Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lommilan kaava kaatui esteellisyyteen

HOK-Elannon ja Keskon tuki vaalityöhön teki Markku Sistosesta esteellisen

Kaupunki
 
HS uutisoi helmikuussa 2014 Markku Sistosen saaneen tukea vaalityöhön HOK-Elannolta ja Keskolta. Viikkoa myöhemmin Sistonen lupasi maksaa seminaarilippurahat takaisin.
HS uutisoi helmikuussa 2014 Markku Sistosen saaneen tukea vaalityöhön HOK-Elannolta ja Keskolta. Viikkoa myöhemmin Sistonen lupasi maksaa seminaarilippurahat takaisin.

Espoon kaupunginvaltuusto joutuu käsittelemään uudestaan Lommilan kauppakeskuksen kaavan. Syy on Helsingin hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan valtuutettu Markku Sistonen (sd) oli esteellinen päättäessään kaavan hyväksymisestä.

Taustalla on Helsingin Sanomien uutinen (15. 2. 2014), jossa kerrottiin HOK-Elannon ja Keskon tukeneen Sistosen vaalityötä osallistumalla hänen järjestämiinsä seminaareihin.

Liput vuosittain järjestettyihin seminaareihin maksavat 500 euroa. HS:n tietojen mukaan HOK-Elannosta on useampana vuotena maksettu ainakin kahden ihmisen seminaarimaksut Sistoselle.

Espoon valtuusto hyväksyi tammikuussa 2014 Lommilan asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaa uuden jättimäisen kauppakeskittymän rakentamisen.

HOK-Elanto ja toinen suuri vähittäiskaupan toimija Kesko suunnittelevat rakentavansa Lommilaan isot marketit. Sistonen äänesti kaavamuutoksen puolesta sekä kaupunginvaltuustossa että kaupunginhallituksessa.

"En ole kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen, joten en näe tätä ongelmana. Seminaarissa on ollut usein myös Keskon edustajia. Seminaarin osallistumismaksu on aika pieni", Sistonen kommentoi asiaa helmikuussa 2014 HS:lle.

Asiasta tekivät hallinto-oikeuteen valituksen espoolaiset valtuutetut Kurt Byman (ps/sit) ja Ulf Johansson (Meidän Espoomme).

Kaksikko pyysi hallinto-oikeutta arvioimaan myös sitä, onko Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko ollut esteellinen tekemään päätöksiä Lommilan hankkeessa.

Louko osallistui Veho Groupin ja HOK-Elannon järjestelmälle matkalle Regensburgiin, Salzburgiin ja Müncheniin lokakuussa 2004. Hallinto-oikeuden mukaan matka on kuitenkin liittynyt Lommilan kaavoituksen suunnitteluun ja sen tarkoituksena on ollut tutustua paikallisiin liikekeskuksiin.

Matkalla ei ole ollut mukana puolisoita. Hallinto-oikeuden mukaan Louko ei ollut esteellinen Lommilaan liittyvässä päätöksenteossa.

Sistosen kohdalla hallinto-oikeus katsoi valtuutetun rikkoneen hallintolain niin sanottua yleispykälää. Sen mukaan "virkamies on esteellinen, jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu".

"Tuen kokonaismäärää ei ole hallinto-oikeudelle selvitetty, mutta asiassa esitetyn perusteella sen voidaan arvioida olleen kaavan valmistelun aikana useita tuhansia euroja. Kun otetaan huomioon Sistosen vaalityön tukemiseen käytetyn tuen suuruus, olosuhteet kaavaa valmisteltaessa ovat olleet sellaiset, että luottamus Sistosen puolueettomuuteen on vaarantunut edellä mainitussa lainkohdassa tarkoitetulla tavalla", hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan.

Hallinto-oikeus sen sijaan hylkäsi Uudenmaan ely-keskuksen tekemän valituksen. Ely-keskuksen mielestä Lommilan hanke vaikeuttaa Espoon keskuksen kaupallisten palveluiden kehittämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat