Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaulakoruvarkaat käyttävät huijausta Helsingissä

Poliisin mukaan varkaat viihtyvät väentungoksessa

Kaupunki
 

Taskuvarkauksiin rinnastettavia rikoksia tapahtui Helsingissä toukokuussa 563, siis yli 18 päivässä.

Varkaiden huijauskeinot ovat moninaiset. Helsingin poliisin tietoon tulee säännöllisesti esimerkiksi kaulaketjuvarkauksia, joissa varas tulee myymään uhrilleen rihkamakaulaketjua. Samalla kun varas sovittelee rihkamakorua uhrin kaulaan, hän varastaa kaulassa olevan arvokkaan kaulakorun.

Fakta

Taskuvarkaiden yleisimmät huijauskeinot

 Törmääminen uhriin.

 Tien kysyminen.

 Pareittain työskentely. Toinen kiinnittää uhrin huomion, toinen vie arvotavaran.

 Rihkamakaulakorua "myyvä" varas sovittaa rihkamakorua uhrin kaulaan ja varastaa samalla kaulassa roikkuvan arvokkaan korun.

"Kaulakoruvarkauksia on tapahtunut tänä vuonna kaikkiaan 19", kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista.

Niinimäen mukaan taskuvarkaudet ovat pääosin ulkomaalaisten tekemiä.

"Arvioisin, että kiinnijääneistä 80 prosenttia on ulkomaalaisia", Niinimäki sanoo.

Helsingin poliisin tietoon on tänä vuonna tullut 1 156 puhelinvarkautta, 971 lompakkovarkautta ja 233 laukkuvarkautta. Suurin osa varkauksista on Niinimäen mukaan tehty uhrin huomaamatta.

"Kaikista suurin riski on yöaikaan ravintolassa tai ravintolasta lähdettäessä."

Huijaustapauksissa suositaan kaulakorutempun lisäksi uhriin törmäämistä ja uhrin huomion kääntämistä tien neuvomiseen. Niinimäen mukaan neuvoja pyytävä varas saattaa laskea kartan pöydällä makaavan puhelimen päälle ja häipyä ohjeiden annon jälkeen sekä kartan että puhelimen kanssa. Välillä taas toinen varkaista kiinnittää uhrin huomion ja toinen vie arvoesineet.

"Ja sitten viimeistään, jos ei muu auta, niin saatetaan halata neuvojaa kiitokseksi ja siinä sitten ollaan luonnollisessa kontaktissa", Niinimäki kertoo.

Varkaat viihtyvät hänen mukaansa väentungoksessa, esimerkiksi toreilla. Suurin osa taskuvarkauksista tehdään Helsingin keskustassa.

Niinimäen mukaan ulkomaalaisten tekemistä taskuvarkauksista on kasvanut ilmiö viimeisten viiden vuoden aikana.

"Viimeiset puolitoista vuotta tähän on ruvettu poliisissa panostamaan. Rikosten määrän kasvu on saatu nyt pysähtymään ja jopa vähän laskemaan", Niinimäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat