prosentin palkkion.

Toisaalta esimerkiksi Jätkäsaareen noussut Malta-talo toteutettiin asukkaiden, ei konsultin aloitteesta.

Helsingin kaupunki on kaavoittamassa lisää ryhmärakentamiseen ajateltuja tontteja muun muassa Kalasatamaan.

Arkkitehti Lönnqvistin mukaan ryhmärakentaminen sopii aktiivisille ihmisille, jotka haluavat vaikuttaa omaan asumiseensa.

Normaalisti rakennusyhtiö myy valmiita asuntoja, joihin ei juuri voi tehdä muutoksia, mutta jotka pääsee näkemään valmiina. Avaimet voi saada käteen heti. Ryhmärakentamisessa asia on päinvastoin. Yksikään Jätkäsaaren kerrostalon 45 asunnosta ei ole samanlainen. Linjan perhe odotti yli kolme vuotta, ennen kuin muuttopäivä koitti. He tosin ovat erityisen tyytyväisiä kotiinsa.

"Omaa asumistarvetta täytyy pystyä hahmottamaan pitkällä tähtäimellä", Linja sanoo.

Annastiina Airaksinen HS
Länsisatama

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat